Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщину прибули близько 200 військових Королівського полку кінної артилерії Канади


Передача повноважень канадськими підполковниками, Львівщина, 5 жовтня 2020 року
Передача повноважень канадськими підполковниками, Львівщина, 5 жовтня 2020 року

П’ять років поспіль Канада разом з іншими країнами-членами НАТО відправляє своїх військових інструкторів до України, зокрема на Львівщину. Тут, у Міжнародному центрі миротворчості і безпеки (Яворівський полігон), відбувається вишкіл українських військовослужбовців за стандартами НАТО.

5 жовтня відбулася чергова, вже десята, ротація канадських військових. Близько 200 канадських військовиків Королівського полку кінної артилерії замінили своїх колег і розпочнуть тренування української бригади.

Передача повноважень новому командуванню 10-ї ротації канадської тренувальної місії UNIFIER обмежилася підписанням документа і подякою від української сторони канадським інструкторам. Традиційно церемонія кожної чергової ротації американських чи канадських військовослужбовців відбувається урочисто. Однак карантинні вимоги змушують проводити заходи за участі невеликої кількості осіб.

Підполковник канадської армії Раян Стімпсон разом із військовослужбовцями перебував в Україні від січня цього року. За цей час вишкіл пройшли три українські бригади. Він запам’ятав низку українських слів, вражений українською культурою і традиціями, про які чув від своїх канадських друзів українського походження.

Це те, що зближує Україну з НАТО... Вражає бажання молодих українців розвивати країну
Раян Стімпсон

«Під час 9-ї ротації було чимало викликів, зокрема і карантин, але ми проводили вишкіл і багато вдалося. Наші ініціативи будуть продовжені у наступній ротації. . Мені запам’ятається участь канадських військовослужбовців у спільних навчаннях Rapid trident («Швидкий тризуб» – ред. ), де ми могли спостерігати чудову взаємодію іноземних та українських силових структуру. Це демонстрація того, чого ми прагнемо досягти і вже досягли. Для мене було важливо їздити українськими військовими вишами і спілкуватися з курсантами та офіцерами. Це вражає, коли бачиш їхній ентузіазм і бажання молодих українців розвивати країну», – каже підполковник Раян Стімпсон.

Його повноваження командира перебрала підполковник Сара Гір. Це вперше за 5 років вишколу на Яворівському полігоні жінка очолила ротацію. Сара Гір – командир 2-го Королівського полку кінної артилерії. Вона займалася професійно плаванням, опісля обрала військову професію, закінчила Королівський військовий коледж Канади, а потім оборони.

Будемо працювати з військовими академіями
Сара Гір

«Розуміла, що хочу бути військовослужбовцем і вступила у Збройні сили Канади, обрала спеціальність «артилерія». Мені це дуже подобається. Наш підхід щодо підготовки українських військових буде продовженням тих ротацій, які вже відбулися. Ми зосередимося на роботі з військовими полігонами, центрами підготовки, з військовими академіями, а це головні напрямки – тренування інженерів, військових медиків», – каже Сара Гір.

Підполковник Канади Сара Гір
Підполковник Канади Сара Гір

Близько 15 тисяч українських військовослужбовців пройшли вишкіл НАТО

П’ять років поспіль під час кожної ротації від Канади на Яворівський полігон прибуває близько 200 військовослужбовців. За цей час навчання за стандартами НАТО пройшли близько 15 тисяч українських військовослужбовців.

Канада постійно надає Україні військову допомогу для зміцнення безпеки. Понад 4 мільйони доларів пообіцяв канадський уряд надати Україні наступного року.

«10-а ротація канадських військових – це частина стратегічної програми щодо партнерства з Україною. Минулого тижня міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань розмовляв із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою і оголосив, що Канада виділить понад 4 мільйони доларів на проєкти щодо підтримки України. А це на стратегічний розвиток Міністерства оборони. Наступного року будемо святкувати 30 років партнерства з Україною. Канадці підтримують надання допомоги Україні, вона включена у нашій безпеці, це спільні цінності, які ми підтримуємо», – говорить посол Канади в Україні Лариса Ґаладза.

Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза спілкується з канадськими військовослужбовцями
Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза спілкується з канадськими військовослужбовцями

На сьогодні близько 600 осіб іноземного контингенту перебувають на Львівщині у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Спершу вони проводили тренування для українських батальйонів, а з 2019 року на три-чотири місяці прибуває українська бригада зі своєю технікою. Цьогоріч на навчанні побували три бригади, невдовзі розпочнеться вишкіл для військовослужбовців 58-ї окремої мотопіхотної бригади.

Це у подальшому полегшить вступ України до НАТО
Павло Рожко

«Це неоціненний досвід підготовки під егідою найкращих спеціалістів країн Збройних сил-членів НАТО, що дає українським Збройним силам готуватись до дій за призначенням, вчитися взаємосумісності, а це у подальшому полегшить вступ України до НАТО. Територія Міжнародного центру – це найбільший полігон у Європі, ми маємо сучасні технічні елементи, для прикладу систему лазерної імітації стрільби та ураження MILES», – розповів Радіо Свобода Павло Рожко, начальник центру підготовки підрозділу.

Три роки тому США закупили бригадний комплект імітаційної системи MILES для забезпечення Міжнародного центру миротворчості та безпеки вартістю 22 мільйони доларів. Система імітує умови реального бою в тактичній підготовці і дозволяє імітувати пряме збройне зіткнення підрозділів. Спеціальне програмне забезпечення дозволяє скласти повну картину проведеного «бою».

Канадські військові проводять ротацію на Яворівському полігоні кожних пів року.

Країни-НАТО розпочали підготовку українських бійців у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у 2015 році у рамках «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи». Найчисельніші підрозділи США і Канади.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG