Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Схеми» з’ясували, хто фігурує на «плівках Єрмака»


Комбіноване зображення. Зліва направо: Андрій Єрмак і його брат Денис Єрмак
Комбіноване зображення. Зліва направо: Андрій Єрмак і його брат Денис Єрмак

Спіймати Єрмака? Хто вів запис розмов брата керівника ОП і хто там ще фігурує

Народний депутат із парламентської фракції «Слуга народу» Гео Лерос опублікував відеозаписи, зроблені прихованою камерою, на яких фігурує брат голови Офісу президента Денис Єрмак. Депутат стверджує, що брат Єрмака, начебто, «торгував посадами» у владі. На записах видно, як Денис Єрмак зустрічається з різними кандидатами і проводить співбесіди на державні посади у різних сферах.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що виступає за всебічне розслідування обставин здійснення цих записів, передусім їхньої достовірності. За його словами, Лерос перейшов «червону лінію» і попередив про відповідальність на «кожне слово брехні».

Так Денис Єрмак презентує себе співрозмовникові: «Я і брат – брат помічник Володимира Олександровича, ми дружимо багато років»
Так Денис Єрмак презентує себе співрозмовникові: «Я і брат – брат помічник Володимира Олександровича, ми дружимо багато років»

Сам Гео Лерос заявив, що направляє з цього приводу звернення до НАБУ.

«Схеми» отримали від народного депутата копію цих відеозаписів днем раніше. Журналістам вдалося встановити основних учасників переговорів та особу, яка здійснювала запис. Це, можливо, зможе у подальшому допомогти зрозуміти, чому і як з'явилися так звані «плівки Єрмака», а також чи справді брат Андрія Єрмака «продавав посади» у владі.

Голови МОЗ і Мінфіну йдуть у відставку?

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко повідомила, що міністри охорони здоров'я і фінансів подали у відставку. «Другий уряд Зеленського побив рекорди швидкості зміни міністрів. Місяць пропрацювали міністри фінансів і охорони здоров’я, й вже подали у відставку – в розпал коронавірусу», – зазначила депутатка.

За її словами, у Верховній Раді уже відбулася зустріч з кандидатами на посади міністра енергетики Ольгою Богуславець, охорони здоров'я Максимом Степановим і фінансів Сергієм Марченком. У МОЗ і Мінфіні наразі не коментували цю заяву.

Статистика COVID-19 в Україні

В Україні зафіксовано 475 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 10 людей померли, шість людей одужали – такі дані станом на вечір 29 березня оприлюднило Міністерство охорони здоров'я.

Найбільше хворіють люди віком від 31 до 40 років. Також зафіксовані випадки захворювання дітей до 10 років – це 5,4% від усіх осіб, які захворіли на COVID-19.

МОЗ визначив 240 лікарень, які першими прийматимуть пацієнтів із COVID-19. Крім того, у відомстві заявили, що пацієнтів із легкою формою коронавірусу, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують, лікуватимуть вдома.

Після кожного виїзду столичні медики дезінфікують свій транспорт
Після кожного виїзду столичні медики дезінфікують свій транспорт

Як минув тиждень карантину в Києві – дивіться у фотогалереї.

Зеленський розповів про три сценарії розвитку ситуації з коронавірусом

Президент України Володимир Зеленський закликав народних депутатів на позачерговому засіданні Верховної Ради сьогодні, 30 березня, ухвалити два законопроєкти, необхідні для отримання міжнародної фінансової допомоги. У разі провалу цих законопроєктів, наголосив він, Україну чекає «занепад економіки й загроза дефолту».

За словами президента, є також три сценарії розвитку ситуації з пандемією коронавірусу, і двох найбільш складних із них українська медична система не витримає. Тому президент закликав українців дотримуватися карантину і не виходити на вулицю без нагальної потреби.

Понад 20 тисяч гривень за два дні: як в Одесі лікують коронавірус

За лікування коронавірусу доводиться платити з власної кишені, попри нещодавню обіцянку попереднього міністра охорони здоров’я. В Одесі один із пацієнтів розповів, що за два дні в лікарні витратив понад 20 тисяч гривень. Стверджує, що гроші довелося платити навіть за захисні костюми медичного персоналу. Міська влада поки не коментує заяву одесита, проте в обласному департаменті охорони здоров’я кажуть – якщо ліків немає в локальному протоколі лікування, доведеться платити самому.

Як довго можна «протягнути» на карантині: українці розповіли про життя під час вимушеного безробіття​

Не тільки добре ізолювати себе від вірусу, але і повноцінно харчуватися, лікувати інші хвороби, купувати дітям підгузки та інші товари повсякденного вжитку – потрібно українцям на карантині. Компанія Gradus провела опитування 1200 респондентів через мобільний додаток. Запитали – на який час на карантині вистачить фінансових ресурсів? Виявилось, що 57% можуть прожити на карантині не більше від місяця.

Дистанційне навчання, ЗНО і зарплати вчителям. Пояснюємо, на що вплинув карантин

Карантин – не канікули, а для багатьох батьків та вчителів це, щонайменше, виклик. Дистанційне навчання виявилося непростим завданням, а продовження карантину до 24 квітня викликало ще більше запитань в усіх, хто має стосунок до освіти. Відповіді на найпоширеніші запитання про навчання на карантині ми зібрали в цьому матеріалі.​

Митці України виступили проти скорочення видатків на культуру

В Україні відбувся перший всеукраїнський онлайн-мітинг на захист української культури. Через заборону масових акцій під час карантину працівники культури, мистецтва, видавці, журналісти провели онлайн-мітинг із вимогою до уряду припинити скорочення фінансування різних галузей української культури.

Пізніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що змінами до держбюджету на 2020 рік видатки на Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ) буде передбачено 1,2 мільярда гривень. Держкіно буде профінансовано на 60%, фінансування Українського Інституту книги також буде частковим, майже в повному обсязі збережено підтримку національних театрів.

Поняття старості немає, кажуть моделі, яким за 50

Герої проєкту Радіо Свобода «Є питання» – моделі та актори, яким понад п’ятдесят років. Вони знімаються в кіно, кліпах та рекламі, їхні фото можна побачити у фотобанках та на сітілайтах у місті. Більшість із них опинилися у цьому бізнесі випадково. Вони розповідають про те, як це – повністю змінити життя, перестати асоціювати себе з цифрою у паспорті та не боятися нового.

Радійте життю, попри будь-які проблеми!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

XS
SM
MD
LG