Доступність посилання

ТОП новини

Koktebel Jazz Festival – фестиваль смислів


Koktebel Jazz Festival у Чорноморську. Серпень 2016 року
Koktebel Jazz Festival у Чорноморську. Серпень 2016 року

Koktebel Jazz Festival, родом з Криму, нинішнього року чекає гостей у Чорноморську (колишній Іллічівськ) Одеської області. Наскільки змінилася музика після переїзду фестивалю? Чи є в нього конкурент в анексованому Криму?

На ці та інші питання в студії Радіо Крим.Реалії відповідали співорганізатор фестивалю Євгенія Стрижевська та учасник української групи «Хамерман знищує віруси» Володимир Пахолюк.

‒ 16 серпня під Одесою стартує Koktebel Jazz Festival. А трохи пізніше відкриється фестиваль у самому селищі Коктебель. Яка різниця між фестивалями? Це клон? Конкурент?

Євгенія Стрижевська: Не можу відповісти вам об'єктивно, я не була на тому фестивалі, я не знаю, яка різниця. Але факт полягає в тому, що бренд Koktebel Jazz Festival ‒ це зареєстрована українська марка. На самому початку, коли стартував фестиваль, у 2003 році, він був у партнерстві з Дмитром Кисельовим (нині генеральний директор російського державного пропагандистського агентства МІА «Росія сьогодні» ‒ ред.), який надавав хорошу медійну підтримку на ICTV і потім, і в Росії, коли туди переїхав. Коли я потрапила в команду організаторів, це десь 2006 рік, то його там вже не було. І насправді плутали, плутали дуже багато, їхали й із Росії, і з України, і з Білорусі та питали: «А що, фестиваль перейменували?». Ми оголошуємо дату, проходить день-два, а Koktebel Jazz Party (російський фестиваль в окупованому Криму – ред.) чомусь відбувається у ті самі дати. Цього року ‒ ось вона, відмінність, тепер я її знаю: фестивалі вперше відбуваються в різні дні.

‒ Яка головна мета вашого фестивалю? Об’єднуватися, любити музику, життя, насолоджуватися моментом?

Фестиваль ‒ це шведський стіл
Євгенія Стрижевська

Євгенія Стрижевська: У кожного фестивалю багато смислів. І розважальна складова навіть не на другому місці. Фестиваль має відкривати нове. Фестиваль ‒ це коли збираються однодумці як з боку сцени, так і з боку аудиторії. Фестиваль однозначно має розвивати, знайомити з новою музикою. Фестиваль ‒ це шведський стіл. Причому в нас же не тільки музична програма, у нас цього року великий лекторій, буде фестиваль сучасного мистецтва Artishock. Цього року буде IT-конференція. Відкривати нове та відкривати себе нового, хтось це називає обнуленням. І є ще один сенс. Я думаю, фестивалі будуть жити завжди, незважаючи на наш мегавіртуальний світ, цінність живого спілкування не втратить сенс ніколи.

‒ Чи є у вас постійні відвідувачі з 2004–2005 років?

Євгенія Стрижевська: Є, і не тільки з України. Є шикарна харківська тусовка. Я ведуча Koktebel Jazz Festival, тому з восьмого-дев’ятого фестивалю вже перші десять рядів публіки знаєш. Вони самі собі на фестиваль футболки друкують. Прекрасні одесити приїжджають, хороший зв’язок у нас із білоруською тусовкою, багато в чому завдяки тому, що, коли заборонили «Ляпіса», вони зробили в нас на фестивалі світову прем’єру своєї програми, і приїхали 5 тисяч білорусів на цей концерт. У мене є прекрасний друг Діма Дмитрієв, із яким ми разом увійшли до команди фестивалю, тільки він із боку аудиторії, а я з боку організаторів. З 2008 року він їздить на фестиваль, але познайомилися ми тільки в 2014-му в Затоці, «оцифрували» один одного, і відтоді дружимо. До речі, зараз триває конкурс історій про фестиваль ‒ адже в нас діти вже повиростали!

‒ Наші колеги з маленькою дитиною, одномісячною, теж хочуть поїхати.

Відбувається обмін позитивною енергією, люди їдуть за цим, в окрему реальність
Євгенія Стрижевська

Євгенія Стрижевська: У нас на фестивалі багато жінок вагітніли. Багато з тих, хто приїжджав до Криму, знає, повірте, що для цього треба під Золотими воротами проплисти, і мої друзі повідомили, що у них все вийшло. До сліз доходило: на фестивалі діти підходили: намалювали стрижа, мовляв, мені 11 років, їжджу сюди «з нуля», дайте автограф! Публіка у нас особлива. По суті, ми всі «наркомани». Щоб потім цю фразу не вирізали з контексту, поясню: відбувається обмін позитивною енергією, люди їдуть за цим, в окрему реальність, що там створюється.

Євгенія Стрижевська
Євгенія Стрижевська

‒ Якщо нинішнього року дати фестивалів Коктебеля і Чорноморська не збігаються, то у людини, яка любить музику фестивалів, у два рази підвищуються шанси потрапити на Koktebel Jazz Festival. Як ви ставитеся до такого фестивального туризму?

Євгенія Стрижевська: Це непроста тема. Я вважаю, що кожна людина має право на свій усвідомлений вибір. Це не моя історія, я не їжджу. Але в мене є друзі, в яких залишилися там батьки, ці друзі не можуть їх перевезти. А якщо у людини батьки в Коктебелі живуть, то їй як ‒ сцену стороною обходити? Так, це неправильно, неестетично. Але ‒ у нас що, закінчилася торгівля з Росією? У нас немає бізнесу? Чи у нас є закон, що українські музиканти не мають права гастролювати в Росії?

‒ Тобто, є законодавчий і моральний аспект?

Євгенія Стрижевська: Так.

‒ У нас сюрприз. Володимир Пахолюк, учасник групи «Хамерман знищує віруси», на зв’язку. Чим ви будете дивувати на Koktebel Jazz Festival у Чорноморську?

Всі знають, що буде добре, але я не знаю, яким способом це задоволення буде завдане
Володимир Пахолюк

Володимир Пахолюк: Кожен виступ «Хамерман знищує віруси» чимось схожий на секс. Всі знають, що буде добре, але я не знаю, яким способом це задоволення буде завдане. Мабуть, зауважу, що для Koktebel Jazz Festival ми трошки змістили акценти, і, оскільки з нами грають аж шість класичних консерваторських музикантів, найкращих джазових музикантів України, музики там буде більше. Будуть незвичайні аранжування, п’ять або шість нових пісень. В іншому це буде трошки більше модифікований, більш серйозний, але все той же «Хамерман знищує віруси».

‒ Костюми вже підготували? В інтернеті багато матеріалів про те, як змінювалася мода в вашій групі та скільки у вас цікавих, різноманітних і навіть разючих образів.

Володимир Пахолюк: Для цього проекту ми будемо мати незмінний костюм. Але коли я заходжу в магазини на «Петрівці», бачу, що цій традиції не бувати, ми будемо костюм апгрейдити, модернізувати, і він буде абсолютно відмінним від того, що було показане минулого разу.

‒ У Криму теж музичний фестиваль? Чи варто туди їхати, як взагалі ставитеся до поїздок у Крим на фестиваль?

Володимир Пахолюк: Ми в Крим не поїдемо. Якщо артисти вирішили поїхати, то це їхній вибір. Але тоді вони не повинні дивуватися пікетам, які перед їхніми концертами влаштовує громадськість.

Володимир Пахолюк
Володимир Пахолюк

‒ А як щодо слухачів, публіки?

Володимир Пахолюк: Мені здається, що нам всім зараз потрібно утриматися від засудження. Якщо людина хоче поїхати послухати улюбленого артиста, нехай краще поїде, ніж тут кого-небудь зі злості ножем штрикне. Колись я не потрапив на «Джаз Коктебель», там виступав мій улюблений гітарист Томмі Еммануель, я дуже шкодував, що не потрапив. І знаєте, якби… Та ні, я все одно б не поїхав до Криму.

‒ Що буде цього року на Koktebel Jazz Festival у Чорноморську?

Євгенія Стрижевська: На сайті є програма, дуже красивий лайн-ап цього року ‒ тематичність, витриманий. У нас буде прекрасний український день, на всіх сценах гратимуть тільки українські музиканти, не тільки топові, різні. І Dakh Daughters Band, і ONUKA, і Олег Скрипка, і багато цікавих джазових колективів. Буде День майстерні, це тема для окремого ефіру, зі спеціальним хедлайнером Іваном Дорном. Будуть чудові Morcheeba, Koop Oscar Orchestra. Загалом, вивчайте програму: ми дійсно цього року відроджуємо джазову сцену. Квитки є, вони нормальних, адекватних грошей коштують. Приїжджайте на море на початку оксамитового сезону. Поговоримо та послухаємо хорошу музику.

Квитки є, вони нормальних, адекватних грошей коштують
Євгенія Стрижевська

‒ Скільки людей, за вашою інформацією, приїде до Чорноморська?

Євгенія Стрижевська: Тут вже можна порівняти. У свої найкращі роки на фестиваль до Криму на один день могли продати близько 30 тисяч квитків. Я вивчаю фестивалі ще й із наукової точки зору й можу сказати, що організатори фестивалів в Україні ‒ це не зовсім адекватні люди, в хорошому сенсі слова. На питання: «Навіщо ви робите фестиваль?» ‒ 90% відповідей: «Щоб розплатитися з боргами минулого фестивалю». Тому купуйте квитки не у перекупників, а в офіційних касах і на офіційних сайтах ‒ підтримуйте українську культуру й розвиток здорового суспільства. Ось можливість доторкнутися до позитивної, нормальної, творчої енергії, яка зарядить вас на весь рік.

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG