Доступність посилання

ТОП новини

Максим Степанов. Хто він, новий очільник МОЗ?


Максим Степанов
Максим Степанов

Третій міністр охорони здоров’я за 2020 рік. 30 березня Верховна Рада з другої спроби проголосувала за Максима Степанова – ексголову Одеської ОДА. Попри те, що Степанов має медичну освіту, він ніколи не працював лікарем, не був менеджером медичних управлінь чи лікарень, але допомагав медичним закладам. Чому саме Степанов? Чи не вплинули його зв’язки із Ігорем Коломойським на такі рішення? Чи може, його конфлікт із п’ятим президентом Петром Порошенком став «візою» на таку посаду?

Медична освіта є, лікарський досвід – ні

Максим Степанов народився 18 серпня 1975 року в селі Сковородіно Амурської області (Росія) в родині медиків. Невдовзі сім’я перебралася в Україну. У 1990–1992 роках працював санітаром у Слов’янській міській лікарні № 1.

У 1998 році він закінчив Донецький національний медичний університет за спеціальністю «Хірургія». Проте за спеціальністю не працював.

У 1999 році він обійняв посаду заступника генерального директора ДК «Торговий дім «Газ України» НАК «Нафтогаз України», далі – заступника генерального директора ЗАТ «Промислово-фінансова компанія «Віче».

Від податкової до голови області

У 2003 році Степанов уперше обійняв посаду в органах влади, ставши заступником голови Державної податкової адміністрації України. Водночас отримав другу вищу освіту – закінчив Київський національний університет за спеціальністю «Міжнародна економіка».

Вперше в одеській владі з’явився у 2008 році, коли став першим заступником голови Одеської ОДА Миколи Сердюка. Пробув на посаді два роки, після приходу до влади Віктора Януковича був з цієї посади звільнений. З 2011 року був директором поліграфкомбінату «Україна», який одним із перших почав друкувати в країні ID-картки. Згідно з даними електронної декларації про доходи за 2016 рік, Максим Степанов на той момент був власником корпоративних прав кількох підприємств – товариства з обмеженою відповідальністю «Республіканський правовий союз», IPDevelopment Group OÜ (Естонія). Його дружина Наталя Степанова володіє частками у двох товариствах з обмеженою відповідальністю – «Ед’югет» і «Спецагротех».

Але Степанов повернувся до Одеської ОДА. Саме у грудні 2016 року він став переможцем конкурсу на посаду голови Одеської ОДА. На цій посаді він змінив Міхеїла Саакашвілі.

Що зробив як голова області?

У січні 2017-го президент Петро Порошенко «презентував» Степанова одеситам, наголошуючи, що він – «людина, яка налаштована тут працювати, а не їздити по закордонах, людина, яка налаштована брати на себе чіткі зобов’язання і їх виконувати».

Петро Порошенко і Максим Степанов
Петро Порошенко і Максим Степанов

Степанов обіцяв бути прозорим у роботі із журналістами, а вже 18 січня провів свою першу зустріч із пресою, потрапити на яку змогли не всі охочі ЗМІ.

Із головного – завершив будівництво траси «Одеса – Рені», при ньому відкрився найбільший в Україні сучасний Центр нефрології та діалізу. Взагалі, за словами експертів, Степанов «вміло і вдало реалізовував державну політику щодо медичної реформи в регіоні». Степанов також збирався презентувати у 2019 році проєкт будівництва нової обласної дитячої лікарні в Одесі.

Запам’ятався одеситам Степанов і заставою за блогера Сергія Стерненка, і підтримкою нового директора Одеського національного художнього музею Олександра Ройтбурда.

6 квітня 2019 року президент України Петро Порошенко відсторонив Максима Степанова від виконання обов’язків. Чиновник відмовлявся йти з посади. За його словами, президент перевищив свої повноваження.

Друзі, кум, бізнес-партнери

У 2017 році програма «Схеми» проінформувала, що Максим Степанов має спільний бізнес із олігархом Леонідом Юрушевим, а саме 61% у ТОВ «Республіканський правовий союз», згідно з Реєстром юридичних та фізичних осіб. Іншим засновником компанії є Леонід Юрушев, який має 30%. Третім засновником і директором фірми є Ігор Степанов, рідний брат на той момент переможця конкурсу на посаду голови Одеської ОДА.

Батько, Володимир Степанов, був головним лікарем у Слов’янську. Опинився у списках сепаратистів сайту «Миротворець» за те, що голосував за створення «Слов’янської народної дружини», а також проведення псевдореферендуму за відділення частини області від України.

Степанов також – кум Ігоря Палиці. Останнього називають товаришем і бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського. Саме Коломойського вважали головною фінансовою підтримкою на той момент кандидата в президенти Володимира Зеленського. Зараз Ігор Палиця – член депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді України.

Степанов виховує сина Михайла. У 2017 році сплатив за навчання своєї дитини в школі 481 548 гривень. Місцем навчання Михайла було зазначено одну з найдорожчих приватних шкіл України – Kyiv International School. Наприкінці червня 2017 року Степанов витратив понад 360 тисяч гривень на відпочинок своєї родини.

За декларацією від 2019 року, дружина Степанова Наталя володіє квартирою в Києві загальною площею 340,9 кв. м і паркувальним місцем. Сім’я нового голови МОЗ також володіє правом на оренду квартири в Одесі площею 196,3 кв. м.

В автопарку жінки Степанова два елітні автомобілі: Lexus GX460 2013 року випуску вартістю 840 тис. грн, а також Lexus LX 450 2016 року випуску за 3 млн грн. Сам міністр їздить на авті Range Rover за 2,7 млн грн.

На посаду МОЗ з третьої спроби

Про те, що Степанов може очолити МОЗ, казали ще у серпні. Як повідомляло видання «LB.ua», навіть вже була його зустріч з на той момент прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком і президентом Володимиром Зеленським. Також ексдепутат і журналіст Сергій Лещенко писав, що кандидатуру Степанова намагався «проштовхнути» голова МВС Арсен Аваков. Проте тоді це місце посіла Зоряна Скалецька. Далі МОЗ очолив Ілля Ємець. І ось він, шанс Максима Степанова.

Максим Степанов отримав 246 голосів депутатів (його підтримали «Слуга народу», ОПЗЖ, «За майбутнє», частина «Довіри» і 9 позафракційних).

Під час пандемії коронавірусу в соціальній мережі Степанов активно інформує про свою допомогу лікарням, а також обурюється діями Кабміну.

У перший день після свого призначення Степанов написав: «Дії МОЗу будуть швидкими та системними».

XS
SM
MD
LG