Доступність посилання

ТОП новини

Палити траву небезпечно для життя, але не для кишені: що відомо про масові пожежі


ДСНСники гасять пожежу, яка з трави перекинулася на дерева, 8 квітня 2020 року
ДСНСники гасять пожежу, яка з трави перекинулася на дерева, 8 квітня 2020 року

Пожежі через підпалену заради розваги суху траву не лише шкодять природі, а й забирають людські життя. Суха погода після безсніжної зими підвищує небезпеку в рази. В Україні цієї весни вже сталося кілька трагічних випадків. Крім того, у цьому сезоні масштаби вигоряння екосистем збільшилися на третину у порівнянні з минулим роком. Відтак у ДСНС кажуть, що такими темпами до кінця року «вигорить уся країна». А в уряді обіцяють у рази посилити покарання за підпали. Щоправда, урядовий законопроєкт передбачає штрафи для паліїв все ж менші, ніж для порушників правил карантину.

Протягом лише однієї доби в Україні вигоріло понад 700 гектарів відкритих територій та природних екосистем. Горіло практично одночасно у понад 500 місцях. Від початку року вогонь знищив майже 18 тисяч гектарів екосистем. Про це повідомили 9 квітня у ДСНС. Там уточнюють, що такі пожежі у переважній більшості спричиняють люди: через необачність з вогнем, або й навмисно.

Тільки у природних екосистемах Києва протягом доби виникає до 100 загорянь сухої трави та торфяників. Цього року площа пожеж сухої трави та торфяників збільшилася практично на третину у порівнянні з минулим роком. Про це розповів директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук.

Пожежа у Чорнобильській зоні

Через підпал сухої трави розпочалася потужна пожежа у Чорнобильській зоні відчуження. Ще 4 квітня рятувальники повідомляли, що біля села Володимирівки на площі 20 гектарів спалахнула верхова лісова пожежа. Цей осередок загоряння пожежні локалізували. Утім, станом на 9 квітня повністю подолати пожежу в зоні відчуження не вдалося, навіть силами 310 людей та 56 одиниць техніки з якої 3 літака та 2 гвинтокрила. Про це повідомив Володимир Демчук.

ДСНСники гасять траву, 8 квітня 2020 року
ДСНСники гасять траву, 8 квітня 2020 року
У зоні відчуження. Щодня виникають нові осередки. На даний момент спостерігаємо три осередки пожеж
Володимир Демчук

«Ситуація надзвичайно динамічно розвивається у зоні відчуження. Щодня виникають нові осередки. Було забезпечено гасіння окремих осередків. На жаль, вчора виникли нові осередки пожеж. На даний момент спостерігаємо три осередки пожеж», – розповів 9 квітня під час брифінгу директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС.

Виконувач обов’язків голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов повідомив у фейсбуці, що лісова пожежа в зоні відчуження стала причиною смогу в Києві та прилеглих містах. Він також заявив, що фахівці з Київського округу Державної екологічної інспекції (ДЕІ) моніторять ситуацію, і рівень радіації в Києві та його околицях в нормі.

«Спеціалісти зі столичного округу ДЕІ працюють на місці, фіксують рівень радіаційного забруднення. Наразі хвилюватися не потрібно, все в нормі», – написав Фірсов.

Вже за два дні після початку пожежі в Чорнобильській зоні Національна поліція встановила особу палія і затримала його. Житель села Рагівка Київської області, за повідомленням поліції, пояснив, що палив траву заради розваги.

Задля забави в трьох місцях підпалив сміття та траву. Після чого вогонь вітром перекинуло далі
З повідомлення Нацполіції

«Як пояснив молодик поліцейським, він задля забави в трьох місцях підпалив сміття та траву. Після чого вогонь вітром перекинуло далі і він вже не зміг впоратися та загасити багаття», – йдеться в повідомленні.

Поліція вручила підозру чоловікові у справі про вигорілі 5 гектарів лісу в зоні ЧАЕС. Як йдеться на сайті поліції, підозру вручили за статтею про «знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу». За даними поліції, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу раніше судимому чоловікові, триває слідство.

Життя – ціна за підпал трави

Через паліїв трави зупиняли рух на трасі Київ-Чоп. На початку тижня неподалік Рівного понад трасою горіло стільки трави, що дим від пожежі видимість на шляху звів до нульової і повністю унеможливив рух.

Через густий дим існувала загроза для водіїв транспортних засобів,
Укравтодор

«Рух регулювали патрульні, а понад десяток рятувальників намагались загасити вогонь. Складність полягала в тому, що було декілька осередків загорянь на значній відстані одне від одного, а також надзвичайно сильне задимлення та пориви вітру, що роздмухували вогонь на більшу площу. Через густий дим існувала загроза для водіїв транспортних засобів, що проїжджали неподалік пожежі», – повідомило Державне агентство автомобільних доріг України.

За повідомленням, пожежу вдалося загасити через дві з половиною години. Служба автомобільних доріг у Рівненській області ініціює розслідування скоєних злочинів.

Спалена суха трава під Києвом, 9 квітня 2020 року
Спалена суха трава під Києвом, 9 квітня 2020 року

Того ж дня на Київщині у селі Велика Солтанівка Васильківського району під час гасіння трави на відкритій місцевості, пожежні знайшли тіло літнього чоловіка. Причини виникнення пожежі та загибелі людини встановлюються, кажуть у ДСНС Київської області, але зв’язку між цими двома подіями не заперечують.

Також у Київські області у селі Черняхівка Яготинського району пенсіонерка «викурювала» лисиць, які «завдавали шкоду господарству». В результаті такої боротьби людини з твариною згорів 1 гектар трав'яного настилу та 40 дерев. Поліцейські склали на жінку протокол про правопорушення.

Через спалювання сухої трави загинув літній чоловік у Львові. Як повідомляє Львівська мерія, львів’янин у пожежі отримав опіки приблизно 80% тіла. Під час транспортування у лікарню чоловік помер. У повідомлені не сказано, чи саме цей чоловік підпалив суху траву та спричинив пожежу. Обставини події встановлюються.

У Волинській області у селі Верба Володимир-Волинського району, як повідомляє місцеве видання, горилі дачі. Вогнем зруйновано два будинки. Пожежа перекинулася на будівлі з палаючої сухої трави. Попередньо причиною називають необережне поводження з вогнем невстановлених осіб.

На Волині через підпал сухої трави загорілися поля біля села Сваловичі Любешівського району ледве не загорілося село. Відео та світлини обгорілих полів опублікував на своїй сторінці у фейсбуці начальник відділу правового забезпечення та управління персоналом Любешівської селищної ради Ігор Корецький. На відео видно, що вогонь дістався зовсім близько до будинків.

Також на Волині одного з паліїв трави спіймали «на гарячому». Молодий чоловік палив траву на земельній ділянці, яку використовує для ведення сільського господарства, але суха і вітряна погода посприяла надзвичайно швидкому та масштабному поширенню вогню, спинити чи хоча б проконтролювати який власними зусиллями було вже неможливо. Громадянинові доведеться відповідати за порушення вимог пожежної безпеки, повідомила пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарств.

На Львівщині через паління сухої трави загорілися поля із «дикими тюльпанами», які занесені до Червоної книги України. Загорілася ділянка поблизу сіл Розвадів та Верин. Про це повідомляє управління туризму Львівської ОДА.

Там часом у Рівному за паліями сухої трави стежитимуть активісти. Для патрулювання залучають квадракоптери. Про це розповів міський голова Рівного Володимир Хомко. За його словами, до міських посадовців звернулися активісти, які готові долучитися до патрулювання своєю технікою. Просять лише паливно-мастильні матеріали, якими місто пообіцяло забезпечити.

Нові штрафи за випалювання трави

На сьогодні штраф за підпал сухої рослинності становить від 170 до 340 гривень. Такі міри покарання є неефективними, і їх потрібно переглянути, заявив міністр юстиції Денис Малюська на засідання уряду де презентував проєкт закону, який передбачає істотне підвищення штрафів.

Випалювання рослинності та її залишків залишається однією із найбільш актуальних екологічних проблем для довкілля та здоров’я людини
Денис Малюська

«На сьогодні випалювання рослинності та її залишків залишається однією із найбільш актуальних екологічних проблем для довкілля та здоров’я людини. Паління сухостоїв забруднює повітря, а розведені навмання багаття призводять до неконтрольованих масштабних пожеж і значних збитків. У зв’язку з цим ми ініціювали питання щодо розробки законопроєкту з посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності», – пояснив міністр.

Уряд підтримав проєкт закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків».

Відтак кабмін пропонує збільшити штрафи за випалювання рослинності: від п’ятдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 6 120 гривень) і на посадових осіб – від ста двадцяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2 040 до 17 000 гривень). За ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачено накладення штрафу на громадян від ста до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 17 000 гривень) і на посадових осіб – від однієї тисячі до тисячі п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 25 500 гривень).

Згорілий сухостій у Бориспільському районі Київської області, 9 квітня 2020 року
Згорілий сухостій у Бориспільському районі Київської області, 9 квітня 2020 року

Але це наразі лише пропозиція Кабінету міністрів. Нові штрафи для паліїв стануть реальністю лише після того, як документ ухвалить Верховна Рада.

Навмисне підпалювання трави, так само як і необережне поводження з вогнем, цієї весни є особливо небезпечними через дефіцит опадів і нестачу снігового покриву в зимовий період. Про це заявив директор «Укргідрометцентру»​ Микола Кульбіда на брифінгу.

Ефективних дощів давно не було і це якраз є однією з причин виникнення такої великої кількості пожеж
Микола Кульбіда

«Ускладнення погодних умов почалося ще в зимовий період при відсутності снігового покриву і малої кількості опадів. Ситуація ще більше ускладнилася протягом березня і квітня, тому що дефіцит опадів становить 50% і більше. Як наслідок ми маємо, що підстилаючу поверхню пересушено, ефективних дощів давно не було і це якраз є однією з причин виникнення такої великої кількості пожеж», – пояснив Кульбіда.

Оскільки з початку року в Україні було знищено майже 18 тисяч гектарів екосистем, у ДСНС заявили, що такі темпи можуть привести до того, що «до кінця року вигорить вся країна».

Аби цього не сталося, Державна служба з надзвичайних ситуацій України нагадує, що категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG