Доступність посилання

ТОП новини

Інформаційна війна під час подій під Іловайськом


Українські бійці рятують товариша, пораненого під час бою з російськими гібридними силами поблизу Іловайська, 10 серпня 2014 року
Українські бійці рятують товариша, пораненого під час бою з російськими гібридними силами поблизу Іловайська, 10 серпня 2014 року

За час війни з Росією Україна зіткнулася з безпрецедентним інформаційним впливом, повідомляють у Генеральному штабі Збройних сил України. Військові експерти вважають це інформаційною війною, яка спрямована на дискредитацію військово-політичного керівництва України та її Збройних сил. Втім, основна причина, через яку українські сили зазнали втрат під час боїв під Іловайськом, – це вторгнення Збройних сил Росії, переконані в Генштабі.

366 загиблих, 429 поранених – таких втрат зазнали українські сили під час боїв під Іловайськом, повідомляє начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України Олексій Ноздрачов.

«128 (військовослужбовців – ред.) опинилися в полоні. Якщо я не помиляюся, 11 військовослужбовців і співробітників Міністерства внутрішніх справ за епізодом боїв під Іловайськом поки що перебувають у полоні», – додав він.

Основною причиною цих втрат у Генеральному штабі Збройних сил вважають вторгнення російських військовослужбовців.

Перед подіями під Іловайськом в 2014 році українські війська розсікли проросійських бойовиків на чотири частини. Це створювало передумови для подальшого їх блокування та знищення, зазначають в Генштабі. Втім, цього зробити не вийшло.

Окрім безпосереднього вторгнення Збройних сил Росії на територію України, Генштаб бачить іще кілька чинників, які могли негативно вплинути на подальші події:

  • Відсутність ресурсів, зокрема резервів, у складі угруповань сил і засобів АТО;
  • Непідпорядкованість окремих підрозділів, військових формувань та правоохоронних органів керівництву АТО;
  • Частини та підрозділи зазнали значних втрат, особовий склад був виснажений;
  • Відбувався потужний інформаційний вплив Росії на війська та населення.

Офіцер ЗСУ Євген Сидоренко, який теж брав участь у подіях під Іловайськом, каже, що нині й досі є ті, хто не вірить, що Росія вторглася в Україну.

«Коли ми розгромили частково колону, яка заходила в Іловайськ, із 16 машин було знищено 3, – і те, що ми підібрали в машинах, ті машини, які були (на той час їх не було в Україні), системи навігації, автомати, документи убитих, де чітко зазначалось, що вони є представниками Росії», – розповідає Сидоренко.

Він також зазначає, що українські військові знайшли сухі пайки російського виробництва.

Інформаційна війна

Військовий експерт Віктор Шидлюх наголосив, що Росія чотири роки тому здійснювала потужний інформаційний вплив на українське населення. За його словами, вона продовжує це робити і зараз.

Віктор Шидлюх
Віктор Шидлюх

Росія грала на емоціях, пов’язаних зі втратою особового складу, техніки і територій, розповідає він.

Створені «фейков»і акаунти начебто українських військових, начебто волонтерів, які постійно вели паніку
Віктор Шидлюх

«Створені «фейкові» акаунти начебто українських військових, начебто волонтерів, які постійно вели паніку, сіяли настрої щодо нібито зради військового керівництва, військовослужбовці отримували масові смс-розсилки (цей вплив вчинявся і на їхні сім’ї) з метою закликати до залишення зброї, позицій, створити умови до заворушень», – зазначає Шидлюх.

З допомогою підконтрольних Росії засобів масової інформації, за словами експерта, впроваджувалися інформаційні акції із закликом не підкорятися керівництву.

Дезінформація і панічні настрої тоді були основним напрямком зосередження інформаційних зусиль країни-агресора, твердить він.

Полковник В’ячеслав Власенко, який був начальником штабу батальйону «Донбас» у 2014 році, зазначив, що спочатку військові не вірили у вторгнення російських військ на територію України, бо тоді поширювалося багато неправдивої інформації.

Стрілець-санітар батальйону «Донбас» Сергій Міщенко в ефірі Oboz.TV розповів, що повідомлення про блокування сил ЗСУ в Іловайську відправлялися в Генштаб ще за п’ять днів до закриття «котла». Але тоді керівництво впевнено стояло на тому, що це все дезінформація, зазначив він.

Власенко також розповів про інформацію, поширену в доповіді ООН щодо 13 осіб, яких нібито катували українські сили. Він зазначив, що після першого тижня перебування в Іловайську його батальйон затримав 13 членів диверсійної групи. Їх полонили і передали у Службу безпеки України. Після цього їх обміняли на українських полонених. І коли ті повернулися назад, то видали себе за цивільних і розповіли представникам ООН про те, що їх катували.

Завдяки досягненню відносного перемир’я після подій під Іловайськом Збройні сили покращили стан справ, каже офіцер головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Сергій Соболєв. Зокрема, за його словами, вдалося налагодити підготовку особового складу, управління, взаємодію, вдосконалити забезпечення, створити відповідні резерви, вирішити питання входження добровольчих підрозділів до складу Збройних сил.

28 серпня 2018 року керівник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України Олексій Ноздрачов повідомив, що під час бойових дій біля Іловайська в період із 24 до 29 серпня загинули понад 200 російських військових, ще близько 300 були поранені. Росія не коментувала ці дані.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 300 людей.

XS
SM
MD
LG