Доступність посилання

ТОП новини

Ухань виходить із карантину. В інше китайське місто коронавірус імпортують із Росії


«Хвороби і смерть зачепили сотні тисяч життів, залишаючи людей з травмою, яка може тривати десятиліттями», – пишуть оглядачі американського видання The New York Times
«Хвороби і смерть зачепили сотні тисяч життів, залишаючи людей з травмою, яка може тривати десятиліттями», – пишуть оглядачі американського видання The New York Times

Китайське місто Ухань, на яке припав перший у світі спалах коронавірусного захворювання, повертається до нормального життя після більш ніж двох місяців карантину. Водночас інше китайське місто тільки починає запроваджувати обмеження на тлі збільшення «імпортованих» випадків із сусідньої Росії. Ще один привід для занепокоєння – зростання безсимптомних випадків інфікування.

Ухань – китайське місто з населенням в 11 мільйонів людей – 8 квітня виходить з-під карантину, запровадженого з 23 січня. Саме з цього міста почався спалах нового коронавірусного захворювання COVID-19, який зрештою поширився на весь світ і тепер створює виклики для здоров’я людей і економік у більшості держав.

Місто Ухань суттєво постраждало від коронавірусу – на нього припало близько 80% всіх смертей у Китаї – це понад 2 500 померлих – і понад 50 000 інфікованих.

Хвороби і смерть зачепили сотні тисяч життів, залишаючи людей з травмою, яка може тривати десятиліттями
газета NYT

«Хвороби і смерть зачепили сотні тисяч життів, залишаючи людей з травмою, яка може тривати десятиліттями», – пишуть оглядачі американського видання The New York Times. І тим не менш, за їхніми словами, Ухань став «місцем, за відновленням якого спостерігатимуть у всьому світі, щоб вивчити уроки про те, як населення проходить повз біль і лихо таких приголомшливих масштабів».

Обмеження в Ухані після 76 днів карантину послаблювали поступово. Зараз там знову працює метро і починають відчинятися торговельні центри і магазини. Все це на тлі майже відсутніх нових випадків інфікування – місто повідомило лише про трьох інфікованих протягом останніх 21 дня, звітує агенція Reuters.

Десятки тисяч уже покинули місто

Із 8 квітня здоровим людям і відвідувачам дозволили покидати Ухань – столицю провінції Хубей. Тут починають ходити потяги й літати літаки, щоправда, не в усі напрямки.

Агенція Associated Press, посилаючись на китайські ЗМІ, повідомила, що вже у перші години після завершення «локдауну» приблизно 65 000 людей покинули місто лише літаками і потягами.

Подорожні очікують на потяг в Ухані після скасування обмежень на пересування
Подорожні очікують на потяг в Ухані після скасування обмежень на пересування

Але це не означає повне скасування обмежень, багато з них все ще залишатимуться чинними на тлі попереджень чиновників про те, що кризу з коронавірусом вважати закінченою зарано. Жителів Уханя закликають не залишати провінцію без абсолютної необхідності.

Імпорт вірусу з Росії

Водночас в іншому північному китайському місті ситуація протилежна – там, у провінції Хейлунцзян, зростає кількість нових «імпортованих» випадків щоденно на 25 осіб. Цьому сприяють заражені мандрівники, що прибувають із Росії, з якою межує провінція, пише Reuters.

Місто Суйфеньхе у Хейлунцзяні обмежило рух громадян у середу 8 квітня аналогічно до заходів, запроваджених раніше в Ухані, повідомляє агенція.

«Китай зіткнувся з хвилею випадків коронавірусної інфекції із Росії – більше від половини загальної кількості імпортованих випадків інфікування за останні два дні прийшли саме через північно-східний сухопутний кордон», – звітувала агенція Bloomberg 6 квітня.

Американська медіакомпанія CNN, посилаючись на китайські органи влади, повідомляє про 698 випадків «імпорту» коронавірусу.

В Ухані прибирають паркани після скасування обмежувальних заходів
В Ухані прибирають паркани після скасування обмежувальних заходів

Проблема з безсимптомними

Імпортовані з Росії випадки є приводом для занепокоєння для китайського уряду, так само, як і дедалі більш а кількість безсимптомних інфікувань у країні.

«Китай подумав, що вже побив коронавірус, але з’являються нові і безсимптомні випадки», – зауважує оглядач видання Forbes.

6 квітня на тлі попередніх заяв Китаю про поліпшення ситуації з COVID-19 усередині країни у заяві Національної комісії з охорони здоров’я заявили, що станом на кінець дня у неділю було виявлено 78 нових безсимптомних випадків інфікування, порівняно з 47 випадками на день раніше, про що повідомила агенція Reuters. Тенденція зростання безсимптомних випадків призводить до нових занепокоєнь через другу хвилю інфекції у цій країні, мовиться у статті телеканалу Fox News.

Безсимптомні інфіковані становлять особливий виклик, адже ці люди самі можуть не відчувати ніяких проявів хвороби і при цьому передавати вірус іншим людям. Майже половина нових безсимптомних випадків припадає саме на провінцію Хубей, повідомляють місцеві чиновники. Під медичним наглядом всього у Китаї перебувають 705 людей із безсимптомним перебігом хвороби.

У Китаї кількість безсимптомних випадків не включають в офіційну кількість інфікованих.

За останні 24 години кількість випадків коронавірусного захворювання в Китаї (не рахуючи спеціальних адміністративних районів Гонконг і Макао, які ведуть власну окрему статистику) збільшилася вдвічі, при цьому зросла кількість заражених закордонних мандрівників, тоді як кількість нових безсимптомних випадків інфікувань збільшилися вчетверо, пише Reuters.

Станом на 8 квітня Китай вважається шостою найбільш ураженою коронавірусом державою у світі, згідно з даними Університету Джонса Гопкінса. На цю державу припадає 82 783 інфікованих і 3 337 померлих.

Експерти критично ставляться до офіційних даних китайської влади. 2 квітня агенція Bloomberg із посиланням на секретну доповідь американської розвідки, надану Білому дому, повідомила: офіційні китайські дані про кількість заражених і померлих у результаті пандемії коронавірусної інфекції є сфальсифікованими.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG