Доступність посилання

ТОП новини

Австрійський суд визнав колишнього полковника винним у шпигунстві на користь Росії


Звинувачення передбачають максимальне покарання у вигляді 10 років в’язниці, однак чоловіка засудили лише до трьох
Звинувачення передбачають максимальне покарання у вигляді 10 років в’язниці, однак чоловіка засудили лише до трьох

Австрійський суд визнав полковника у відставці винним у шпигунстві на користь російської військової розвідки впродовж понад 25 років. Його засудили до трьох років в’язниці.

9 червня присяжні в Зальцбургу визнали полковника винним в участі в секретній операції розвідки проти Австрії, зраді державної таємниці та свідомому розкритті військових секретів.

Звинувачення передбачають максимальне покарання у вигляді 10 років в’язниці, однак чоловіка засудили лише до трьох. Його звільнили з-під варти через час, проведений під арештом з моменту затримання в листопаді 2018 року. Прокуратура може оскаржити рішення суду.

Згідно з обвинувальним висновком, з 1992 року до вересня 2018-го підсудний передавав Росії військові секрети в обмін на 280 тисяч євро. Захист полковника стверджував, що він не розкривав державну та військову таємницю. Натомість він нібито передавав загальнодоступну інформацію й отримав за це 220 тисяч євро.

«Суд взяв до уваги визнання фактів, похилий вік [підсудного] та відсутність судимостей як пом’якшувальні обставини. Суд дійшов висновку, що підзахисний більше не створює загрози», – заявив речник суду.

Після арешту чоловіка міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що «нічого не знає про його справу». МЗС Росії висловило протест через заяви австрійської влади.

Австрія – одна з небагатьох європейських країн, яка підтримує близькі дипломатичні контакти з Москвою, попри дії Росії в Україні та звинувачення в отруєнні російськими спецслужбами колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки в Британії.

У столиці Австрії Відні розташовані офіси низки міжнародних організацій на кшталт Міжнародного агентства атомної енергетики, Організації з питань безпеки та співробітництва в Європі та один з підрозділів Організації Об’єднаних Націй. Через це місто неофіційно називають «європейським шпигунським хабом».

Під час Холодної війни Відень слугував своєрідною точкою доступу до країн комуністичного табору через близькість до Східної Європи.

XS
SM
MD
LG