Доступність посилання

ТОП новини

Путін удає, що шукає шляхи до миру на Донбасі – політолог


Зустріч президента США Дональда Трампа та президента Росії Володимира Путіна у Гельсінкі, 16 липня 2018 року
Зустріч президента США Дональда Трампа та президента Росії Володимира Путіна у Гельсінкі, 16 липня 2018 року

Володимир Путін нібито запропонував Дональдові Трампу провести «референдум» в ОРДЛО про статус регіону під егідою світової спільноти – про це повідомило американське видання Bloomberg. Окрім того, тему «референдуму», за заявою російської сторони, обговорять і представники країн «нормандської четвірки» на найближчій зустрічі. У чому суть «нових ідей» щодо сходу України, які нібито обговорювали Путін і Трамп? І в чому небезпека для України? Це в ефірі Радіо Донбас.Реалії обговорили політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала та голова Інституту соціальних досліджень та аналізу, доцент Донецького національного університету імені Василя Стуса Володимир Кипень.

– Зараз українська сторона, українське МЗС офіційно звернулись до американських колег щодо того, чи справді обговорювались нові ідеї про Україну на зустрічі Путіна й Трампа. Як думаєте, щось обговорювалось?

Віталій Бала: Я думаю, що вони дійсно обговорювали питання України. Навіть заява Путіна щодо Криму на прес-конференції показала, що мова про Україну йшла, і Путін хотів у черговий раз підкреслити, що він вважає анексію Криму законною. Напевне, питання Донбасу там теж стояло.

Стосовно того, наскільки серйозною була ця пропозиція, ми дізнаємося, тільки якщо нам відповість Трамп або його перекладач, яку хоче викликати Конгрес, щоб вона дала свідчення. Ми будемо розуміти, чи це буде приватна ініціатива, чи це в офіційному статусі, чи просто розмова про ймовірний референдум. Але дії Путіна у цьому напрямку, на мою думку, мають за мету тільки одне: показувати й формалізувати так, щоб ситуація на Донбасі не була пов’язана ніяким чином із Росією.

– Форма, схожа на спецоперацію, як ця інформація потрапила до суспільства. Про це повідомило американське видання Bloomberg: нібито два джерела були присутніми на зустрічі Путіна з російськими послами у різних країнах. Там Володимир Путін нібито промовився про те, що вони обговорювали з Трампом цю ідею. Ніякої офіційної заяви не було.

Віталій Бала: Наскільки я пам’ятаю, була заява від Білого дому про те, що там не розглядають питання проведення референдуму на Донбасі.

Путін удає, що він шукає шляхи до миру на Донбасі
Віталій Бала

США не мають стосунку до «нормандського формату», де мають зустрітися експерти, вони не є учасниками переговорного процесу формально. Тому незрозуміло, чому була така пропозиція Трампові, а не учасникам «нормандського формату».

Путін удає, що він шукає шляхи до миру на Донбасі. Хоча, з моєї точки зору, не може бути мови про референдум, це суперечить Конституції України.

Віталій Бала, політолог, директор Агентства моделювання ситуацій
Віталій Бала, політолог, директор Агентства моделювання ситуацій

– Навіщо Путін взагалі порушує цю тему і хоча б на словах хоче розблокувати мінські домовленості, якщо наразі ситуація певним чином вигідна Кремлю?

Це може бути пробний варіант, щоб подивитися на реакцію і включити у порядок денний обговорення «референдуму»
Віталій Бала​

Віталій Бала: Я думаю, є втрати й із російської сторони, включно з фінансовими. Цим десяткам тисяч людей треба платити, давати туди зброю.

Навіть якщо це був фейк, як тільки ми починаємо це обговорювати, ми задаємо подію. Це може бути пробний варіант, щоб подивитися на реакцію і включити у порядок денний обговорення такої умовної ідеї референдуму.

– Володимире, ваше ставлення до цієї пропозиції? Якщо український президент пропонує миротворчу місію, міжнародну адміністрацію, то Путін озвучив дуже дивну пропозицію. Як ви гадаєте, чого він хотів досягти?

Володимир Кипень: На мою думку, ймовірність висування ідеї проведення «референдуму» в ОРДЛО є досить високою. Ми нещодавно отримали інформацію, що російська сторона в очікуванні зустрічі в рамках «нормандського формату» знову говорить про те, що вона буде ставити нові питання, які мають просунути вперед вирішення нібито «внутрішньоукраїнської проблеми».

Незрозуміло, наскільки серйозно ці речі порушувалися у розмові Путіна й Трампа, але ця ідея у будь-якому випадку буде просуватися, лобіюватися, пропагуватися різними шляхами.

Наскільки це буде успішно, великою мірою тут у мене є сподівання на здоровий глузд і чітку позицію ключових міжнародних гравців і десь самої України. США дійсно однозначно сказали, що це не є тема для обговорення, і таким чином відкинули її. Це є одним з факторів того, що ця ідея сама по собі подальшого просування мати не буде.

Стосовно Німеччини й Франції, які будуть працювати в рамках «нормандського формату», ця ідея буде продаватися там як новий варіант, продовження мінських домовленостей.

Хоча партнери в «нормандському форматі», Франція й Німеччина, інколи не зовсім послідовні, з нашої точки зору, у своїй політиці. Разом з цим, я не надто переконаний, що ця ідея буде прийнята. Адже вони чудово розуміють її наслідки.

Для України наслідки надзвичайно небезпечні. З геополітичної точки зору та внутрішньої
Володимир Кипень

Для України наслідки надзвичайно небезпечні. З геополітичної точки зору, тому що це спроба через нібито формально легітимний спосіб втиснути в Україну контрольовані Росією ОРДЛО з тим, щоб у Росії залишався над ними повний контроль.

Також є внутрішня небезпека, яка полягає тому, що в Україні є певні політичні сили, частина яких діє в рамках очікувань населення на завершення війни на Донбасі, які можуть грати на руку.

– Чим відрізняється цей «референдум» від місцевих виборів, які Україна зобов’язалась провести в рамках мінських домовленостей?

Володимир Кипень: Це «дві великі різниці». Хоча мінські домовленості, особливо їхнє трактування з боку російської сторони, є небезпечними.

Якщо формально, то на сьогодні не може бути ніяких референдумів, які були б нормативно прийнятними, забезпечувались нашою Конституцією та законодавчою базою.

Вибори мають бути після вирішення безпекової частини
Володимир Кипень

Стосовно проведення виборів, мова йшла про те, що ці вибори мають бути після вирішення безпекової частини: будуть виведені російські війська, забезпечене нормальне життя й усі умови для проведення вільних виборів, проведена десепаратизація, покарання за воєнні злочини, амністія. І після проходження певного періоду, коли буде встановлено контроль українського закону, там можуть бути проведені місцеві вибори, які будуть формувати місцеві органи влади.

– Чи потрібно Трампу і представникам країн «нормандської четвірки» розблокування мінського процесу, введення миротворців? Чому Трамп на цій зустрічі не підтримував ідею миротворців?

Віталій Бала: Питання миротворців не є простим, має багато різних моментів. Перший і основний – немає прецеденту, ніколи у світі цього не було. А це хтось має фінансувати, й це будуть США, у першу чергу. Миротворці за своєю суттю не встановлюють мир, вони його підтримують. Але перед тим, як вони зайдуть, звідти мають вийти іноземні війська, незаконні формування. Путін не хоче цього робити.

Взагалі немає сенсу говорити про деокупацію, реінтеграцію ОРДЛО до того моменту, поки ми не вирішимо питання, куди подінуть 35–40 тисяч озброєних людей із кількістю танків, які перевищують кількість танків армії Великобританії.

А в Росії вони також не потрібні. Більша частина з них – кадрові військові, які вже звикли забирати чуже, грабувати, вбивати. Це дуже серйозна проблема.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

​(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG