Доступність посилання

ТОП новини

Ізоляція за тисячі кілометрів: як живуть і намагаються повернутися українці, які застрягли за кордоном?


Евакуація українців із Китаю в Київ. 20 лютого, 2020
Евакуація українців із Китаю в Київ. 20 лютого, 2020

В ніч на 28 березня Україна остаточно закрила будь-яке пасажирське авіасполучення. Та не всі українці, які зараз лишаються за кордоном, але хочуть повернутися додому, встигли це зробити. У багатьох випадках це було просто неможливо через відсутність рейсів, квитків на них, або грошей.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що про тих українців, які вимушені залишитися на карантині за кордоном, «подбають дипломати». Голова МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що МЗС і надалі надаватиме їм допомогу. Радіо Свобода розповідає, як українці досі намагаються повернутися в Україну, як розв’язують побутові проблеми у країнах, де вони затрималися на карантин, та як їм допомагають українські дипломати.

«Не впевнені, що нас впустять в Україну» – туристи у Домінікані

Оксана Борисевич, туристка з Білої Церкви:

«Ми з моєю родиною приїхали у Домініканську республіку на відпочинок. Квитки придбали заздалегідь, і 16 березня ми мали повернутися до України, але ще 15 березня авіакомпанія скасувала всі свої авіасполучення з Домініканською республікою.

Ми не можемо вилетіти з цієї країни, оскільки наша держава не надає жодного рейсу до Домініканської республіки. У нас створений чат українців в Домінікані. Є така інформація, що зараз ще 120 людей знаходяться тут.

Ціна на житло стартує від 16 доларів за добу
Оксана Борисевич


25 березня завдяки нашому консулу Ілоні (де-юре вона ще не призначена на цю посаду), яка дуже багато робить для того, щоб українці могли повернутися в Україну, близько 40 людей були повернуті через Францію і вже прибули до Києва.

Всі інші шукають варіантів повернення. Одним із таких варіантів є рейс через Москву на Мінськ, але ми не впевнені, що зможемо повернутися додому цими рейсами.

З кожним днем у всіх сімей закінчуються кошти. Я вже не кажу про те, щоб купити собі квиток за тими цінами, які нам запропонувала компанія МАУ (по 1500 доларів за квиток), щоб повернутися в Україну», –розповідає Оксана Борисевич.

Багато українців у Домінікані скептично ставляться до такого варіанту.

«Ми не впевнені, що нас пустить Україна. Навіть пішки, якщо ми прийдемо на кордон з боку Білорусі», –​ каже у коментарі для Радіо Свобода одесит Кирило Папаяні.

У чаті застряглих у Домініканській республіці також поширювали інформацію від туристичних агентств, які запевняють, що громадян України просто не посадять на літак до Мінська, адже Білорусь теж закрила авіасполучення для іноземців.

Еліна Сергачова, українська журналістка, яка живе у Домініканській республіці:

«Ціна на житло у дуже хорошій резиденції у місті Баварок стартує від 16 доларів за добу для двох за окрему кімнату у квартирі з двома спальнями. Це цілком доступно. Ті, хто тут застряг, можуть винайняти житло на кілька сімей.

Еліна Сергачова, українська журналістка, яка живе у Домініканській республіці
Еліна Сергачова, українська журналістка, яка живе у Домініканській республіці

У курортних регіонах поки все спокійно. Поліція стежить за дотриманням комендантської години. У магазинах всім дезінфікують руки і візки для покупок. Люди ходять в масках та рукавичках. Ресторани працюють лише на доставку їжі. Усі масові заходи скасовані. Паніки немає», – каже Еліна Сергачова.

«Долетіли до Балі –​ долетите і назад»

Рада Радмілевич, туристка, яка застрягла в Індонезії разом ще з 700 українцями:

«Спочатку хабом, куди треба було дістатися, ясна річ, за власний рахунок, був Стамбул.[...] Квитки коштують 2-5 тисяч (доларів – ред.)

Логіка уряду проста: долетіли до Балі, долетите і до хабів. Кого цікавить, наскільки завчасно ви купували квитки, скільки було пересадок, і скільки вам це коштувало?», – обурюється Рада Радмілевич.

Епопея з поверненням українців з острова Балі (Індонезія) почалась ще до того, як уряд остаточно оголосив про закриття авіасполучення. 21 березня деякі з них записали відеозвернення, в якому закликали українську владу допомогти їм повернутися додому.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав усіх українців терміново повернутися додому до закриття регулярного авіасполучення, але у випадку з Балі це завдання виявилось просто неможливо виконати багатьом з тих, хто там лишився. Заплановані рейси для повернення українців були скасовані, уряд запропонував їм дістатися додому через спеціальні хаби для повернення.

За словами застряглих українців, більшість вже мали оплачені квитки додому в одній з авіакомпаній, а тому звернулися саме до неї, щоб організувати переліт принаймні до Катару, аби вже звідти спробувати дістатися до України. Однак, і цей варіант врешті зірвався через остаточну заборону авіасполучення, про яку стало відомо 26 березня.

Керівник МЗС України Дмитро Кулеба у фейсбуці запевнив, що в Україні зможуть надати належні умови контролю і обсервації для тих, хто застряг за кордоном. А першим літаком з такими українцями буде саме борт з Індонезії. Конкретних дат міністр поки не називає.

«За повернення рублять втричі дорожче» – туристка в ОАЕ

Олена, туристка з Києва, яка вже повернулась в Україну:

В аеропорту Києва половина пасажирів нашого рейсу була в масках, а половина – без
Олена, туристка


«Ми мали відлетіти 20 березня, але рейс скасували. Куди б ми не телефонували, отримати місця на рейс безкоштовно було неможливою. Нам довелося з 20-го переїхати у дешевший готель і шукати квитки самостійно. Ні в посольстві, ні в консульстві нам ніхто нічого сказати не міг.

За квиток в результаті довелося заплатити дуже дорого. Нам на трьох довелося заплатити 1200 доларів. Ніякої компенсації ми очевидно не дочекаємось.

В аеропорту Києва половина пасажирів нашого рейсу була в масках, а половина – без. Як прилетіли, на швидко виміряли температуру. Медичні бригади пропонували протестуватися безкоштовно на коронавірус, але це зробили десь п’ятеро людей, хоча літак був повний.

Тобто жодних пільгових квитків не було, ніякої допомоги нам не надавали, за квитки рубили втричі дорожче, та ще й по прильоту ніхто не перевіряв», – запевняє туристка.

Абу-Дабі, столиця Об'єднаних Арабських Еміратів
Абу-Дабі, столиця Об'єднаних Арабських Еміратів

Коментар Олени актуальний на момент її рейсу до Києва 24 березня, коли авіасполучення ще не було остаточно призупинено, однак туристи не мали інформації про те, як дістатися додому, а ціни на квитки значно підвищились. Решта українців, які лишились на цю мить в ОАЕ і хочуть повернутися в Україну, змушені чекати евакуаційних рейсів.

Євген Семенов, координатор української громади Об’єднаних Арабських Еміратів:

Єдиним варіантом повернення залишаються евакуаційні рейси
Євген Семенов


«Про кількість українців, які залишилися в ОАЕ і хочуть повернутися додому, поки говорити рано (зараз посольство актуалізує списки цих людей – ред.). Наразі всі регулярні авіаперевезення в ОАЕ припинені, тож єдиним варіантом повернення залишаються українські евакуаційні рейси. Поки такі не оголошено, і люди змушені чекати.

Серед тих, хто лишився, є люди, які не мають коштів для існування. Вони можуть звернутися до посольства за допомогою (наприклад, одна з туристок придбала квитки за останні гроші на рейс, який потім скасували – ред.) Також представники посольства і консульства присутні в організованому туристами чаті в Телеграмі, працюють гарячі лінії та пошта.

Щодо можливих штрафів за прострочення візи, то над розв'язанням проблеми вже працюють. Уряд Об'єднаних Арабських Еміратів вже анонсував впровадження програми легалізації перебування у країні осіб, термін дії візи яких завершився через закриття кордонів. Механізм допрацьовується і деталі будуть повідомлені найближчим часом», – повідомляє Євген Семенов.

«Настрій нормальний, погодка класна» –​ представники посольства про ізоляцію на Шрі-Ланці

Віктор Скрябін та Володимир Притула, представники посольства України на Шрі-Ланці:

«​Люди, які залишилися – це самостійні туристи, в основному вони дають собі раду самі. Є випадки, коли місцеві жителі пропонують туристам жити безкоштовно невизначений період часу і платити лише за комунальні послуги (вода і електрика) та їжу.

Тут спочатку впровадили карантин, але люди сприйняли його як канікули і почали багато мандрувати
Віктор Скрябін та Володимир Притула


Близько 170 українців наразі ще на Шрі-Ланці. Списки актуалізуються в режимі реального часу. Якась частина хоче повернутися додому. Інші, спостерігаючи за новинами з України та обмежувальними заходами тут, приходять до висновку, що безпечніше якийсь час побути на острові. Настрій нормальний, погодка класна, тепло.

Досі існує плата за продовження візи (45 доларів) за другий і третій місяць перебування. Посольство двічі зверталося до МЗС Шрі-Ланки з проханням скасувати плату, але наразі глухо.

Посол Індії, його заступник, консул та всі інші співробітники посольства з нами на зв‘язку 24/7. Ми хочемо дуже їм подякувати, що кожне наше прохання чи ініціатива завжди приймаються в посольстві без зайвих бюрократичних ускладнень. Вони молодці!

Представники посольства України на Шрі-Ланці Віктор Скрябін (л) та Володимир Притула (п)
Представники посольства України на Шрі-Ланці Віктор Скрябін (л) та Володимир Притула (п)

На виліт аеропорт Коломбо працює весь час наразі. Але питання в тому, що від сьогодні закрився авіапростір України, і тепер наше завдання забезпечити всіх нормальним життям тут на невизначений термін.
Тут спочатку впровадили карантин, але люди сприйняли його як канікули і почали багато мандрувати, тому вже з 20 березня було запроваджено комендантську годину, яка триває три доби: жодна людина не має права вийти з дому, все закрито, працює виключно доставка. Потім цей цикл переривається на вісім годин (з 6-ої ранку до 14.00), коли люди у масках можуть піти в магазин закупитися усім необхідним на наступні три дні», – коментують представники посольства України на Шрі-Ланці.

«Шанси повернутися наближаються до нуля» –​ туристка у Перу

Марина Шпилевська, туристка з Харкова, яка застрягла у Перу:

Тут немає сухопутного сполучення з рештою країни
Марина Шпилевська


«​Ми подорожували країною три тижні. 13 березня ми пішли у джунглі, а там немає зв’язку. Повернулись з джунглів 18 березня ввечері – виявилось, що Україна закрила авіасполучення, Перу теж, дізналися, що ввели карантин і комендантську годину.

Зараз ми заселилися в готель і чекаємо. Почуваємось добре. Але шанси на те, що ми з чоловіком звідси виберемося наближаються до нуля. Ми у найвіддаленішому регіоні. Тут немає сухопутного сполучення з рештою країни. Лише повітрям або водою. На цю мить це все закрите. Немає жодного авіарейсу, пароплави не ходять. Тому ми поки сидимо і чекаємо, поки щось стане зрозумілим.

Марина Шпилевська
Марина Шпилевська

Є багато чуток, але немає жодної конкретики. Досі не було повідомлення про те, що буде борт, поки лише чутки.

посольством в нас налагоджені контакти, ми дзвонимо, переписуємось. Там нам кажуть: чекайте, ми робимо все можливе. Також приєднались до усіх можливих чатів, які є у різних месенджерах для українців, які застрягли за кордоном.

У Перу нас приблизно 60-70 людей, які хочуть повернутися в Україну (у МЗС кажуть про 50 людей – ред.)», – розповідає Марина Шпилевська.

Що робить МЗС?

Пандемія коронавірусу застала зненацька усі держави. В умовах, коли більшість країн закривають авіасполучення, українське МЗС у багатьох випадках виявилось не здатним допомогти усім українцям своєчасно евакуюватися. Проте у відомстві продовжують працювати над поверненням українських громадян додому.

Для цього МЗС анонсувало початок програми «Захист». Вона зокрема буде передбачати:

– допомогу з простроченими візами;

– інформування про можливість повернення до України або переміщення до інших країн для подальшого повернення додому;

– консультації щодо вирішення побутових питань та охорони здоров’я;

– допомога для тимчасового розміщення у кампусах, соціальних закладах, школах тих , хто не має засобів для існування та місця проживання.

Міністр Кулеба також додав, що кордон не закривається на замок. А отже, залишається можливість перетнути кордон пішки або власним транспортом. Але ця рекомендація допоможе хіба українцям, які застрягли у сусідніх з Україною державах.

  • Зображення 16x9

    Сашко Шевченко

    Журналіст проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум» з січня 2020 року. Співпрацював з виданнями Hromadske.ua та «Детектор медіа». У червні 2019 року пройшов двотижневе стажування у команді data-журналістики The Guardian в Лондоні. Здобув ступінь магістра журналістики в університеті City (Лондон, Сполучене Королівство). Цікавлюсь міжнародними подіями та новинами технологій. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG