Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна заразитися коронавірусом у ліфті? Західні фахівці відповідають


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Якщо заражені COVID-19 люди користуються ліфтом, вони, ймовірно, залишать після себе мікроби на поверхнях кабіни і в повітрі. Але якщо одягнути перед входом до ліфту маску і вимити руки після виходу з кабіни, ви значно зменшите ризик зараження, цитують видання американську газету The New York Times.

Люди, які живуть або працюють у багатоповерхівках і користуються ліфтами, бояться отримати коронавірус.

Дійсно, навіть якщо ви можете уникнути поїздки ліфтом із іншими людьми, ви можете мати контакт із мікробами, які інші люди залишають після себе.

«Ліфт – це складна річ, – каже Лінсі Марр, науковець із Віргінського технологічного університету у США, яка вивчає аерозолі. – Більшість ліфтів недостатньо великі, щоб розмістити людей на відстані 1,5-2 метри, тому цілком імовірно, що заражені пасажири можуть передавати вірус. Особливо, коли їхні обличчя не закриті, вони кашляють, розмовляють або просто бігають і мають труднощі з диханням.

Але навіть якщо ви користуєтеся ліфтом без супутників, ви можете «зловити» коронавірус, хоча ризик і низький. Кнопки ліфтів і бічні стінки можуть стати джерелом зараження, якщо торкнутися їх, а потім обличчя».

А як щодо повітря в ліфті?

Чи можна натрапити на мікроби, вдихаючи повітря ліфта, яким уже їхав заразний пасажир?

Річард Корсі, декан інженерно-інформаційних наук у Портлендському державному університеті США та фахівець із якості повітря в приміщенні, провів кілька спеціальних експериментів, використовуючи принципи інженерії та механіки рідини. Він каже, що зважаючи на різноманітність ліфтів і будівель, існують тисячі сценаріїв, які дають різні результати.

  • Якого розміру ліфт?
  • Як швидко ліфт проходить між поверхами?
  • Як довго двері залишаються відчиненими?
  • Чи має ліфт вентиляційну систему?

Це лише деякі аспекти, які можуть кардинально змінити загальну картину.

Експерименти показали, що певна кількість вірусних частинок може залишатися у повітрі в ліфтовій кабіні. Але в той же час учені досі не знають, скільки саме вірусних частинок потрібно людині, щоб заразитися – одна чи, наприклад, кілька тисяч.

«Я не знаю, чи буде доза в ліфті достатньо високою, щоб створити значну небезпеку, але я б радше скористався сходами, якщо це можливо», – підсумовує професор Річард Корсі.

Однак багато фахівців із інфекційних захворювань не вірять, що частинки повітря, які переносяться в порожніх ліфтах, становлять значну небезпеку в реальному житті, якщо мова йде про коронавірус.

Доктор Ілан Шварц, доцент кафедри інфекційних хвороб канадського Університету Альберти, зазначив, що навіть якщо людина з COVID-19 живе в тісному помешканні з іншими членами домогосподарства, ймовірність зараження оцінюється приблизно в 10-20 відсотків. Це набагато менше, ніж, скажімо, можливість захворіти на кір через забруднене повітря, коли ризик зараження становить від 75 до 90 відсотків, каже доктор Шварц.

Можливо, що частинки коронавірусу можуть деякий час залишатися в повітрі ліфта, але в реальному житті більшість заражень відбуваються через тісний контакт із хворою людиною, яка кашляє або видихає віруси у вашій присутності.

«Ми знаємо, що в повітрі може залишитися кілька дрібних частинок, але епідеміологія не розглядає такий спосіб передачі як важливий, – каже доктор Шварц. – Можливо, ризик заразитися в ліфті є більшим за рахунок натискання кнопок, ніж через контакт із повітрям, яке вдихає та видихає людина, що їхала в ліфті раніше від нас».

Який же вихід для тих, кому доводиться користуватися ліфтами?

Дотримуйтесь наступних заходів обережності:

  • По-перше: якщо можливо, слід уникати поїздок із іншими людьми.
  • По-друге: ви завжди повинні мати маску на обличчі в ліфті, навіть якщо перебуваєте там наодинці – маска допоможе захистити вас від останнього пасажира і захистить наступного пасажира від ваших мікробів.
  • По-третє: слід уникати торкання обличчя після торкання кнопок ліфта, а потім якнайшвидше мити руки.
  • По-четверте: якщо вам доводиться їхати з іншими людьми, не заходьте в ліфт у випадку, якщо не кожен всередині має маску для обличчя.
  • І по-п’яте: щоб не сталося як у автора цього твіту: «Щойно не пустили мене на візит до лікаря, бо я відмовився носити маску. Міг на це розраховувати, адже я бачив це в ліфті».

Коротко про нове довкола COVID-19 у світі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG