Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Правоохоронці і церковники придумали, як освячувати на Великдень паски у містах і селах


Карантин можуть продовжити до травня

Найімовірніше, карантин продовжать до травня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він додав, що такі рекомендації дала Україні Всесвітня організація охорони здоров’я.

Карантин в Україні запровадили 12 березня і він мав тривати спершу до 3 квітня, однак згодом уряд продовжив його ще на три тижні – до 24 квітня.

Кому дозволили працювати під час карантину?

Уряд розширив перелік тих, кому можна працювати у період посиленого карантину. Продовжувати роботу можуть об’єкти поштової та кур’єрської діяльності, будівельних робіт, збору та заготівлі відходів, заклади торгівлі будівельними матеріалами та хімчистки.

Також уточнено, які саме категорії осіб старші від 60 років не потребують самоізоляції: державні службовці, депутати всіх рівнів, міські голови, судді, військовослужбовці та працівники ЗСУ. Також – особи, які здійснюють заходи, пов'язані з недопуском поширення COVID-19 та особи, що забезпечують діяльність підприємств, установ і організацій критичної інфраструктури.

Правоохоронці і церковники визначили формат освячення пасок на Великдень

Правоохоронці і представники релігійних конфесій визначили формат освячення пасок на Великдень. Радник міністра внутрішніх справ Юрій Тандіт повідомив, що у містах освячуватимуть паски в місцях випікання або ж у магазинах. Відтак, віряни зможуть купити вже освячені паски. А в селах люди зможуть виставити пасхальні кошики за ворота, щоб священник мав змогу пройти вулицями та освятити їх. Про те, як святкувати інші релігійні свята та відвідувати церкву в умовах карантину, читайте за лінком.

Перехворіти на коронавірус: досвід чотирьох українців

Про першого інфікованого українця стало відомо 3 березня, відтоді кількість заражених зростає. МОЗ попереджає, що наразі ми лише на порозі піку хвороби. Радіо Свобода поспілкувалося з чотирма українцями з Києва, Одеси та Житомира, яким повністю або майже повністю вдалося подолати коронавірус. Вони розповіли про перші симптоми, роботу лікарів та як вони перенесли хворобу.

Маски з «панського плеча»: чи використовують можновладці пандемію для піару

Українські політики, чинні депутати і урядники не цураються заявляти, що вони – благодійники. Одні атакують глядачів десятками репортажів, інші пишуть рекламні пости про те, як дарують маски нужденним. Часто це виглядає як піар. Редакція Радіо Свобода публікує чи не найбільш показові історії.

У Великій Британії спалюють вежі зв’язку 5G, бо бояться поширення коронавірусу

Які тільки міфи не супроводжували нове покоління надшвидкого мобільного інтернету 5G – нібито він опромінює людей радіацією, спричиняє онкологічні захворювання, порушує генетичний код і знижує розумові навички. Тепер йому ще приписали й розповсюдження коронавірусу і вирішили розправитися із телекомунікаційними вежами.

Далі коротко:

Рік Коломойського: як змінився вплив олігарха після того, як Зеленський переміг на виборах

Рік тому на виборах президента України переміг комік Володимир Зеленський, якого опоненти називали креатурою олігарха Ігоря Коломойського. Частина експертів прогнозувала, що після виборів Коломойський отримає максимальний вплив та поверне собі націоналізований «Приватбанк». Але були й такі, хто не вважав, що група впливу олігарха в команді президента здатна помітно впливати на його рішення. Реальність, як це часто буває, виявилася значно складнішою за прогнози. Радіо Свобода аналізує, як за останній рік змінився вплив Коломойського в ключових для нього секторах.

Розповідь українського курсанта після навчання у Великій Британії

Другий рік поспіль найкращим іноземним кадетом британської Королівської військової академії в Сандгерсті став українець – курсант Антон Совенко. Останній рік він провів у Великій Британії – проходив підготовку в одному з найстаріших та найпрестижніших військових вишів країни. В різні роки тут вчились прем’єр-міністр Вінстон Черчилль, письменник, автор серії книжок про Джеймса Бонда Ян Флемінг, принци Вільям і Гаррі та інші британські та світові діячі. Коли карантин закінчиться 20-річний юнак, який родом із Полтавщини, повернеться до Одеської військової академії – тут він навчається на третьому курсі. А поки що Антон поспілкувався із журналістами Радіо Свобода.

Антон Совенко під час навчань DYNAMIC VICTORY
Антон Совенко під час навчань DYNAMIC VICTORY

Навіть у складні часи намагайтеся знаходити щось хороше у кожному моменті життя!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG