Доступність посилання

ТОП новини

Кінець Мінських перемов? Тиждень на Донбасі


Президент Росії Володимир Путін і російський представник на Мінських перемовах по Донбасу Борис Гризлов на з'їзді парті «Єдина Росія»
Президент Росії Володимир Путін і російський представник на Мінських перемовах по Донбасу Борис Гризлов на з'їзді парті «Єдина Росія»

Дуже стисло – про все важливе в регіоні за тиждень від команди Радіо Донбас.Реалії

Ініційована Києвом епопея із «планами дій» для пожвавлення Мінських перемов щодо Донбасу, здається, добігає кінця: Росія відкрито підтримала «план» угруповань «ЛДНР» – тобто свій власний. Там пропонується закріпити у Конституції «особливий статус» для ОРДЛО до 2050 року і передати Україні контроль за українсько-російським кордоном після виборів. Українська делегація в Мінську наголосила, що план має бути поданий від Росії, а не від бойовиків, але марно: російський представник Борис Гризлов вкотре сказав, що Росія не є стороною конфлікту. Заручниками політики стали і обмін полоненими, і відкриття КПВВ на Донбасі. Навіщо триматися за Мінські перемови, якщо вони не приносять миру? Пояснюємо в ефірі.

Тим часом відведений Володимиром Зеленським рік на пошуки миру на Донбасі добігає кінця, а ситуація навіть на фронті далека від ідеальної: секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, що його відомство готує нове рішення по Донбасу. Можливо, йдеться про один із «планів Б», підготовлених Києвом напередодні «Нормандської зустрічі» 2019 року – аж до повної «заморозки» перемов із Росією.

Чоловікам у Донецьку прийшли смс із вимогою з’явитися до «військкоматів» угруповання «ДНР» для «перевірки мобілізаційного резерву». Згодом, за нашою інформацією, до адресатів почали приходити і люди у формі «військової комендатури» і м’яко переконувати «підписати контракт». На кого полюють бойовики у першу чергу, чому саме зараз і чому мовчить Київ – обговорюємо тут.

Від біженців до «ВПО-дисидентів»: наш текст про тих, кого в Україні заведено називати «переселенцями»: прочитайте, щоб зрозуміти, які різні люди ховаються за цим терміном.

Битва із «ковідом» триває: Київ планує розгорнути мобільний шпиталь у Слов’янську на випадок різкого сплеску захворюваності серед жителів підконтрольної Києву частини Донецької області (за підрахунками, він ось-ось стане потрібним). А от на окупованих територіях ситуація, найімовірніше, вже катастрофічна – і Україна безсила цьому зарадити.

Наш репортаж із «білої плями» території, підконтрольної угрупованню «ДНР», – міст Торез, Сніжне та Зугрес: ця донбаська глибинка деградує із 2014 року, але її жителі, здається, цього не помічають.

«Після цього я не хочу, щоб на мене взагалі звертали увагу як на жінку»​: розповідаємо про випадки сексуального насильства з боку бойовиків на Донбасі, які, виявляється, часто не беруться розслідувати українські правоохоронці. А тут ми нагадуємо, чи може Україна взагалі простити бойовиків за такі злочини – і чому так звані закони «про амністію», «про колаборантів» та «про воєнні злочини» так і не були прийняті за шість років війни.

І нарешті – життєствердна та світла історія з місця, де, здавалося б, її знайти найважче: студенти вчаться лікувати тварин у прифронтовій Красногорівці. Місто «прифронтове» в буквальному сенсі – з нього видно терикони Донецька, а підлітки справді дивують оптимізмом та жагою до життя поруч із війною.

18-річна Златослава з окупованої Горлівки мріє відкрити власну клініку для тварин
18-річна Златослава з окупованої Горлівки мріє відкрити власну клініку для тварин

Дякуємо, що залишаєтесь з нами. Усі ефіри Радіо Донбас.Реалії. Наш сайт. І фейсбук.

Тепер цей дайджест можна отримувати й поштою. Підпишіться на розсилку «Тиждень на Донбасі» від команди Радіо Донбас.Реалії. Вона приходить щоп’ятниці ввечері.

XS
SM
MD
LG