Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Меркель і Путіна потрібна через «політичну безвихідь» – Вайксель


Канцлер Німеччини Анґела Меркель та російський президент Володимир Путін, Гамбург, 7 липня 2017 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель та російський президент Володимир Путін, Гамбург, 7 липня 2017 року

Берлін – Канцлер Анґела Меркель прийматиме російського президента Володимира Путіна в урядовій резиденції Мезеберг 18 серпня. За повідомленням офіційного представника кабінету міністрів Штеффена Зайберта, лідери двох країн обговорять санкції США щодо Росії, конфлікти у Сирії та Україні та питання економічного співробітництва.

Також на сайті зовнішньополітичного відомства Німеччини оприлюднене повідомлення про телефонну розмову міністрів закордонних справ ФРН та України Хайко Мааса і Павла Клімкіна напередодні візиту Путіна. Серед іншого глави двох відомств обговорили питання можливої миротворчої місії ООН на Донбасі.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель у суботу, 18 серпня приймає президента Росії Володимира Путіна. Про що йтиметься під час переговорів, крім оприлюднених їхніми прес-службами тем, офіційно ніхто нічого не додає. Це сприяє розширенню поля для дискусій і прогнозів політологів та експертів – і українських, і німецьких. Чимало їх покладають надії на зустріч лідерів, зокрема й щодо можливого поліпшення ситуації в Україні.

Фолькер Вайксель
Фолькер Вайксель

Фолькер Вайксель політолог і автор з журналу «Osteuropa» в інтерв’ю Радіо Свобода має щодо цього іншу думку: «Ситуація навколо сходу України, а також «Північного потоку – 2» не стали підставою для цієї зустрічі: глави держав контактують постійно. Це не перша зустріч Путін-Меркель з часів анексії Криму і війни на Донбасі, а вже п’ята. Нині її необхідність викликала нова міжнародна ситуація, її політична безвихідь. Але водночас це і не означає, що є конкретна причина. Тобто це не є реакцією на те, що відбувається на Донбасі. Про це йтиметься, але це не є причиною», – вважає німецький журналіст.

Україна не найголовніша тема

Чимало інших німецьких експертів також не вважають, що саме Україна стане найважливішою темою на переговорах, оскільки у цій проблематиці останнім часом не спостерігається руху ані з російського боку, ні з якогось іншого. Керівник програм Східної Європи та Центральної Азії в Німецькому товаристві зовнішньої політики Штефан Майстер вважає, що тем у німецько-російських відносинах, окрім українських, не бракує. Зокрема, гострішими стали вже «старі» теми, як наприклад будівництво «Північного потоку-2».

Штефан Майстер
Штефан Майстер

«Я вважаю, що відбулися зміни у російсько-німецьких відносинах з огляду на тиск з боку США щодо тем «Північного потоку-2», економічних санкцій щодо Росії, а також питання Сирії, котра також стоїть на порядку денному. Щодо останнього, то у Німеччини є однозначний інтерес щодо повернення сирійських біженців на батьківщину, а Росія має вплив на режим Асада. Відтак під час переговорів не йтиметься про класичну тему України, а йтиметься у непрямому сенсі про Україну – через американські санкції, тиск щодо будівництва «Північного потоку-2». Йтиметься про те, що означає нині політика санкцій США, і як Росія може допомогти розв’язати міграційне питання Сирії», – розмірковує німецький експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Багато хто з політологів, а також тих, хто цікавиться політикою, говорить начебто про «несподіваність» візиту Путіна до Берліна, оскільки про його ймовірність досі не йшлося ані в дискусіях, ані в прогнозах експертів. Хоч, за спостереженнями інших, він не є таким уже й несподіваним.

Варто у зв’язку з цим згадати недавній приїзд до Берліна міністра закордонних справ Сергія Лаврова та начальника Генштабу Збройних Сил Росії Валерія Герасимова, які зустрічалися з Анґелою Меркель і главою зовнішньополітичного відомства Хайко Маасом. Вочевидь, тоді вони й готували візит свого патрона.

Штефан Майстер вбачає у такій «несподіваності» передусім домінування політики США і зміни у світовому політичному середовищі. Саме вони, на його думку, спричинили те, що не лише Росія, а й Німеччина – обидві країни водночас – мають нині певні інтереси, які частково збігаються. Відтак з’являється необхідність їхнього обговорення на найвищому рівні: «Трамп використовує «Північний потік-2» щодо Німеччини, щоб досягти кращих умов торгівлі з ЄС. Росія у цьому питанні теж зачеплена. Також і економічні санкції, які, можливо, будуть запроваджені США проти Росії, вони можуть ще сильніше вразити німецькі підприємства», – робить висновок німецький політолог.

Спільний інтерес Росії і Німеччини

«Водночас Меркель потрібен Путін у питаннях Сирії, щоб мати можливість відправляти біженців на батьківщину. Саме це для Меркель надзвичайно важливо у внутрішньополітичній ситуації. Своєю чергою Путін перебуває під величезним економічним тиском. Оголошені Америкою санкції разом з пенсійною реформою чинять також внутрішньополітичний тиск на Путіна. Він намагається через ФРН поліпшити торговельні відносини з ЄС, оскільки має величезні економічні проблеми. Це означає, що вони мають інтереси, які необхідно обговорити. Це все має стосунок до тиску США», – пояснює Штефан Майстер.

Саме у зв’язку з тим, що з часу президентства Дональда Трампа з’явилася тенденція до розвалу інституційного світового порядку, коли все заново переглядається, переговорюється, а минуле не має значення політолог Фолькер Вайксель переймається питанням: «Чи існує ще таке поняття, як Захід, трансатлантичні відносини, чи залишиться Туреччина в НАТО, яке майбутнє китайсько-американським відносин? Загалом світова політика на підвищених швидкостях уже півтора року перебудовується. Результат – відкритий. Саме під час такої перебудови відбувається зустріч, а оскільки результат – невідомий, то і від переговорів не очікують конкретних рішень», – аналізує німецький журналіст.

Формула Штайнмаєра і «Північний потік – 2» у новій політичній ситуації

Під час нинішніх переговорів з російським лідером, крім українських, порушуватимуться інші проблеми. Експерти зазначають, що такий поворот для України може бути і позитивний, і негативний. На думку Штефана Майстра, вже зрозуміло, що створюється новий рівень робочих переговорів, у яких зацікавлена і Росія – це схоже на двосічний меч.

Німецький політолог налаштований скептично щодо результатів переговорів Меркель і Путіна, особливо щодо теми збройного конфлікту на сході України: «Не вважаю, що це щось дасть у розв’язанні питання Донбасу. Я не спостерігаю жодного руху щодо цього з російської сторони. Можливо, тут будуть зрушення з огляду на «Північний потік-2», коли Путін скаже, що, мовляв, ви одержите певну кількість газу через українську ГТС. Утім Україна не може розраховувати на такі обіцянки. Ще раз: ідеться не так про Україну, як про інші теми, котрі безпосередньо чи опосередковано торкаються України», – вважає Майстер.

Приміром, під час телефонної розмови з Павлом Клімкіним глава зовнішньополітичного відомства ФРН Хайко Маас наголосив, що ФРН продовжить докладати зусилля із пошуку вирішення українського конфлікту, передусім «досягти припинення вогню і прогресу в політичному процесі". Ідеться про так звану формулу Штайнмаєра: спочатку вибори у «ДНР/ЛНР», а вже потім доступ місії ООН до кордону Україна-Росія. Очевидно про це здебільшого й говоритимуть Меркель і Путін у питаннях України.

З заяв німецького канцлера Ангели Меркель зрозуміло, що, хоч і проект спорудження спільного російсько-німецького «Північного потоку-2» не є політичним, однак не може бути запущений без урахування інтересів України.

Німецькі фахівці одностайні, що США, у яких власний інтерес у торгівлі скрапленим газом з Європою, погрожують Росії санкціями, які означають і обмеження однаковою мірою для німецьких концернів.

Чи врятує Меркель Олега Сенцова?

Активісти української громади у Берліні сподіваються, що на зустрічі з Путіним Меркель має багато можливостей сприяти звільненню Олега Сенцова. Українці в Україні та поза її межами дедалі більше переймається долею незаконно засудженого режисера Олега Сенцова, котрий уже тривалий час голодує у російській в’язниці, вимагаючи звільнення усіх українських політичних бранців Кремля. На його підтримку вже відбулися і відбуваються глобальні акції.

Штефан Майстер не вважає, що це реально і каже, що в Україні відбувається величезна емоційна дискусія навколо Сенцова і його можливої смерті: «Мабуть, Меркель зачепить питання політв’язнів. Але, як я розумію Путіна, російська сторона залишається твердою у своїх позиціях. Тому не вважаю, що звільнення Сенцова буде головною вимогою Меркель. Вона могла б скористатися однією з тем, де росіяни мають особливий інтерес, і використати це питання, сказавши, що, мовляв, коли ви його випустите на волю, то матимете те чи це», –розмірковує політолог і додає, що сумнівається у такій можливості.

Німецькі лідери щоразу повторюють, що ФРН зацікавлена в стабільності Європи, й що Берлін буде продовжувати докладати всі можливі зусилля для пошуку розв’язання конфлікту в Україні і досягнення стабільного перемир’я та прогресу в політичному процесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG