Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: шості роковини трагедії з українським літаком Іл-76


Під час акції пам'яті 49 десантників і членів екіпажу літака ЗСУ Іл-76, який був збитий у ніч на 14 червня 2014 року російськими гібридними силами при заході на посадку в аеропорт Луганська пострілом із ЗРК. Київ, 14 червня 2019 року
Під час акції пам'яті 49 десантників і членів екіпажу літака ЗСУ Іл-76, який був збитий у ніч на 14 червня 2014 року російськими гібридними силами при заході на посадку в аеропорт Луганська пострілом із ЗРК. Київ, 14 червня 2019 року

Хто відповість за збитий під Луганськом Іл-76

14 червня минули шості роковини трагедії з українським літаком Іл-76, збитим бойовиками поблизу аеродрому в Луганську. За загибель 49 українських військових так ніхто й не відповів. Цими днями очікується судове засідання з розгляду апеляції генерал-майора Віктора Назарова, якого через службову недбалість засудили до 7 років ув’язнення. Цей судовий процес триває вже майже п’ять років. Разом з тим в Україні судять й ватажків угруповання «ЛНР» як безпосередніх організаторів збиття літака. Суд відбувається заочно й також триває вже кілька років. Окрім того, родичі загиблих бійців у судах доводять причетність Росії до катастрофи літака. То чи відповість за трагедію Росія – одне з запитань, яке порушує у своєму матеріалі наша кореспондентка.

У Києві вшанували пам’ять жертв трагедії Іл-76, 14 червня 2019 року
У Києві вшанували пам’ять жертв трагедії Іл-76, 14 червня 2019 року

Чому варто стати донором

14 червня – Всесвітній день донора крові. За статистикою, один донор крові може врятувати життя трьох людей. Щороку в Україні донорами стає близько півмільйона людей. Однак лише на перший погляд здається, що це багато. Більшість людей здають кров лише на одноразовій основі. Тому часто донорів крові не вистачає, особливо ж ця ситуація загострилася під час карантину. Киянка Людмила Турбовець є постійним донором уже півтора року. І за цей час встигла зробити 11 донацій. Радіо Свобода вона розповіла, чому вирішила стати донором, як не боятися кровоздачі та чому про донорство в Україні треба говорити більше. Також своїм досвідом донорства з нами поділитися українські спортсмени.

Все, що треба знати про нове районування

Кабінет міністрів затвердив проєкт територій об’єднаних територіальних громад та новий перелік районів. Цей останній ще має затвердити Верховна Рада. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що новий перелік районів «осучаснить» адміністративно-територіальний поділ в Україні. На думку експерта Юрія Ганущака, близько 30 районів у новому розподілі – зайві, проте загалом він оцінює рішення уряду як «кращі, ніж могло б бути». Радіо Свобода пояснює, що змінюють нововведення Кабміну.

Фельдшер, який пройшов Майдан та війну, захворів на коронавірус, рятуючи інших

У середині травня п’ятеро медиків з Дніпра поїхали у Чернівці, щоб допомогти колегам боротися з коронавірусом. Дві медсестри, фельдшер і двоє лікарів-інфекціоністів на декілька тижнів розподілилися по опорних лікарнях міста з найбільшою в Україні кількістю хворих на COVID-19.

Серед тих, хто відгукнувся на міжміське прохання допомогти, був учасник бойових дій на Донбасі, медик Майдану Олександр Сивирин. У Чернівцях 32-річний фельдшер з позивним Дженер заразився коронавірусною інфекцією, але все одно каже: «Як видужаю і якщо буду потрібен – поїду ще».

Ця історія про те, яким важливим є відчуття справедливості, про те, як воно – падати у калюжу чужої крові і про те, як благодійність не залежить від обставин: якщо ти й справді хороша людина, то рятуватимеш своїх і під час революції, і на війні, і в умовах пандемії.

Повалення пам'ятників Україна пройшла першою. Українці задали новий світовий тренд?

У той час, як в Україні втратили первісну гостроту дебати про те, які пам’ятники мають стояти на українських вулицях, якщо вони будуть заасфальтованими і їх освітлюватимуть ліхтарі, у світі навпаки дебати про пам’ятники і скидання їх із п’єдесталів лише набирає силу. Цей процес засвідчив, що дебати про історію мають значення і в зрілих демократичних країнах. Чи стала Україна знову тренд-сетером – тим, хто задає тенденцію –, чи події в Україні та у світі є частинами різних процесів? Про це Радіо Свобода поспілкувалося з відомими істориками – Ярославом Грицаком зі Львова та Олександром Мотилем із Нью-Йорка.

Святослав Літинський 8 років у судах захищає українську мову

Наступна історія про ще одного відчайдуха. Вісім років математик, айтішник Святослав Літинський захищає українську мову в судах. За цей час була майже півсотня судових справ і лише 5 програні. Сьогодні Святослав Літинський – кандидат на посаду Уповноваженого з захисту державної української мови (мовного омбудсмена). Як справа захисту української мови стала для нього хобі? Чи може одна людина змінити ставлення до української мови? Чи грає син відомої гросмейстерки Марти Літинської у шахи? Про це розмова Радіо Свобода з громадським діячем, доктором філософії Святославом Літинським, якого називають «мовним суперменом».

Відзнаки найвищого ступеня. Нагороди різних країн

А на завершення сьогодні пропонуємо вам фотогалерею, де ми зібрали нагороди різних країн за цивільні досягнення. У підбірці з 12 символів увійшла і Зірка Героя України.

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG