Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Домашній арешт Стерненко відбуватиме у військовій частині?


Активіст Сергій Стерненко біля будівлі суду, де тривала акція на його підтримку. Київ, 15 червня 2020 року
Активіст Сергій Стерненко біля будівлі суду, де тривала акція на його підтримку. Київ, 15 червня 2020 року

Домашній арешт Стерненка

Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід активістові з Одеси Сергієві Стерненку, якого підозрюють в «умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині» і «носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу». Сам Стерненко заявляє про «законний самозахист» у ситуації, коли один із його нападників загинув.

Як вирішив суд, Стерненка мають узяти під цілодобовий домашній арешт на термін у 60 діб.

Сам Стерненко, оприлюднивши копію рішення суду, звернув увагу, що місце арешту йому призначене за адресою офіційної реєстрації – а це військова частина в Одесі. За словами активіста, туди його навіть не впустять, а суд знає, що фактично він живе в Києві. «Цю ухвалу НЕМОЖЛИВО виконати. Потім прокурори будуть казати що я не виконую умови домашнього арешту та проситимуть вже тримання під вартою», – написав він.

А поки тривало судове засідання, поруч із будівлею Шевченківського районного суду в Києві сталися сутички між активістами, які прийшли підтримати Стерненка, та поліцейськими. Як розповідають учасники акції, поліція застосувала силу. У свою чергу, поліція заявляє про призначення службового розслідування за фактом застосування сили працівниками поліції під час затримання правопорушників. Детальніше про це у відео нижче.

Порошенко про держзраду Януковича та анексію Криму

П’ятий президент України Петро Порошенко на засіданні Апеляційного суду в Києві у справі про державну зраду експрезидента Віктора Януковича розповів, як у статусі народного депутата їздив до Криму в 2014 році в період початку російської анексії, і з ким там зустрічався. «Я особисто був у Криму – 27 і 28 числа (лютого – ред.) і особисто бачив російські війська, мав інформацію про те, що десантуються російські війська в аеропорту Сімферополя», – сказав Порошенко. Він повідомив, що зустрічався з тодішнім спікером парламенту Криму Володимиром Костянтиновим, головою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим, тодішнім Постійним представником виконувача обов’язків президента в Автономній республіці Крим Сергієм Куніциним та ще «з низкою осіб». За словами Порошенка, зустрічі мали «консультаційний характер».

Рекордний хабар антикорупційним органам України

Рекордний за всю історію України хабар у розмірі шість мільйонів доларів, за даними САП і НАБУ, спробували дати 12 червня керівникам антикорупційних відомств країни. За словами співробітників правоохоронних органів, гроші пропонувалися за закриття кримінальної справи проти колишнього міністра екології Миколи Злочевського.

15 червня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про тримання під вартою відстороненого з посади першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби в Києві Миколи Ільяшенка – підозрюваного у справі про хабар керівництву антикорупційних органів України. Згідно з рішенням, Іляшенко перебуватиме під вартою протягом 60 діб, до 10 серпня включно. Суд також визначив як альтернативний запобіжний захід можливість внесення застави у розмірі 84 мільйонів 80 тисяч гривень.

А днем раніше ВАКС заарештував на 60 діб, до 10 серпня, із можливістю внесення застави у 40,3 мільйона гривень Андрія Кічу, якого називають директором з правових питань газовидобувної компанії «Бурісма», власником і керівником якої є ексміністр екології часів президентства Віктора Януковича Микола Злочевський.

Третій із затриманих фігурантів справи – колишній керівник одного з департаментів ДФС України, якого у САП називали «довіреною особою ексміністра екології», його ім’я публічно наразі не вказувалось.

Рекордний хабар антикорупційним органам України – відеорепортаж
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Стисло про не менш важливе далі.

  • Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про надання дозволу на затримання голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера з метою приводу його на засідання
  • Верховний суд ухвалив рішення щодо більш ніж 1 мільярда гривень Суркісам від «Приватбанку»
  • Партія «Батьківщина» не висуватиме свого кандидата на виборчому окрузі в Чернігівській області, де на дострокових виборах до Верховної Ради планує балотуватися лідер Радикальної партії Олег Ляшко.
  • А міський голова Дніпра Борис Філатов подав у комісію з топоніміки пропозицію щодо перейменування вулиці Короленка в місті на «тупик Коломойського».

«Руки геть від ЗНО»

Після скасування проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання у закладах освіти та заяв про можливе скасування й основного тестування, яке має відбутися у період з 25 червня до 17 липня, соціальними мережами прокотилася хвиля обурення під гаслом «Руки геть від ЗНО». Проте у Міністерстві освіти навіть теоретично не розглядають скасування зовнішнього незалежного оцінювання, сказала в коментарі Радіо Свобода виконувачка обов'язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

«Закон про медіа»: чіткі правила для усіх чи наступ на свободу слова й інтернет

Поширити сферу українського регулювання на сайти, міжнародні візуальні онлайн-сервіси на кшталт Netflix чи Ivi, а також платформи спільного доступу до інформації – такі, як «Фейсбук» і «Ютуб» – має на меті законопроєкт «Про медіа». А ще встановити загальні правила для всіх, вибудувати «перепони агресії» і посилити Нацраду. Робоча група зараз завершує процес внесення правок і підготовки документу до повторного першого читання у парламенті, оскільки після реєстрації законопроєкту у грудні 2019 року документ зазнав різкої критики. Свої критичні зауваження та побоювання щодо блокування свободи слова представники ЗМІ хочуть висловити і на засіданні профільного комітету 15 червня. Радіо Свобода зібрало думки розробників закону і тих, хто його критикує.

Україна відновлює міжнародне авіасполучення після карантину

Від 15 червня Україна відновила міжнародне пасажирське авіасполучення з державами, які відкрили аеропорти для рейсів із України. Із 5 червня Кабінет міністрів дозволив роботу внутрішніх рейсів. Із 15 червня літаки з України готові приймати Албанія, США (без обмежень на кордоні) та Велика Британія (з дотриманням 14-денного карантину). Із 27 червня українські літаки прийматимуть в Тунісі (з тестуванням після прибуття). Крім того, ми зібрали для вас 10 порад, як подорожувати літаком у часи COVID-19

Що варто знати про «кращу альтернативу курінню»

Чого тільки не придумала світова тютюнова індустрія, щоб знову зробити з куріння модний тренд на тлі глобального зниження попиту на цигарки та численних правових обмежень. Вона навіть змінила сам концепт куріння, запропонувавши людям нові електронні пристрої без диму та попелу замість традиційних цигарок. Критики наголошують: тютюнові велетні «агресивно» просувають свої продукти у маси в обхід правил, намагаючись перетворитися на модний бренд, навіть у часи глобальної пандемії коронавірусу, що вражає легені.

Одним з ключових факторів високих прибутків називають саме те, що електронний пристрій все ж не є цигаркою у класичному розумінні, а отже, багато де не обкладається податком на рівні з тютюном.

«Цей гаджет, мабуть, в жодній країні не оподатковується акцизом, там є ПДВ, бо це імпорт. Але в Україні він не оподатковується акцизом. Основна причина, чого він не оподатковується – це колосальний спротив тютюнових корпорацій», – пояснила в коментарі Радіо Свобода виконавча директорка ГО «Життя» Лілія Олефір.

Тютюнові вироби для нагрівання, що використовуються в IQOS, обкладаються податком утричі меншим, ніж традиційні цигарки, повідомляло раніше розслідування Kyiv Post. Завдяки низькому оподаткуванню компанія Philip Morris, яка продає IQOS, та компанія British American Tobacco, яка продає схожий гаджет Glo, отримують значні прибутки, наголошували журналісти.

За підрахунками ГО «Життя», держбюджет України внаслідок цієї проблеми щороку втрачає пів мільярда гривень. Тютюнові корпорації, пояснює Олефір, провели глобальну лобістську кампанію для того, щоб IQOS і Glo не регулювалися в Україні як тютюнові вироби. «Тому що вони отримали висновки від Держпродспоживслужби, які сказали, що хітси – це не тютюнові вироби, а тютюновмісні. А в українському законодавстві не існує такого поняття, як тютюновмісні вироби. Це приклад тютюнового лобізму в Україні».

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

XS
SM
MD
LG