Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії спалюють вежі зв’язку 5G: бояться поширення коронавірусу


Вчені кажуть, що ідея зв’язку між COVID-19 і стандартом 5G є «повною нісенітницею» і біологічно неможливою, мовиться у статті «Бі-бі-сі». Тим не менш, люди продовжують поширювати інтернетом міфи про його небезпеку
Вчені кажуть, що ідея зв’язку між COVID-19 і стандартом 5G є «повною нісенітницею» і біологічно неможливою, мовиться у статті «Бі-бі-сі». Тим не менш, люди продовжують поширювати інтернетом міфи про його небезпеку

Які тільки міфи не супроводжували нове покоління надшвидкого мобільного інтернету 5G – нібито він опромінює людей радіацією, спричиняє онкологічні захворювання, порушує генетичний код і знижує розумові навички. Тепер йому ще приписали й розповсюдження коронавірусу і вирішили розправитися із телекомунікаційними вежами.

Щонайменше 20 телекомунікаційних веж у різних частинах Великої Британії зазнали спалювання або інших актів вандалізму від четверга, 2 квітня, повідомляє британське видання The Guardian.

Ці інциденти пов’язують із безпідставними інтернет-теоріями, що приписують технології 5G роль у поширенні коронавірусу, на який глобально заразилося майже півтора мільйона осіб.

Деякі напади були здійснені на телекомунікаційні вежі, які навіть не мають 5G, а натомість роздають мобільний зв’язок 3G та 4G. Технологія 5G наразі не є широко запровадженою в жодній країні світу.

За даними видання, представники соціальних мереж мають найближчим часом зустрітися із чиновниками для обговорення потенційних кроків для протидії розповсюдженню безпідставних претензій до зв’язку 5G.

«Незважаючи на неодноразові запевнення з боку міжнародних експертів із питань радіації про те, що 5G є безпечним, безпідставні теорії щодо його нібито ризиків вже давно вийшли за межі інтернету, як це було і з попередніми поколіннями технологій мобільного інтернету. Але швидке зростання претензій до технології 5G за останній тиждень, які пов’язують 5G з пандемією, також перебільшують деякі знаменитості і впливові люди, тож індустрія та уряд розгубилися», – мовиться у статті.

MobileUK, група, яка об’єднує чотири основні мобільні мережі Великобританії, опублікувала відкритий лист до клієнтів із проханням допомогти припинити вандалізм.

«Немає наукових доказів зв’язку між 5G і коронавірусом», – цитує видання звернення.

Стандарт 5G у 5–10 разів швидший у завантаженні даних, ніж 4G, дає більш надійний зв’язок і вважається майбутнім рушієм суттєвих суспільних змін. 5G також називають «найбільшим технологічним стрибком, який ми будь-коли бачили».

Вчені кажуть, що ідея зв’язку між COVID-19 і 5G є «повною нісенітницею» і біологічно неможлива, мовиться у статті британського громадського мовця «Бі-бі-сі».

Ці теорії вперше стали з’являтися і поширюватися через дописи у соціальній мережі «Фейсбук» наприкінці січня. За даними видання, прихильники цієї теорії змови поділяються на два табори.

Перші думають, що 5G може пригнічувати імунну систему, тим самим роблячи людей більш сприйнятливими до зараження вірусом. Інші припускають, буцімто сам вірус можна якось передавати за допомогою технології 5G.

«Це ніякий не коронавірус! Це відмирання клітин від радіації 5G», – мовиться в одному з дописів прихильника теорій змов у твітері, де також зображений нібито зв’язок між запровадженням різних поколінь технологій мобільного інтернет-зв’язку і поширенням різних хвороб.

Коронавірус не пов’язаний із технологією зв’язку 5G, і вірус поширюється далеко за межами міст, де цю технологію взагалі мають, наголошують оглядачі. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) так само не виявила ніяких серйозних наслідків для здоров’я, пов’язаних із використанням мобільного телефону.

Чому люди вірять у теорії змов більше, ніж у наукові дані, – залишається загадкою. Проте, як нагадують у виданні «Медуза», є люди, які навіть сьогодні продовжують вірити у те, що, наприклад, планета Земля є пласкою, а не круглою.

Коронавірус від самої появи швидко породив чимало теорій змов і «фейкових новин». І хоча багато хто може сприймати такі речі як смішні, насправді це має негативні наслідки.

Нинішнє поширення нового коронавірусу – це не просто тест для систем охорони здоров’я в усьому світі – це також і боротьба з дезінформацією, заявив міністр інформації і зв’язку Сінгапуру на початку лютого.

Кремлівські ЗМІ, наприклад, довго не чекали, перш ніж вказати на джерело поширення вірусу – США. Бездоказові версії висували різні: наприклад, що новий вірус розробили у британській лабораторії, яка водночас нібито стоїть також і за отруєнням Скрипалів.

Іще один натяк – на те, що вірус – черговий інструмент у торговельній війні між США та Китаєм. Висували й версії, що він вражає виключно азіатів.

Деякі версії, висунуті на російських загальнодержавних телеканалах, викликали посмішки серед західних оглядачів через свою очевидну неправдоподібність.

Наприклад, у передачі на «Першому» телеканалі 5 лютого ведучий цілком серйозно висунув власну теорію походження вірусу, пов’язуючи її з американським президентом.

«Як він називається? Коронавірус. Беремо слово «корона». Воно в основі і йде першим. Тому тут і розгадка. Чим у своєму попередньому житті займався Дональд Трамп – президент країни, головного суперника Китаю на світовій арені? Правильно: роздавав корони на своєму знаменитому конкурсі краси. Так що походження коронавірусу, а головне, цілі і завдання його використання стають абсолютно зрозумілими», – говорить ведучий Кирило Клейменов.

Проблема дезінформації навколо смертельного вірусу у тому, що вона може суттєво ускладнити боротьбу з ним. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що «тролі й теорії змови» суттєво підривають спроби його опанувати.

Експерти прогнозують, що 2020 рік має стати роком 5G. «Зміна поколінь у мобільному зв’язку не з’являється лише за одну ніч. Вона вимагає значних зусиль у дослідженнях і розробках та ресурсах, необхідних для підтримки цих зусиль. Робота над 4G тривала майже десять років», – мовиться на сайті Всесвітнього економічного форуму.

Наразі деякі елементи системи вже існують у кількох мегаполісах різних країн. Але перехід навряд чи буде швидким.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG