Доступність посилання

ТОП новини

Корупція на експорт: звіт Transparency International про хабарництво через кордони


Антикорупційна організація Transparency International оприлюднила нове застереження про недостатню боротьбу з хабарництвом у міжнародному бізнесі. Україна названа в числі країн, де були виявлені випадки, коли іноземні компанії підкупом здобували вигідніші для себе контракти.

Більшість втрачає і лише дехто виграє, коли компанії дають хабарі іноземним посадовцям
Transparency International

На такому хабарництві, нагадують активісти боротьби з корупцією, наживається вузьке коло осіб, широкі кола суспільства бідніють.

«Більшість втрачає і лише дехто виграє, коли компанії дають хабарі іноземним посадовцям, щоб отримати вигідні контракти в інших країнах», – каже Transparency International і підкреслює далі, що «уряди більшості країн-експортерів не вдаються до судових переслідувань тих компаній, які зневажають закони про кримінальну відповідальність за закордонне хабарництво».

Новий звіт «Експортування корупції» доходить висновку, що більшість держав-великих експортерів ігнорують або діють недостатньо у відповідь на корупційні дії своїх компаній в інших країнах.

«Лише 11 великих країн, на яких припадає близько третини світового експорту, мають активні чи помірні механізми втілення законів у випадках, коли компанії дають за кордоном хабарі, щоб отримати права на видобування, великі будівельні контракти, придбання літаків тощо», – наголошують автори звіту.

Одним із найбільш разючих звіт називає приклад бразильського будівельного конгломерату Odebrecht, який виявили причетним до хабарів на суму близько 788 мільйонів американських доларів, заплачених урядовцям та політичним партіям у принаймні 12 країнах.

Звіт називає країни, які намагаються діяти відповідно до Конвенції боротьби із корупцією, яку підписали 40 країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Але Transparency International залічує лише 7 держав до тих, які активно намагаються втілювати конвенцію: Велику Британію, Італію, Ізраїль, Німеччину, Норвегію, Сполучені Штати і Швейцарію.

Організація каже, що борються найгірше або зовсім не борються з транскордонною корупцією в країнах, які не підписали конвенцію, але є одними з найбільших експортерів у світі: Індії, Китаї, Сінгапурі; також так чинить влада Гонконгу (особливий адміністративний район Китаю).

Серед прикладів судового переслідування у звіті названо випадок із фармацевтичною компанією Teva Pharmaceuticals Industries, яка визнала звинувачення у хабарництві, висунуті у США та в Ізраїлі, стосовно дій компанії в Україні, Мексиці та Росії.

Згадується також покарання у Швеції працівників компанії Sweco, яка діяла в Україні.

Transparency International наполягає, що такі великі експортери, як Гонконг, Індія, Китай та Сінгапур, повинні приєднатися до Конвенції боротьби із корупцією ОЕСР.

Також країнам пропонують удосконалити закони й системи впровадження законів для ефективної протидії хабарництву через кордони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG