Доступність посилання

ТОП новини

Як Донбасу голосувати на виборах


Голосування на одній з виборчих дільниць у Курахові Донецької області під час виборів парламенту України, 26 жовтня 2014 року
Голосування на одній з виборчих дільниць у Курахові Донецької області під час виборів парламенту України, 26 жовтня 2014 року

Наступного року в Україні пройдуть президентські та парламентські вибори. Однак питання можливості голосування у Донецькій та Луганській областях досі лишається остаточно не вирішеним. Як проголосувати на виборах президента та Верховної Ради жителям зони проведення ООС, переселенцям, трудовим мігрантам з Донеччини та Луганщини? Чи можна буде проголосувати з ОРДЛО та Росії? Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили народний депутат (фракція «БПП»), екс-голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко та керівник аналітичного відділу ГО «Точка доступу» Роман Кисленко.

– Наші слухачі кажуть, що навіть на підконтрольних урядові територіях Донецької області на майбутніх виборах права голосу у людей, які там живуть, не буде. Чи це можливо?

Олександр Черненко: Вибори можуть не проходити лише за однієї умови – надзвичайний стан. Це єдина на сьогодні підстава.

Право голосу гарантоване Конституцією України. Так, законодавство, особливо на місцевих виборах, не завжди дозволяє реалізувати це право голосу, немає механізму, зокрема для тих людей, які в день голосування не є у тих громадах, в яких вони постійно мешкають, або не є членами тих громад, у яких вони мешкають. І тут є проблема.

Якщо говорити про загальнонаціональні вибори: президентські, парламентські – то будь-який громадянин України за наявності документа може реалізувати своє виборче право.

Але якщо цей громадянин у день голосування не перебуває за своєю постійною виборчою адресою, він може реалізувати своє право голосу на іншій дільниці, здійснивши низку процедурних кроків.

На президентських виборах не проблема, тому що усі кандидати у президенти по всій Україні однакові. На парламентських виборах при мішаній чинній виборчій системі, коли голосують і за партії, і за мажоритарних кандидатів, голосування не за місцем своєї постійної виборчої адреси може бути лише за партійні списки.

За мажоритарних кандидатів голосувати таким чином не зможуть, тому що є досвід штучного виборчого туризму: коли на один округ з іншого привозили сто-двісті й більше виборців, а механізм іще був спрощений, ці виборці просто спотворювали результати виборів на окрузі.

Олександр Черненко, народний депутат (фракція «БПП»), екс-голова правління Комітету виборців України
Олександр Черненко, народний депутат (фракція «БПП»), екс-голова правління Комітету виборців України

Слухач, Щастя: Переселенці зі Щастя зможуть голосувати на президентських та парламентських виборах?

Буде окремо ухвалюватися рішення з питань безпеки, чи відкривати дільниці, які розташовані на лінії розмежування або у «сірій зоні»
Олександр Черненко

Олександр Черненко: Щодо дільниць, які розташовані на лінії розмежування або у «сірій зоні», з питань безпеки буде ухвалюватися рішення, чи їх відкривати. Це буде регулюватися окремим рішенням. Сьогодні закон про парламентські вибори чітко на це не відповідає.

Дільниці не можуть бути відкриті на окупованих територіях. В інших місцях вони мають бути відкриті.

Якщо виборці-переселенці не зареєстровані за місцем проживання, не мають виборчої адреси, вони мають не пізніше як за п’ять днів до виборів звернутися до органів ведення реєстру виборців за місцем, де вони проживають. Це підстава для того, щоб їх включили у списки виборців на тій дільниці, яку вони вкажуть. Це стосується усіх людей, які у день виборів не будуть за своєю постійною виборчою адресою.

– Коли можна почати цю процедуру?

Олександр Черненко: З початком виборчої кампанії. Ми закликаємо робити це раніше, бо всі чекають до останнього, і там величезні черги.

– Які документи потрібні, щоб зареєструватися?

Олександр Черненко: Закон не встановлює чіткий перелік документів. У законі сказано, що, окрім заяви, потрібно надати підтверджувальні документи, що людина в день виборів буде перебувати за конкретною адресою.

Це може бути право власності, право оренди – копія договору, довідка про відрядження, довідка переселенця тощо.

Слухач, Донецька область: Минулі вибори ми дивилися по телебаченню, тому що нас туди не допустили. А на цей раз нас допустять? Ми громадяни України.

– Так, на минулих виборах у 23 містах і 6 районах Донецької області не відбулося голосування.

Олександр Черненко: Дійсно, там було небезпечно проводити вибори. Зараз у багатьох тих місцях безпечно, немає проблем, щоб провести вибори. А вже на лінії розмежування – це буде вирішуватися окремо.

– Романе, де на підконтрольних урядові частинах Донецької та Луганської областей відбудуться вибори? Чи готується регіон до всеукраїнських виборів?

Роман Кисленко, керівник аналітичного відділу ГО «Точка доступу»
Роман Кисленко, керівник аналітичного відділу ГО «Точка доступу»
Регіон повноцінно живе політичним життя. З’являється достатньо велика кількість політичної реклами
Роман Кисленко

Роман Кисленко: Регіон повноцінно живе політичним життя. З’являється достатньо велика кількість політичної реклами. Тому мені здається, що ставка робиться на те, що тут вибори пройдуть. А з точки зору безпеки, у більшості місць зараз немає проблем із тим, щоб провести вибори на підконтрольній урядові території України.

Слухачка, Краматорськ: Моїй мамі 92 роки, не було можливості проголосувати, але додому ніхто не приходив. У нас у під’їзді багато таких людей. Це питання буде вирішуватися?

Олександр Черненко: Це питання вирішується для тих, хто не здатен самостійно пересуватись. Ті, хто є на обліку у відповідних медичних закладах, автоматично потрапляють у реєстр. Для тих, кого немає у цій базі, їхнім родичам потрібно додатково звернутися до реєстру виборців або в органи ведення реєстру. Якщо в реєстр виборців їхати далеко, то з початком виборчої кампанії будуть створені дільниці й виборчі комісії. Туди можна звернутися з проханням включити у ці додаткові списки. Але зробити це заздалегідь, не пізніше як за п’ять днів до виборів.

Якщо ця людина вже є у цьому списку, а члени комісії не доїхали – це халатність. Навіть сьогодні можна зайти на сайт реєстру виборців, знайти відповідного виборця і подивитись, чи є примітка, що він не здатен сам пересуватись.

– За словами речника МЗС Росії Марії Захарової, на території Росії «мільйони переселенців» із України. Чи зможуть вони проголосувати на майбутніх національних виборах? І як проголосувати тим, хто перебуває в ОРДЛО?

Хоч у Росії, хоч у США, будь-де громадянин України, який має український паспорт або український закордонний паспорт, може проголосувати
Олександр Черненко

Олександр Черненко: Хоч у Росії, хоч у США, будь-де громадянин України, який має український паспорт або український закордонний паспорт, може проголосувати на спеціально створених виборчих дільницях при дипломатичних установах виключно: посольства й консульства. Якщо не помиляюсь, у Росії було п’ять дільниць. У списки на ці виборчі дільниці автоматично потрапляють ті, хто перебуває на консульському обліку. Якщо людина не перебуває на обліку, а хоче проголосувати, то процедура така сама. Вона має особисто звернутися до дипломатичної установи не пізніше як за 5 днів до виборів із документами.

Але будьмо реалістами, п’ять дільниць на мільйон громадян, які на 99% не стоять на консульському обліку, багато з них взагалі не мають закордонний український паспорт…

Дільниці в ОРДЛО відкриті не будуть. Щоб проголосувати на підконтрольній урядові території, такі виборці можуть змінити місце голосування, їм потрібен підтверджувальний документ. Але я практично не бачу механізму.

– Олександре, ви один з авторів Виборчого кодексу, який зараз розробляється. Це нормально, що громадяни, які не виїжджали з ОРДЛО, не можуть проголосувати?

Олександр Черненко: Ситуація не нормальна, але йде війна. Нормального тут не може бути. Були ідеї зробити дистанційне голосування.

По-перше, це дуже важко з точки зору права. Різні правила голосування для різних виборців – це друге. До яких дільниць це прикріпляти – третє. Четверте – наскільки ми можемо пересвідчитись, що голосує ця людина, без тиску, що забезпечена таємниця голосування.

Я розумію, що там є люди, які себе ідентифікують з Україною і хочуть впливати на процес. Але ситуація не типова. Запропонуйте якийсь механізм, як ці люди можуть проголосувати.

Специфіка полягає у тому, що питання реалізації права голосу на місцевих виборах переселенців або мешканців ОРДЛО вирішується, коли конфлікт не завершено
Роман Кисленко

Роман Кисленко: Я погоджуюсь, що треба забезпечити умови для усіх виборців. Тому не можна зробити різні способи або методи голосування для різної категорії виборців. Також безпековий фактор є як з боку можливого втручання у результати голосування, так і з боку тих, хто мешкає на непідконтрольних територіях і хоче проголосувати, це може бути саме ризик для них. Мені здається, специфіка України полягає у тому, що питання можливості реалізації права голосу на місцевих виборах переселенців або мешканців непідконтрольних урядові територій вирішується, коли конфлікт не завершено. У всіх світових прикладах це питання вирішувалось після завершення конфлікту.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

​(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

XS
SM
MD
LG