Доступність посилання

ТОП новини

Хроніки коронавірусу в окупованому Донецьку. Ексклюзив «Донбас Реалії»


Ринок в окупованому Донецьку
Ринок в окупованому Донецьку

Ще тиждень тому в окупованому Донецьку практично не звертали уваги на коронавірус. Працювали ринки, торгові центри, кафе, ресторани. Але тепер навіть контрольоване Росією угруповання «ДНР» визнало – у них COVID-19. Що ж змінилося в житті людей на окупованих територіях за цей час? Розбиралися кореспонденти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Від іронічного «Донецьк корони не боїться» до побоювань «введення надзвичайного стану». Тепер і в Донецьку повідомляють, що коронавірус – у місті. Зокрема, 3 квітня підконтрольний бойовикам місцевий телеканал повідомив про жінку з дитиною, у яких діагностували COVID-19. Вони повернулися з Москви.

Минулого тижня в окупованому бойовиками Донецьку, попри певні «обмеження», як, наприклад, зачинені кінотеатри і оперний театр, не дуже дотримувалися карантинних заходів. Ринки, торгові центри та кафе – практично все працювало у звичайному режимі, а в масках ходили одиниці. Але 2 квітня, до речі, відразу ж після виступу російського президента Володимира Путіна, у цьому напрямку почали відбуватися зрушення.

Громадський транспорт у Донецьку, 23 березня 2020 року
Громадський транспорт у Донецьку, 23 березня 2020 року

«Регіони самі, виходячи з об'єктивної ситуації, будуть приймати рішення про те, яким буде режим в суб'єкті федерації», – заявив Путін.

За вказівкою ватажка контрольованого Росією угруповання «ДНР» Пушиліна, тепер діють «нововведення»: для тих, хто приїхав на територію, контрольовану «ДНР», є обов'язковою самоізоляція. Крім того, самоізолюватися повинні всі, кому більше 65 років, «якщо їхня поява на робочому місці не є критично важливою».

В’їзд з Росії та територій Донбасу, контрольованих угрупованням «ЛНР», зараз «заборонений». Тих, хто повертався раніше, як повідомляли підконтрольні бойовикам телеканали, повністю дезінфікували.

«Всі автомобілі, які в’їжджають на територію «ДНР» через міжнародні пункти пропуску, тепер «МНС» обробляє спеціальним дезінфікуючим розчином. Це робиться з метою запобігання ввезенню в «ДНР» особливо небезпечної вірусної інфекції COVID-19», – йшлося у повідомленні місцевого телеканалу.

Додаткові «обмеження» в Донецьку торкнулися роботи кафе. Відтепер вони можуть працювати до 18.00, а після – тільки з собою. Громадський транспорт продовжує курсувати, але до 17 квітня «скасували» пільговий проїзд. Крім того, серед «заборон» опинилося куріння кальянів у громадських місцях.

Так само в Донецьку з'явився «громадський штаб», який щодня інформує про ситуацію із захворюваннями на підконтрольній «ДНР» території. Крім того, цей «штаб» перевіряє магазини і ринки, щоб там не завищували ціни, та запустив «гарячу телефонну лінію», щоб відповідати на запитання жителів.

Ринок: попит на лимони та імбир

Що змінилося в Донецьку протягом тижня? Зокрема, ринки продовжують працювати, але тепер всі продавці повинні бути в масках і рукавичках. За порушення цього «правила» їм доведеться платити «штрафи». Про «штрафи» знають.

«Від 15-ти – це перше попередження», – каже продавець на місцевому ринку.

Продавчиня на ринку в окупованому Донецьку
Продавчиня на ринку в окупованому Донецьку
Оголосили карантин, значить карантин. Знаємо, що і «штраф» є, все є, все дезінфікуємо
продавчиня

«У нас же карантин, правильно? Оголосили карантин, значить карантин. Знаємо, що і «штраф» є, все є, все дезінфікуємо. Як сказала нам «міністр» наш, так ми і робимо», – запевняє ще одна продавчиня в Донецьку.

На ринку «Донбас Реалії» розповіли, що в будні люди приходять так само, як і до карантину. Останнім часом лише зріс попит на лимони та імбир. Водночас переживають, що буде у разі посилення карантину.

«Зрозуміло, що переживаємо. Залишимося без доходу, на що ми будемо існувати? Залишимося без доходу, нам же ніхто не принесе, не покладе. Тому я переживаю», – каже місцева продавчиня. На запитання, чи піде на самоізоляцію, якщо доведеться, відповідає, що так.

«Звичайно. Теж не хочеться, але підемо. Куди подітися», – додає вона.

Дезінфекція на ринку та антисептики в аптеках

На донецькому ринку «Донбас Реалії» побачили, що там ходить людина в захисному костюмі і все дезінфікує. Але покупців в масках мало.

Дезінфекція на ринку в Донецьку
Дезінфекція на ринку в Донецьку

А в одному із супермаркетів прямо на вході людям бризкають антисептиком на руки, продавці – в масках і рукавичках. Хоча люди не надто дотримуються рекомендацій. Що стосується продуктів, то гречка і туалетний папір є. У магазині кажуть, що дефіциту немає і нещодавно отримали нові поставки.

Касирка у донецькому супермаркеті
Касирка у донецькому супермаркеті

Торгові центри теж працюють. Там «заборонили» хіба що розважальні масові заходи. Покупців там небагато, а продавців так само «зобов’язали» одягати маски. Що стосується наявності цих же масок, то, як і всюди, попит на них зріс, і «Донбас Реалії» в аптеках їх не знайшли. Але антисептики і парацетамол є.

Антисептики в донецькій аптеці є
Антисептики в донецькій аптеці є
Парацетамол є, маски закінчилися, але були
Аптекарка у Донецьку

«Парацетамол є, маски закінчилися, але були, антисептик є в наявності», – розповідає аптекарка.

Оскільки рух транспорту не обмежили, то на зупинках, на відміну від Києва, є люди. Серед них – і пенсіонери. Саме вони – переважно без масок. Автовокзал теж працює, «внутрішні рейси» не скасували. І тут теж далеко не всі дотримуються правил карантину.

Школи, парки, церкви

У центрі міста містян мало, але в парку – повно молодих мам з дітьми. Дистанції переважно не дотримуються, масок на них теж не видно. І в черзі за шаурмою прикритих осіб немає.

Парк в окупованому Донецьку
Парк в окупованому Донецьку

У всіх навчальних закладах – карантин. Вчителів просять проводити уроки дистанційно. Але не всі згодні з такими заходами.

«Ось я – викладачка-піаністка. Чому я не можу одягнути маску і учень мій, продезінфікувати рояль, піаніно, що це за навчання дистанційно. Це «сміхопанорама». Навчати дитину, по-перше, в інтернеті – інший звук», – жаліється викладачка.

Жителька Донецька
Жителька Донецька

Керівникам релігійних організацій теж рекомендували по можливості проводити служби, обряди і церемонії онлайн. Водночас «Донбас Реалії» запитали працівників на кладовищі, чи існує обмеження на кількість людей на похоронах, ті сказали, що ні.

«Куди ще гірше, вже не знаю. Зовсім плачевно буде» – жителька Донецька про наслідки карантину

Переважно жителі міста до пандемії ставляться серйозно і навіть готові до того, що заходи можуть посилити і «ввести надзвичайний стан», якщо ситуація загостриться.

Куди ще гірше, вже не знаю. Зовсім плачевно буде
Житель Донецька

«Я думаю, це треба робити, тому що іншого виходу немає. Тому що якщо ця тенденція піде, то буде дуже плачевно. Подивіться, Європа, Італія, Іспанія – все наочно», – каже нам житель Донецька.

«Ну якщо все досить серйозно, то, думаю, треба вводити («надзвичайний стан» – ред.)», – заявляє жителька Донецька.

Мешканець Донецька
Мешканець Донецька

Водночас є й думки про те, що «коронавірус – це вигадка» і що «у Донецьку його нема». А ще, як і в усьому світі, в Донецьку хвилюються про те, як це все вплине на економіку.

«Дуже погано, тому що ми і так в ямі сидимо. Донбас. Шість років війни – і тепер карантин» – переконана жителька Донецька.

От що ми також почули від перехожих у Донецьку про можливі наслідки карантину:

«Куди ще гірше, вже не знаю. Зовсім плачевно буде».

«Думаю, не дуже добре. Як і скрізь, не тільки у нас, а у нас тим більше в нашому становищі».

«А що робити? Весь світ так. Так і ми».

Стосовно території, яку окупувало угруповання «ЛНР», то там станом на 5 квітня підконтрольні бойовикам медіа повідомляли про 4 випадки зараження коронавірусом.

В цілому всім, у кого є можливість, радять залишатися вдома. А якщо виходити все ж доводиться, то не забувати про маски, рукавички та інші засоби захисту.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС РЕАЛІЇ»:


XS
SM
MD
LG