Доступність посилання

ТОП новини

«Тих, хто вижив від хімічної зброї, не так багато» – російський опозиціонер Навальний


Російський опозиціонер Олексій Навальний та відомий блогер Юрій Дудь у Берліні. Фото взяте з відеоінтерв'ю, опулікованого 6 жовтня 2020 року
Російський опозиціонер Олексій Навальний та відомий блогер Юрій Дудь у Берліні. Фото взяте з відеоінтерв'ю, опулікованого 6 жовтня 2020 року

(За матеріалами «Настоящего времени» та публікаціями у німецьких ЗМІ)

Російський політик Олексій Навальний і його дружина Юлія вперше після отруєння опозиціонера з'явилися на публіці і дали велике інтерв'ю російському журналісту і блогеру Юрію Дудю. Двогодинне відео розмови опубліковане на каналі «Вдудь».

В інтерв'ю Навальний розповів про своє самопочуття. «[Мені] набагато краще, ніж 20 серпня. Ручки тремтять, якщо я буду пити воду з пляшки, це буде маленький атракціон. Але мені реально набагато краще, я займаюся з фізіотерапевтом. Сьогодні він учив мене жонглювати, тож через якийсь час ви побачите, як я жонглюю, їжджу на одному колесі, дістаю кролика з капелюха», – жартує Олексій Навальний.

Політик розповів про своє отруєння: «Знаєш, я потім, коли аналізував, це, можливо, звучить дивно, найбільш близький опис – це дементори в «Гаррі Поттері». Роулінг пише, що, [коли] дементор тебе цілує, тобі не боляче, а життя відходить. Ось абсолютно не боляче, але головне почуття, що поглинає тебе – типу, я зараз помру», – говорить він.

Навальний також розповів про лікування в Німеччині, зустрічі з Анґелою Меркель, плани щодо повернення в Росію. За словами Навального, він не знає, скільки часу проведе в Німеччині, можливо, це потриває два місяці.

На запитання Дудя, що має статися, щоб Навальний не повернувся в Росію, опозиціонер відповів: «Я виключаю такий варіант».

Зараз Навальний пересувається самостійно. «Був реально неприємний період, коли я тільки почав вставати з ліжка, мені підтягали до умивальника стілець, я сідав на стілець, щоб умитися. Це займало у мене три хвилини. Потім я почав їсти і доволі швидко почав відновлюватися. Я працюю морською свинкою зараз: тих, хто вижив від бойової хімічної зброї, не так багато, тож вони просто стежать, з якою швидкістю я відновлююся і як допомагати таким людям», – розповів російський опозиціонер.

Це перше інтерв'ю Олексія Навального російською мовою після отруєння і тривалої коми. До цього політик дав інтерв'ю німецькому журналу Spiegel, в якому заявив, що до його отруєння причетний президент Росії Володимир Путін.

Олексій Навальний відчув себе погано під час польоту з Томська до Москви 20 серпня. Пілот встиг посадити літак в Омську, після чого Навального відвезли в місцеву лікарню.

Другого вересня офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт заявив, що в організмі Навального знайшли сліди хімічного отруйної речовини з групи «Новачок», а канцлер Німеччини Анґела Меркель зажадала від Росії пояснень того, що сталося.

Дві незалежні лабораторії з Франції та Швеції також підтвердили висновки фахівців із лабораторії бундесверу про те, що Навального отруїли отрутою з групи «Новачок».

Реакції на інтерв'ю

На інтерв’ю Навального Юрію Дудю відреагували німецькі ЗМІ.

Видання Zeit online звертає увагу на те, що досі він публікував лише світлини на своєму інстаграм-каналі і що це також його перше інтерв'ю російському журналісту після отруєння. «Дудь розглядається як критичний до режиму і має широке охоплення, особливо серед молодих людей. Інтерв’ю, датоване понеділком, на цей момент переглянули мільйон разів» – зазначає німецьке видання.

Сам Навальний глузує з реакцій у Росії на своє інтерв’ю. «Вольдемар Соловйов (так Навальний називає кремлівського телевізійного ідеолога Володимира Соловйова – ред.) все-таки ідеальний путініст. Розкритикував моє інтерв'ю Дудю («поверхневе»). Сказав, що я себе проявив у ньому як німецький агент, а Дудь не поставив найважливіших запитань. І відразу ж зізнався, що інтерв'ю він поки не дивився».

У вівторок експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) виявили в аналізах російського опозиційного політика Олексія Навального сліди отруйної речовини з групи «Новачок», повідомляє британське постійне представництво при ОЗХЗ у твітері.

Інформацію одразу підхопили ЗМІ. Соратник Навального Леонід Волков прокоментував у твітері:

Російська делегація в ОЗХЗ у свою чергу заявила, що «Росія нікому нічого не винна». Російська влада категорично заперечує причетність до отруєння опозиційного політика.

Популярність Навального у Росії

Тим часом рівень схвалення діяльності російського опозиційного політика Олексія Навального в Росії за рік зріс більш ніж удвічі – з 9 до 20 відсотків, свідчать дані соціологічного дослідження, яке провів «Левада-центр» спільно з «Відкритими медіа».

Опитування проводили в кінці вересня – після отруєння політика. У ньому взяли участь 1605 респондентів.

При цьому 50 відсотків опитаних діяльність Навального не схвалюють. Це теж удвічі більше, ніж у минулому році. Тоді про схвалення діяльності Навального заявили 9 відсотків респондентів, а про несхвалення – 25.

Заступник директора «Левада-центру» Денис Волков пов’язує зростання як рейтингу, так і антирейтингу Навального з підвищенням його впізнаваності.

Серед молоді (людей у віці від 18 до 24 років) рейтинг Навального досягає 30 відсотків, але і в цій групі його антирейтинг вищий (41 відсоток). Трохи вищий за середній рейтинг Навального в Москві, а також на селі, але в Москві у нього і найвищий антирейтинг.

Відносна більшість тих, хто підтримує діяльність Навального, робить це тому, що він, на їхню думку, «говорить правду, розкриває наболілі питання», а також пропонує «новий, альтернативний погляд» на проблеми Росії. Респонденти відзначають і його боротьбу з корупцією.

Варіант «опозиціонер, бореться проти Путіна» популярністю опитаних не користується.

Про отруєння Навального знають або хоча б чули 77 відсотків опитаних, уважно стежать за розвитком цієї історії 18 відсотків. Інформації про те, що Навальний був навмисно отруєний, тією чи іншою мірою довіряють 25 відсотків опитаних, не довіряють – 42 відсотки.

У більшості опитаних немає якоїсь конкретної версії того, хто стоїть за отруєнням, найбільш популярна версія – що до нього причетна російська влада (її дотримуються 8 відсотків опитаних).

Кремль неодноразово заявляв, що не вважає Навального серйозним опонентом президента Володимира Путіна. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявляв, що справжні опоненти Путіна – це «інші люди» (хто саме, він не казав).

Влада посилалася на дані опитувань, зокрема, соціологічної організації «Всеросійський центр вивчення громадської думки», яка відома за російським скороченням ВЦІОМ і яку вважають наближеною до Кремля, за якими рейтинг Навального не перевищував 2 відсотків.

Однак і з таким рейтингом він входив би в десятку найбільш популярних російських політиків.

За оцінками «Левади», Навальний у такому рейтингу приблизно на п’ятому місці (після Путіна, прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна і лідерів КПРФ і ЛДПР).

Зараз Олексій Навальний перебуває в Німеччині, він планує залишатися в Берліні до закінчення курсу реабілітації.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG