Доступність посилання

ТОП новини

«Де той коронавірус, а де ми»! Що кажуть про пандемію на фронті?


«Маємо маски, але бійці їх не носять, і взагалі, хлопці налаштовані оптимістично, мовляв, де той коронавірус, а де ми…» – кажуть на передовій
«Маємо маски, але бійці їх не носять, і взагалі, хлопці налаштовані оптимістично, мовляв, де той коронавірус, а де ми…» – кажуть на передовій

В Україні оголошено карантин, а відтак вживаються усі заходи для мінімізації контакту населення та розповсюдження коронавірусу SARS-CoV-2​, який спричиняє захворювання COVID-19. У трьох містах України закривають метро. Також зупинено функціонування закладів загального харчування. Не оминули заходи безпеки й саму безпекову сферу. Мова йде про Збройні сили України, які нині виконують бойові завдання у зоні проведення ООС.

Для військових, які перебувають в зоні бойових дій, визначено спецзаходи у випадку виявлення коронавірусу та налагоджено алгоритм дій, зазначають медики ООС. Так, якщо у когось із військових діагностують коронавірус, то для цього буде виділений один із мобільних госпіталів, який перепрофілюють на інфекційний госпіталь. Для контактних осіб визначено місце обсерваційної зони – це центральний військовий санаторій «Приморський», який розташований у Запорізькій області.

Проте швидких тестів на виявлення вірусу в армії поки немає, утім, таке забезпечення заплановане. Тим часом є 4 мобільні госпіталі, а це означає, що в них може перебувати одночасно до 200 осіб із підозрою на коронавірус. Про це розповів керівник служби медичного забезпечення ООС Олександр Авраменко.

Що думають на передовій в умовах бойових дій?

В одній із військових частин на передовій командування серйозно поставилося до загроз вірусу, попри бойові дії. Відтак у цьому військовому формуванні заборонено шикування особового складу більше від роти, тобто до ста осіб. Також усі військові наряди на момент чергування зобов’язані одягнути маски та гумові рукавиці. Обов’язково це стосується тих нарядів, які найбільше контактують із людьми – чергують у пунктах пропуску тощо. Щодо передової безпосередньо, то рішення декількох командирів – внутрішня ізоляція.

«Нема чого їм виїжджати із позицій», – коротко нам повідомили у військовій частині. Звісно, не охоче коментують у війську цю ситуацію, адже на тлі повідомлень про вірус, кажуть військові, на фронті своя робота зі стримування агресора. Попри вірус, щодня розгорається смертоносний вірус зі свинцю і гарячого металу, який в народі звикли називати «війна».

Утім, в деяких бригадах на передовій є і скептики. Є такі, що впевнені у тому, що епідемія їх мине.

На умовах анонімності боєць 72-ї бригади імені Чорних запорожців повідомив Радіо Свобода, що особливих карантинних заходів та заходів індивідуальної безпеки у бійців немає. Так, не вистачає дезінфекторів – щоправда, начальник медичної частини відправив заявку, але «коли її виконають, невідомо», каже боєць.

«Знаєте, маємо маски, але бійці їх не носять, і взагалі, хлопці налатовані оптимістично, мовляв, де той коронавірус, а де ми… При цьому не відмовляються пити антивірусні препарати і вітаміни, а ліків у медчастині, як наш лікар каже, вистачає, а от тестів на коронавірус у нас не має» – розповів боєць.

На його думку, за умов ведення бойових дій дотримуватись карантинних заходів складно.

Попри існуючу ілюзію в багатьох, що вірус на війну не прийде, залишається лише оцінювати ризики для обороноздатності країни в разі можливого поширення коронавірусу серед військових. При цьому велику надію покладають на медиків ООС, що вони впораються з усіма викликами, які перед ними стоять чи можуть постати.

12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та недопущення її поширення. Він триватиме три тижні – до 3 квітня.

В Україні за станом на 20:00 17 березня лабораторно підтверджені 14 випадків COVID-19, одна людина померла.

Infographic -- сoronavirus, precautions
Infographic -- сoronavirus, precautions

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG