Доступність посилання

ТОП новини

Збиття MH17: міжнародні слідчі повідомили, що зроблять із новою заявою Росії


JIT 24 травня 2018 року представила уламки ракети від «Бука», знайдені біля місця збиття MH17. Росія тепер твердить, що то була українська ракета
JIT 24 травня 2018 року представила уламки ракети від «Бука», знайдені біля місця збиття MH17. Росія тепер твердить, що то була українська ракета

У міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує збиття над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомили, як поставляться до нової заяви Росії з черговими звинуваченнями в бік України в цьому збитті.

Як повідомили у групі, відомій за англійським скороченням JIT, там «узяли до уваги» озвучені Міністерством оборони Росії твердження, в яких було заявлено, що за номерами на уламках зенітної ракети, знайдених біля місця збиття, нібито встановили, що ця ракета ще в радянські часи була передана у військову частину на території України. Але в групі нагадали, що попередні твердження Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

При цьому в заяві групи звернули увагу, що вона ще 2014 року просила Росію надати всю інформацію в цій справі, а відтак у травні 2018-го також окремо запитувала конкретну інформацію щодо номерів, які були на кількох знайдених уламках зенітної ракети. Але, наголосили в групі, і ці, і низку інших запитань до Росії там залишили без відповіді, а в серпні 2018-го Росія письмово заявила, що JIT більше не має звертатися ні з якими додатковими запитами для отримання інформації в цій справі.

Спільна слідча група пообіцяла ретельно вивчити представлені в Росії матеріали, як тільки Росія надасть їх – як група просила ще в травні 2018-го і як вимагає резолюція Ради безпеки ООН 2166.

«Від початку розслідування і до сьогодні JIT завжди ретельно аналізувала й обробляла інформацію, надану Росією. Завдяки цьому Спільна слідча група встановила, що інформація Міністерства оборони Росії, представлена раніше громадськості і надана JIT, неточно викладала факти в кількох моментах», – мовиться в заяві.

Група нагадала, що в перебігу розслідування дійшла висновку: пускова установка зенітно-ракетного комплексу «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії, була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття з неї авіалайнера повернута назад до Росії. Але конкретних винних осіб у групі наразі не називали.

Докладніше про це: Збитий на Донбасі «Боїнг»: офіційні звинувачення на адресу Росії та реакція Кремля

Раніше 17 вересня в Міністерстві оборони Росії заявили, що номери на знайдених біля місця збиття уламках ракети від ЗРК «Бук» свідчать, що вона була вироблена в радянські часи, 1986 року, і з заводу в Підмосков’ї відразу відправлена у військову частину на території України і до Росії більше не поверталася.

Також у Москві стверджували, ніби відеозаписи з російським «Буком» на сході України, опубліковані раніше Спільною слідчою групою, були сфальсифіковані.

Ці твердження вже відкинули як неправдиві і «фейкові» в Україні.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Росія постійно заперечує всі результати розслідування. У Москві з його висновками не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною.

У російських ЗМІ і заявах офіційних осіб, зокрема з Міноборони, називалися цілком різні, часто взаємовиключні, версії катастрофи, що мали б зняти вину з Росії – в ній звинувачували, зокрема, українських військових. Проте в перебігу розслідування всі вони були спростовані.

XS
SM
MD
LG