Доступність посилання

ТОП новини

Ремонт на лінії вогню. Як домовитися з окупантами?


Фенольний завод
Фенольний завод

Не йдуть на контакт. Після ліквідації ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка бойовики не реагують на запити української сторони щодо відновлювальних робіт на лінії вогню. Як наслідок, страждає багато інфраструктурних об’єктів, через зупинку яких жителі прифронтових міст залишаються без світла, газу і води. У які точки на лінії зіткнення критично потрібно потрапити ремонтникам?

Ремонтні роботи на лінії зіткнення унеможливлені через поведінку контрольованих Росією угруповань, повідомив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Олександр Куць під час зустрічі зі спеціальним представником ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартіном Сайдіком.

«Якщо раніше про припинення бойових дій для проведення відновлювальних робіт домовлялися через СЦКК, то після виходу звідти представників Росії ключову роль у цьому питанні стали відігравати міжнародні організації, зокрема, ОБСЄ. Але після смерті ватажка бойовиків Захарченка окупаційні влада взагалі припинила будь-які контакти з цього приводу. Саме через це зупинилися роботи на газорозподільній станції у Красногорівці; через це досі зупинена ДФС (Донецька фільтрувальна станція – ред.), де внаслідок негоди на тимчасово окупованій території обірвалися дроти та вийшов з ладу генератор», – зазначив Куць. За його словами, низка інфраструктурних об’єктів тепер – під загрозою.

У першу чергу, страждає Донецька фільтрувальна станція, яка розташована в «сірій зоні». Так, 6 вересня через сильний вітер та пошкодження лінії електропередач ДФС зупинила роботу. Без стабільного водопостачання залишилась Авдіївка. ДФС розташована на лінії зіткнення між Ясинуватою та Авдіївкою і забезпечує водою близько 300 тисяч споживачів як на підконтрольній, так і на окупованій частині Донбасу. Із липня 2014 року Донецька фільтрувальна станція неодноразово опинялася під вогнем, у зв’язку з чим її робота припинялася.

Фільтрувальна станція
Фільтрувальна станція

Крім водопостачання, страждає і газопостачання. Жителі кількох прифронтових міст чотири роки виживають без нього. А це не тільки не приготування їжі, а і відсутність опалення.

В Мар'їнці опалюють будинки буржуйками
В Мар'їнці опалюють будинки буржуйками

«Ми замінили трубу, яка йде між Красногорівкою та Мар’їнкою. Після цього була проведена «гуманітарна труба» від Червоного Хреста, яку під’єднали до газорозподільчої станції. Саме вона мала знизити тиск та дати нам газ. Проте, ця станція знаходиться на лінії розмежування. Усі звернення української сторони до іншої (угруповання «ДНР» – ред.), щоб зробити цю територію «миротворчою», тобто без обстрілів, ігнорувалися. Відповіді просто не було. Туди падають міни, і в якому зараз стані там станція, ми не знаємо», – розповів під час виїзного ефіру Радіо Донбас.Реалії Юрій Малашко, перший заступник голови військово-цивільної адміністрації Мар’їнки.

Проблему з газом зараз вирішили лише частково. В Авдіївці 26 серпня президент Петро Порошенко дав старт роботі магістрального газопроводу Очеретине-Авдіївка, який забезпечить місто газом з підконтрольної Україні території.

Окрім побутових проблем, які можна вирішити, на лінії зіткнення є ще й екологічні. Наприклад, Фенольний завод, розташований у селищі Новгородське Донецької області, яке контролює українська влада. Відстійник хімічних відходів цього підприємства опинився фактично на лінії фронту. Якщо ці відходи потраплять в ґрунт, у зоні ураження опиняться десятки тисяч людей, кажуть у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій. За даними відомства, у відстійнику понад 300 тисяч тонн відходів.

До яких наслідків може привести відмова угруповання «ДНР» контактувати з Україною щодо ремонтних робот, невідомо, каже представник Асоціації міст України у Донецькій області Олександр Меланченко.

«Домовлятися з терористами було завжди важко, для цього завжди запрошували таких посередників, як Росія. Спеціальна моніторингова група знаходилася в Соледарі. Але ще є багато зв’язків з тією територією, в тому сенсі, що йде електропостачання і газ, і вода. За чотири роки ми так і не зробили нічого свого, і треба було домовлятися з тією стороною. Тепер треба зробити все можливе в комунальному плані, щоб ми не залежали від тієї сторони», – каже Меланченко.

На його думку, Україні потрібно споруджувати водогін і лінії електропостачання в обхід окупованих територій, щоб забезпечення жителів підконтрольних Києву територій не залежало від російських гібридних сил.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG