Доступність посилання

ТОП новини

«Чиновники мають спілкуватися з жителями»: чи допоможе досвід Львова Донбасу?


Як зробити міста Донбасу комфортними для городян і привабливими для інвесторів? Як організувати міський простір і розвинути туризм в умовах бойових дій? Допомогти може досвід інших міст. Радіо Свобода запитало у жителів Слов’янська, що з побаченого по Україні вони хотіли б мати у себе, а також послухало Urban Talks – дискусію з львів’янами про розвиток міста.

Як зробити життя у Слов’янську комфортним, і чи є в інших українських містах приклади, які б слов’янці хотіли запозичити собі?

Чиновники в Україні шукають можливості якогось спілкування з мешканцями. І це головне, чого ми не бачимо у Слов’янську

Олександр каже, що місту не дає розвиватися закритість влади. «Коли ми були у Львівській області, там нам випала нагода поспілкуватися з чиновниками і зрозуміти головну відмінність чиновників слов’янських від усіх інших. Чиновники в Україні шукають можливості якогось спілкування з мешканцями. І це головне, чого ми не бачимо геть у Слов’янську», – зауважує Олекснадр.

Погоджується з ним і житель міста Віктор: «Що можна запровадити в нашому місті – це більш відкрите спілкування влади з містянами, а також більший вплив громади на саме життя міста».

Нещодавно відремонтований тротуар по вулиці Шевченка
Нещодавно відремонтований тротуар по вулиці Шевченка

Окрім більш відкритих відносин із чиновниками, словянці мріють і про перетворення міського ландшафту. Зокрема, слов’янка Катерина розповіла про ідею вулиці, вільної від автівок.

«Дуже мені подобається ця європейська і навіть західноукраїнська ідея пішохідних вулиць у містах… кожне місто, яке себе поважає, повинне мати таку пішохідну вулицю. Слов’янськ колись мав цю вулицю, але, на жаль, це втратилося. І мені б дуже хотілося, щоб ця традиція відновилася», – каже Катерина.

Також городяни повідомили нам про необхідність, за досвідом західноукраїнських міст, побудувати у Слов’янську велодоріжки з усією необхідною розміткою та дорожніми знаками.

Про свій досвід містобудування і взаємин із громадою розповів слов’янцям під час проекту Urban Talks і Львівський міський голова Андрій Садовий. Він має на меті налагодити діалог та обмін успішним досвідом між різними містами України. Як повідомив Садовий, зважаючи на бої, що точаться на Донбасі, треба ініціювати проекти для підтримки військових.

Urban Talks із Садовим
Urban Talks із Садовим

Маю цікавий проект. Кожен хлопець, який проходить війну, отримує від міста підтримку в сто тисяч гривень
Андрій Садовий

«Я, наприклад, у Львові маю дуже цікавий проект, який пропоную для всієї України. Кожен хлопець, який проходить війну, отримує від міста підтримку в сто тисяч гривень: і так маємо розраховану програму до 2020 року. Кожен хлопець, який пройшов війну і є сиротою, отримує від міста квартиру, важкі поранення – квартиру», – каже Садовий.

На думку міського голови Львова, сталий розвиток міст Донбасу мають забезпечити інвестиції в розбудову інфраструктури і нові робочі місця. А щоб привабити інвесторів, необхідно налагодити авіасполучення між Донеччиною та різними містами країни. А одним із успішних досвідів Львова для Донбасу може стати IT-сектор. Там працюють понад 30 тисяч людей а середня зарплата – більше від двох тисяч доларів, зазначає Садовий.

«Ми ще в 2007-8 році почали створювати ІТ-кластер. Ми розуміємо, що люди, які працюють у цій сфері, повинні не конкурувати, а повинні об’єднувати свій потенціал, тоді з’являється синергія. Ми в цьому році заклали капсулу для будівництва ІТ-парку на 14 тисяч нових робочих місць», – говорить він.

Послухати про львівський досвід прийшли місцеві депутати, підприємці та громадськість. Депутат Слов’янської міської ради Ольга Алтуніна вважає, що чиновникам і всій громаді треба вчитися розвивати і планувати міське життя не за радянськими, а за новітніми стандартами і досвідом.

Акція протесту до приїзду Андрія Садового
Акція протесту до приїзду Андрія Садового

Під час зустрічі Urban Talks декілька юнаків поіронізували з лекції Садового: принесли під будівлю пакети з написами «львівське сміття». Пояснили так: львів’яни нібито планують вивозити побутові відходи до Слов’янська, і взагалі, львівський досвід місту, де відбувся сміттєвий колапс, – ні до чого. Учасники проекту назвали це провокацією.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG