Доступність посилання

ТОП новини

Іран: проти депутата, який вітав збиття українського пасажирського літака, порушили кримінальну справу


Вшанування пам’яті екіпажу збитого літака – аеропорт «Бориспіль», 8 січня 2020 року
Вшанування пам’яті екіпажу збитого літака – аеропорт «Бориспіль», 8 січня 2020 року

Проти іранського депутата Хасана Норузі було порушено кримінальну справу за «поширення брехні» після того, як він сказав, нібито ніхто не був заарештований у зв’язку зі збиттям Іраном українського цивільного авіалайнера в січні, повідомляє телеканал Al Arabiya, посилаючись на керівника Організації судоустрою Збройних сил Ірану. У неділю, 5 квітня, депутат парламенту Ірану Хасан Норузі у розмові з місцевою газетою назвав це збиття «вірним кроком» із боку іранських військових і додав, що за нього ніхто не був покараний. Україна негайно виступила з протестом і вимогою пояснень від іранської влади.

Президент країни Хасан Роугані і командири Корпусу вартових Ісламської революції наразі не коментували заяви Хасана Норузі. Але Організація судоустрою збройних сил Ірану 6 квітня заперечила його слова щодо арештів і заявила, що «певна кількість людей була заарештована і притягнена до відповідальності», не вдаючись у деталі.​

Як повідомляє телеканал Al Arabiya, який базується в Дубаї і працює арабською й англійською мовами, також у понеділок на вебсайті Організації судоустрою Збройних сил Ірану було розміщено заяву голови організації Шокролли Бахрамі, в якій мовиться, що проти Норузі було порушено кримінальну справу за «поширення брехні», яка «викликає занепокоєння громадськості».

Заява Норузі була його особистою інтерпретацією, яку він опублікував, не знаючи обсягу справи
Голова Організації судоустрою Збройних сил Ірану

«Заява Норузі була його особистою інтерпретацією, яку він опублікував, не знаючи обсягу справи. Такі заяви, крім того, що зривають судові розслідування, викликають занепокоєння громадськості», – сказав Бахрамі, додавши, що наразі одна особа утримується під вартою у зв’язку зі справою, а ще декількох людей було затримано.

В інтерв’ю місцевій газеті член комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Ірану Хасан Норузі заявив, що ніхто з військових не був заарештований у зв’язку зі збиттям українського літака в січні 2020 року.

«Іранські військові вчинили добре, збивши пасажирський літак. Всупереч офіційним заявам, через збиття не було жодних арештів», – сказав політик і клірик середнього рангу Норузі в коментарі місцевому щоденному виданню «Хамделі».

Ба більше, Норузі наполягав на тому, що літак «Міжнародних авіаліній України» нібито був в Ізраїлі за тиждень до атаки, і там «його систему безпеки було зламано і перехоплено управління».

Депутат заявив, що через те, що пасажирський літак нібито «вже не був під контролем диспетчерської вежі, а опинився під контролем Америки», іранські військові не мали іншого варіанту, окрім збити його.

Ізраїльська газета Jerusalem Post, повідомляючи про звинувачення іранського клірика на адресу Ізраїлю, наголошує, що щоденник «Хамделі», який опублікував інтерв’ю з Норузі, також навів слова «поінформованого джерела», яке заявило, що, всупереч зауваженням Норузі, кілька людей у цій справі все ж було заарештовано.

Також видання нагадує, що про арешти повідомляв міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф. За його словами, за участь у знищенні українського літака було арештовано кілька осіб. Офіційний Іран наполягає на тому, що літак був збитий через «людську помилку».

Київ вимагає пояснень

Реакція Києва на заяви іранського депутата також була швидкою і різкою. Віцепрем’єр-міністр Вадим Пристайко заявив у понеділок , що Україна очікує від Ірану негайного пояснення «прикрої заяви» члена парламенту про те, що іранські військові, які збили український пасажирський літак, «правильно зробили».

«Ми очікуємо негайного пояснення від #Iran щодо цієї прикрої заяви. Вона показує повну неповагу до людських життів. Десятки сімей із Ірану, України, Канади, Швеції, Великої Британії й Афганістану втратили своїх близьких під час нападу на беззахисний цивільний літак», – написав віцепрем’єр Пристайко у соцмережі Twitter.

Також і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна у жодному разі не дозволить Ірану уникнути відповідальності за збиття літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Ми ні в якому разі не дозволимо Ірану уникнути відповідальності за ту трагедію, яка сталася
Дмитро Кулеба

Міністр повідомив, що посольство направило офіційну ноту й очікує роз’яснень. «Ми повинні спиратися на офіційну інформацію. Тому коли ми отримаємо офіційну інформацію від Ірану, ми будемо робити відповідні висновки. Але ми ні в якому разі не дозволимо Ірану уникнути відповідальності за ту трагедію, яка сталася, і будемо працювати з ними для того, щоб отримати «чорні скриньки», для того, щоб узгодити параметри юридичної відповідальності за те, що сталося, і в цьому ми будемо діяти не одні, а разом з нашими партнерами, насамперед із Канадою», – сказав Кулеба в ефірі програми телеканалу «UA:Перший» у понеділок.

Іран не віддає «чорні скриньки», тепер через коронавірус

Іран досі не видав «чорні скриньки» Україні. Тегеран протягом кількох місяців відмовляється віддати «чорні скриньки» будь-якому урядові, що має союзницькі відносини зі США. 11 березня іранські чиновники нарешті погодилися надіслати «чорні скриньки» в Україну і Канаду, до якої летіла більшість пасажирів збитого рейсу. Але вже через два дні вони відступили від своїх обіцянок, посилаючись на коронавірусну пандемію.

Як пише американський ультраправий сайт Breitbart, Іран переживає один з найгірших спалахів коронавірусу в світі після того, як тижнями його влада брехала про рівень зараження.

Спостерігачі відзначили, що кількість смертельних випадків і заражень у кількох іранських провінціях перевищує загальну статистику уряду
Breitbart

«Нині іранський ісламський режим заявляє про 60 500 випадків коронавірусу і 3 739 смертей по всій країні. Проте спостерігачі, в тому числі деякі з іранського уряду, відзначили, що кількість смертельних випадків і заражень у кількох іранських провінціях перевищує загальну статистику уряду», – мовиться у статті.

Видання наводить твердження дисидентської організації, Національної ради опору Ірану (Breitbart називає її «найбільшою в країні», хоча ця одна з емігрантських організацій лівого спрямування діє за межами Ірану, в Європі), яка збирає власну статистику за допомогою інформаторів в країні, тож, за заявою цієї організації, перевірити яку неможливо, летальних випадків від коронавірусу в Ірані майже вчетверо більше – близько 20 000 загиблих станом на понеділок.

Що сталося з українським літаком

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

Світова спільнота, зокрема й Україна, говорять про значні недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем є нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його категорична відмова, висловлена після низки вагань, видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG