Доступність посилання

ТОП новини

Кремль прагне домовитися із Зеленським через агентів впливу в Києві – Соловей (огляд преси)


Під час акції «Ні Мінській зраді!» проти так званої «консультативної ради». Львів, 14 березня 2020 року
Під час акції «Ні Мінській зраді!» проти так званої «консультативної ради». Львів, 14 березня 2020 року

Кремль прагне домовитися з Володимиром Зеленським через агентів впливу в Києві, змусити його підписати домовленості щодо Донбасу: щоб окуповані території отримали особливий статус, внесли зміни в українську Конституцію. Про це в тижневику «Країна» наголошує історик і публіцист Валерій Соловей.

В інтерв'ю виданню він зазначає, що коронавірус поставив на паузу переговори Києва й Москви щодо створення «консультативної ради». Йдеться про фактичне визнання російських маріонеток на Донбасі за сторону і переведення Росії у роль спостерігача.

Україна все може заморозити до осені. Тоді почнеться масштабна криза в Москві – й Кремлю буде не до цього. Проте виникне ризик нової військової агресії, зазначає історик.

Він переконаний, що найкраща стратегія сьогодні для України – перечекати. «Якщо в Зеленського і команди вистачить на це волі та розуму. Час грає на боці України, – переконаний експерт. – Можливо, Донбас не впаде сам в українські обійми. Але важкість війни знизиться, ситуація на лінії зіткнення стабілізуватиметься. Потім можлива складна реінтеграція регіону».

Щодо режиму Путіна, то його, як переконує історик, не буде в російській і міжнародній політиці вже з 2022 року. На чому базуються його переконання, він розповідає в тижневику «Країна».

Експеримент, який українці поставили над країною, привівши до влади нарочито некомпетентну людину, виявився дійсно повчальним, стверджує дописувачка газети «День» Лариса Волошина. Вона зазначає, що в Україні зійшлися кілька криз одночасно: економічна, політична, епідеміологічна, криза управління та криза відсутності принаймні короткострокового планування. «І все б нічого, але реакція влади на них якась чудернацька, – наголошує публіцистка. – Відосіки, обіцянки, що якось воно буде, призначення, зняття з посад і знову призначення. При цьому без всякої логіки».

Рік тому багато хто непокоївся – а багато хто сподівався, – що вплив російського керманича на українську політичну еліту посилиться. Але, як зазначає дописувачка, мало хто знав, що президент України візьме Путіна собі за взірець.

«Концентрація влади, неспроможність триматися в межах встановлених Конституцією повноважень, перетворення парламентаризму на збіговисько статистів – все це російська модель», – стверджує Волошина. І запитує: то чи варто дивуватися, що критика з боку українських державників сприймається президентом більш болісно, ніж постійні провокації та зриви домовленостей з боку росіян? Те, що новообраний президент може виявитися морально близьким до Росії, рік тому попереджав багато хто. Але передбачити, що за наявності в Україні величезної кількості ветеранів, добровольців, майданівців та переселенців з окупованої території влада наважиться свою тяглість до російських зразків настільки неприховано демонструвати – такого уявити мало хто був здатен.

Політика «примирення», через яку антиросійський дискурс змінився на гібридне підморгування і промовки про невизначений «конфлікт» з «тією стороною» – все це надсилає на місця суперечливі сигнали. Російський вплив в регіонах неухильно посилюється. Це активізує загрозу повторення сценарію «кримської весни» вже в нових східних та південних областях України. Рік тому багато хто розумів, що політика держави щодо Росії зміниться. Але мало хто усвідомлював, наскільки всеосяжним і швидким буде цей процес. На цьому дописувачка наголошує в статті «Урок Зеленського».

Про сучасну політику і про відмінності уряду Дениса Шмигаля від Кабміну Олексія Гончаруку в «Газеті по-українськи» розповідає політик Кіра Рудик. Вона, зокрема, вважає, що уряд Гончарука формували за принципом: нові обличчя, реформатори. Там були не всі нові, не всі реформатори і не всі професіонали. І тому були проблеми з затягуванням рішень. Президент очікував швидких результатів, а їх не було. Але той уряд принаймні рухався в бік реформ, вважає Рудик.

«У Кабміні Шмигаля багато професіоналів, але зі знаком мінус», – стверджує політик. Тепер уже колишні міністри Ілля Ємець і Ігор Уманський працювали з президентом Януковичем. В умовах карантину й економічної кризи втратили час. «Ємець був сконцентрований на тому, як поставити своїх людей і не купувати ліків, поки не матиме зиску. Уманський не зміг підготувати ефективний проєкт виходу з кризи», – вважає експерт. Стаття називається «Українці сьогодні думають про здоров’я і забезпечення сім’ї».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG