Доступність посилання

ТОП новини

Лев Парнас, партнер Руді Джуліані отримав 1 мільйон доларів з Росії – за це він може опинитися за ґратами


Лев Парнас
Лев Парнас

Офіс федерального прокурора США цього тижня попросив суддю повернути помічника особистого адвоката президента Дональда Трампа Руді Джуліані назад у в’язницю, поки він чекає суду, мотивуючи це тим, що той занижує свої доходи та активи. Як кажуть прокурори, Лев Парнас, громадянин США, народжений на території України, не повідомив, що отримав 1 мільйон доларів з рахунку в Росії у вересні, за місяць до того, як його звинуватили в порушеннях фінансування кампанії, змові, дачі неправдивих свідчень та фальсифікації записів.

«Велика частина цих грошей, мабуть, була використана на особисті витрати і покупку будинку», – заявив прокурор у суді в середу. За словами прокурорів, Парнас не розкрив уряду деталей цієї транзакції. Йдеться про заставу в 200 тисяч доларів, яку він вніс за нерухомість в Бока-Ратон (загальною вартістю в 4,5 мільйона доларів), яка ніде не фігурувала.

Раніше Парнас заявляв чиновникам Міністерства юстиції, які розглядають питання щодо можливості виходу підозрюваних під заставу, що сукупний статок його і його дружини становить близько 450 000 доларів.

Подаючи заяву у федеральний суд Манхеттена, прокурори заявили, що Парнас брехав про свої статки, коли він домовлявся про своє звільнення під заставу, і що він становить «надзвичайний ризик втечі».

«Парнас отримує фінансування і має серйозні зв’язки за кордоном, вводить в оману органи попереднього слідства щодо свого матеріального становища і обставин скоєного злочину. Це є підтвердженням того, що у нього є причини і можливості сховатися», – вказали прокурори в клопотанні, направленому в федеральних суд Манхеттена.

11 грудня прокурори заявили, що Парнас тричі розкривав різні версії своїх фінансів, у тому числі 200 000 доларів США, які він отримав, а не 50 000 доларів, які він повідомив, – за свою роботу в юридичній команді українського олігарха Дмитра Фірташа, який намагається запобігти своїй екстрадиції з Австрії в США за звинуваченням у корупції.

Виплата викликає нові запитання про характер і про замовників роботи, яку виконував Парнас і його помічник Ігор Фруман. Деякі нюанси їхньої діяльності залишаються нез’ясованими дотепер.

Їх звинувачують, зокрема, в тому, що, працюючи на замовлення одного або декількох українських державних чиновників, вони прагнули домогтися відставки посла США в Україні Марі Йованович. За даними джерел NBC, одним з таких чиновників є колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко. Раніше він звинуватив у корупції колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера. Багато хто називає ці звинувачення необґрунтованими.

Парнас і Фруман відмовилися визнавати провину за всіма пунктами обвинувачення.

Bloomberg та інші медіа писали, що Лев Парнас був пов’язаний з групою юристів українського олігарха Дмитра Фірташа, який є партнером засудженого американського лобіста Пола Манафорта і може бути екстрадований в США. Коментуючи «HuffPost» цю ситуацію, Руді Джуліані сказав, що йому нічого не відомо про те, що Парнас нібито отримав 1 мільйон доларів з Росії у вересні. На питання, хто саме і за яку роботу платить Парнасу, Джуліані відповів: «Я не знаю».

У судових документах детально не пояснювались цілі і джерела транзакцій на користь Парнасу. За словами прокурорів, банківський рахунок, на який були переведені гроші, зареєстрований на ім'я його дружини Світлани Парнас. Це, на думку сторони обвинувачення, було зроблено «з метою введення в оману щодо інформації про справжній власника активів».

Даний платіж був здійснений в той же місяць, коли Парнас і Фруман вперше вступили в контакт з комітетом Конгресу, який розслідує дії представників адміністрації Трампа на території України.

Спочатку вони відмовилися надати комітету запитані документи, внаслідок чого 10 жовтня були на короткий термін заарештовані в міжнародному аеропорту Даллеса, в Вашингтоні, коли вони намагалися сісти на літак, що слідував до Відня. Пізніше адвокат Парнаса заявив, що його довіритель готовий виконати вимоги, висунуті представниками Конгресу.

Парнас, народжений в Україні громадянин США, може бути засуджений щонайменше до п'яти років тюремного ув’язнення за пунктами, за якими йому вже пред’явлено обвинувачення, але прокурори заявили, що він залишається під слідством і йому, ймовірно, будуть пред’явлені додаткові обвинувачення. Від докладніших коментарів в прокуратурі утрималися.

Парнаса і Фрумана також звинувачують у тому, що вони використовували неназваного громадянина Росії як джерело коштів для пожертвувань на користь деяких політиків. Це, вважають прокурори, було необхідно, щоб заручитися підтримкою державних чиновників в частині ініціативи роздрібної торгівлі марихуаною. Чи був цей же росіянин джерелом траншу в 1 мільйон доларів, не відомо.

Спочатку Парнас відпустили під домашній арешт із заставою в 1 мільйон доларів. Пізніше адвокат Парнаса стверджував, що його підзахисний не в змозі сплатити таку суму, та заставу було зменшено до 200 тисяч доларів. Парнас також просив про менш суворі умови утримання. Зокрема, про можливість щоденно раз на день залишати квартиру. Такі умови, на думку урядовців, можуть бути частиною його плану втечі з країни.

Суддя тепер, швидше за все, призначить слухання, щоб визначитись, чи слід відправити Парнаса під варту до початку судового розгляду.

Джозеф Бонді, один з адвокатів Парнаса, відмовився надати змістовний коментар, заявивши лише, що вони вже вивчають клопотання прокурорів і найближчими днями будуть готові виступити в суді з відповіддю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG