Доступність посилання

ТОП новини

«Порошенко недоплатив Манафорту» – канал NBC. Чи то «Опоблок» недоплатив?


Рік Ґейтс (п) свідчить на суді в Александрії 7 серпня 2018 року, погляд художника. Робити фото і відео в судах у США для ЗМІ заборонено
Рік Ґейтс (п) свідчить на суді в Александрії 7 серпня 2018 року, погляд художника. Робити фото і відео в судах у США для ЗМІ заборонено

Американський канал NBC повідомляє, що колишній партнер Пола Манафорта Рік Ґейтс заявив у суді у Вірджинії, що він та Манафорт допомагали Петрові Порошенку на платній основі, але не отримали платню за свої послуги у повній мірі. В інших ЗМІ почули, що допомога Порошенкові була «на безплатній основі». Присутні на судовому засіданні журналісти Української служби «Голосу Америки» відзначили, що репліка Ґейтса щодо «неповної оплати», здається, стосувалась його роботи з «Опозиційним блоком». Такий самий виклад подав і присутній у суді кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода.

Компанія Манафорта DMP також допомагала Петрові Порошенку, але не отримала платню у повній мірі
Це почули на суді над Манафортом NBC

«Гейтс заявив, що останньою виборчою кампанією, з якою вони працювали в Україні, були парламентські вибори у жовтні 2014 року, коли політтехнологи працювали з «Опозиційним блоком». Компанія Манафорта DMP також допомагала Петрові Порошенку, але не отримала платню у повній мірі», – мовиться у матеріалі на сайті NBC.

За словами Ґейтса, після втрати Януковичем влади прибутки Манафорта значно скоротились у порівнянні із попередніми роками.

У відповідь на запит «Бі-бі-сі» в адміністрації президента України заявили, що команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала із Полом Манафортом.

Раніше журналіст видання The New York Times Кеннет Воґел заявив у твітері, що колишній бізнес-партнер Пола Манафорта, головний свідок обвинувачення Рік Ґейтс заявив на суді, що після втечі Януковича з України сам Ґейтс та Манафорт допомагали Порошенкові на безоплатній основі.

У залі засідань не ведеться аудіо- та відеозапис ЗМІ, що створює можливості для різних інтерпретацій почутого. Присутні на судовому засіданні журналісти Української служби «Голосу Америки» відзначили, що репліка Ґейтса щодо «неповної оплати», здається, стосувалась його роботи з «Опозиційним блоком».

В адміністрації президента України заявили, що команда Порошенка ніколи не співпрацювала із Полом Манафортом

Між тим, інформація про те, що Манафорт після Януковича працював з Петром Порошенком, конфліктує із поширеним у США баченням Манафорта як російського агента, чия робота у штабі Дональда Трампа буцімто вказує на те, що сам президент США міг координувати власну виборчу кампанію 2016 року із Москвою.

На це вказав і відомий журналіст Леонід Рагозін, який взявся кепкувати з поширеної у ЗМІ США точки зору, що будь-які контакти із Манафортом є доказом співпраці із Москвою.

«Факт роботи Манафорта з президентом Порошенком або вказує на те, що він не може бути «російським агентом», або ж означає, що президент Порошенко не є «прозахідним президентом». Жартую, насправді це означає, що глибоко помиляються ті, хто змальовує складні політичні реалії Східної Європи у таких простеньких термінах», – твітує Рагозін.

Натомість Максим Еріставі, відомий англомовний коментатор подій в Україні і критик багатьох дій української влади, побачив в інформації про буцімто контакти Манафорта та Порошенка черговий, для себе, доказ подібності чинного та колишнього президентів України.

«Зважаючи на те, що президент Порошенко та його поплічники роблять в Україні, не дивно дізнатись, що він, як і його попередник-клептократ Янукович, був клієнтом Манафорта», – твітує Еріставі.

Як повідомив кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з суду в Александрії, що неподалік Вашингтона, у штаті Вірджинія, у словах Ріка Ґейтса йшлося про недоплату за роботу Пола Манафорта на Партію регіонів, попередницю «Опозиційного блоку».

За його словами, за роботу у 2014 році йому заборгували 1 мільйон доларів, який усе не надходив. Урешті помічник Манафорта, що працював у Києві, Костянтин Килимник зумів вибити 500 тисяч доларів, але, як сказав Ґейтс, «наскільки я знаю, суму так повністю і не сплатили».

Також, сказав Ґейтс, у 2014–2015 роках Манафорт намагався укласти нові контракти, серед них і на роботу для Петра Порошенка. Подробиць він не уточнив.

В адміністрації президента України цю заяву поки що не коментували. Проте минулого тижня, після свідчень іншого допитаного в цій справі у США Тада Дівайна про можливість такої співпраці, на запит Радіо Свобода в адміністрації відповіли, що команда Петра Порошенка «ніколи не співпрацювала з Манафортом чи з його людьми», хоча такі пропозиції надходили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG