Доступність посилання

ТОП новини

Одна з технік «лікування» психічнохворих. У Донецьку зник полонений хлопець


Григорій Сінченко вперше потрапив у полон у 2016 році. Вдруге бойовики полонили його восени 2019-го
Григорій Сінченко вперше потрапив у полон у 2016 році. Вдруге бойовики полонили його восени 2019-го

Російські гібридні сили оголосили у розшук жителя Донецька Григорія Сінченка, якого самі ж вдруге взяли у полон восени минулого року. За словами мами хлопця Тетяни Гуленко, з жовтня 2019-го бойовики угруповання «ДНР» незаконно утримували Григорія в одному із ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ) в Донецьку. Втім, ця інформація є неточною: бойовики не пускають до Григорія адвоката та не підтверджують його у списках на обмін.

Чому бойовики шукають хлопця, якого полонили понад пів року тому?

Садна, синці та опіки. Так на відео, що його опублікували бойовики, виглядає 29-річний мешканець Донецька Григорій Сінченко. За словами його мами Тетяни Гуленко (вона психіатр), опіки на обличчі сина характерні для однієї з технік «лікування» психічнохворих, яку вже давно не використовують медики, проте, під час допитів використовують бойовики.

«Я, – каже Тетяна, – збільшила фото, що його у відео «розшуку» показують бойовики, і була шокована станом сина. Та й, чесно кажучи, не вірю, що Гриша міг вибратися з ІТТ – там же купа охорони і ніхто так просто не пересувається. Бойовики обіцяють винагороду за сина, називають його особливо небезпечним хлочинцем, але це не так. Просто мій син – патріот».

Так Григорій виглядає на відео бойовиків, що його транслюють у Донецьку
Так Григорій виглядає на відео бойовиків, що його транслюють у Донецьку

Мати побоюється, як би бойовики не намагалися видати за втечу вбивство сина.

«Сусіди будинку, де жила моя мама, – підсумовує Тетяна, – кажуть, що на днях до нас приїздили декілька машин із озброєними людьми. Я сподіваюся, що Григорія насправді шукають, а не вбили, а потім вигадали історію з нібито втечею, щоб приховати злочин».

Вперше бойовики взяли Григорія у полон ще у 2016 році. Російські гібридні сили звинуватили хлопця у роботі на користь України, але звільнили під час великого обміну в грудні 2017-го. Вже на мирній території країни Григорій розповів мамі, що його підвішували наручниками, били до втрати свідомості та пропускали крізь тіло численні розряди струму Під час одного з катувань навіть надірвали легеню, а потім зжалилися і доставили в одну із лікарень.

Тетяна Гуленко (крайня ліворуч) на акції родичів полонених під Офісом президента
Тетяна Гуленко (крайня ліворуч) на акції родичів полонених під Офісом президента

Під час першого полону рідні більше місяця не знали, що з хлопцем і де він. Відтоді ж, як Григорія полонили вдруге, близьким жодного разу не дали з ним побачитися.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

  • Зображення 16x9

    Ольга Омельянчук

    Закінчила філософський факультет КНУ імені Тараса Шевченка у 2014 році. Працюю у медіа з 2009-го, авторка Радіо Донбас.Реалії – з 2019-го. Висвітлюю бойові дії на Донбасі від початку – з весни 2014 року. Вірю, що у журналістику можна повернути людину і що довгі форми завжди матимуть свого читача. Обожнюю репортажі, глибоких героїв, тишу та газети. 

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG