Доступність посилання

ТОП новини

Стратегія Сунь-Цзи для президента: хто і як готує Порошенка до виборів


Ключовий меседж Гриніва: виборча кампанія базується на обмані противника
Ключовий меседж Гриніва: виборча кампанія базується на обмані противника

Максим Каменєв для Радіо Свобода

Одна з перших політичних новин цієї осені – президент Петро Порошенко сформував штаб, який готує його до майбутніх виборів глави держави. Головним стратегом кампанії Порошенка буде Ігор Гринів – народний депутат від БПП.

Сам Гринів не приховує цього. «Кампанія вступила в ту стадію, яка вже вимагає формування стратегії і визначення керівника. В цій ролі останній тиждень я починаю себе почувати», –​ сказав він в інтерв’ю виданню «Главком».

Гринів так само був головним стратегом Порошенка у 2014-му. Він автор передвиборчого слогану «жити по-новому» та передвиборчої стратегії Порошенка – перемогти вже в першому турі, отримавши більше від половини голосів виборців.

Яким чином Гринів пропонує президентові виграти наступні вибори, він не розповідає. Пояснює, що не збирається завчасно розкривати карти перед конкурентами Порошенка.

Втім, відповідь на питання, як Порошенко планує перемогти на виборах, можна знайти у книжці його головного стратега «Мистецтво перемагати», в якій Ігор Гринів пояснює, як він будує стратегії виборчих кампаній.

Пошановувач китайського мислителя Сунь-Цзи, Гринів стверджує, що свої виборчі стратегії він готує за тими ж принципами, які, на думку Сунь-Цзи, дозволяють перемагати у війнах та битвах.

Восени 2014-го Гринів виступав перед студентами Львівського університету. Один з них запитав технолога: «Хто є реальним автором стратегії, яка дозволила Петрові Порошенку перемогти вже у першому турі»? Гринів, не вагаючись, відповів: «Сунь-Цзи».

Ігор Гринів: Постійно маневруй, щоб збити суперника з пантелику
Ігор Гринів: Постійно маневруй, щоб збити суперника з пантелику

Ключовий меседж Гриніва: виборча кампанія базується на обмані противника. «Постійно маневруй, щоб збити його з пантелику. Головне, щоб ніхто не дізнався про твої плани передчасно», – переконаний політтехнолог Порошенка.

Гринів – прихильник коротких виборчих кампаній: «Така кампанія економить ресурси і робить перемогу більш значущою. Перемога, яка виснажила всі ресурси, може стати початком поразки. В короткій кампанії зростає роль стратега і штабу».

Тож не дивно, що Петро Порошенко ще не оголосив, чи піде на вибори. Час для цього у президента є, адже, за законодавством, реєстрація кандидатів завершується за 55 днів до проведення виборів (тобто 5 лютого 2019 року).

Втім, Гринів зазначає, що навіть коротка кампанія потребує великих ресурсів. Навряд чи у команди президента є з цим проблеми.

Ключова роль в досягненні переваги, за Гринівим, належить поєднанню в кампанії прямих атак і маневрів. Добрим прикладом може бути поєднання агітаційно-пропагандистських засобів (телевізійна реклама, білборди, листівки) з постійним створенням інформаційних приводів.

«Вдалі інформаційні приводи дають можливість змінювати сценарії кампанії, проводити багатоходові комбінації. Такі маневри відволікають суперника, захищаючи від атак на образ і ключове повідомлення», – пише стратег Порошенка.

Останній місяць українці можуть наочно спостерігати атаки і маневри команди Порошенка. З середини літа на білбордах з’явились плакати президента «Армія! Мова! Віра! Ми йдемо своїм шляхом! Ми – Україна». Паралельно президент створював інфоприводи, наприклад, запропонував зафіксувати в Конституції наміри України стати членом ЄС та вступити в НАТО.

Команда Порошенка у своїй кампанії не акцентує увагу на економіці
Команда Порошенка у своїй кампанії не акцентує увагу на економіці

Плакати про армію, мову та віру, як і тези про ЄС та НАТО, відповідають ще одному переконанню Гриніва: позиціювання кандидата має бути зрозумілим для людей і відповідати очікуванням значної частини населення. Соціологічні дослідження (проведені КМІС на початку літа) свідчать, що вступ України до ЄС та НАТО підтримує більше від половини опитаних.

Натомість меседжі про мову та церкву мають знайти відклик в першу чергу у мешканців Західної України. Те ж таки дослідження показує: саме на підтримці мешканців західних областей базується порівняно високий рейтинг Юлії Тимошенко, рейтинг якої, за даними частини опитувань, наразі вдвічі вищий за Порошенка.

Основний конфлікт кампанії, на думку Гриніва, повинен базуватись на проблемах, в яких ти сильний, а суперник – слабкий. Логічно, що команда президента ніяк не відреагувала на старт виборчої кампанії потенційним головним суперником Порошенка – Юлією Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» оголосила про те, що йде на вибори, 14 червня цього року. Все літо вона зверталась до українців у рекламних роликах і з білбордів обіцяла новий суспільний договір, економічний курс та план щодо Донбасу.

Натомість команда президента у своїй кампанії не акцентує увагу на економіці та фокусується на питаннях безпеки та ідентичності.

Тимошенко, зі свого боку, не побоялась «зайти» на територію Порошенка. Доки президент реєстрував у парламенті проект змін до Конституції, вона закликала всіх кандидатів у президенти підписати меморандум про те, що Україна має стати членом ЄС і НАТО, та замовила нову порцію білбордів про цю ідею.

«У день, коли розпочинається кампанія, вводиться режим суворої секретності, а засідання штабу відбуваються за зачиненими дверима», – пише Гринів. Тож не дивно, що офіційно ніхто з членів штабу Порошенка не коментує його роботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG