Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Близько 200 заражень COVID-19 в Україні


Олександрівська клінічна лікарнія, Київ, 25 березня 2020 року
Олександрівська клінічна лікарнія, Київ, 25 березня 2020 року

Статистика коронавірусу в Україні

Ще троє українців вилікувалися від COVID-19. Тепер загалом тих, хто подолав хворобу, четверо.

Також зафіксовано 196 випадків заражень на коронавірус, таку статистику хворих станом на вечір 26 березня повідомило МОЗ. Зокрема, перші випадки захворювання підтвердили на Закарпатті і в Бахмуті. У Києві число хворих сягнуло 47.

Тим часом кількість підтверджених випадків інфікування коронавірусом у світі становить понад 523 тисячі. Від COVID-19 померли 23 639 людей, видужали – 122 059. Як розповсюджується коронавірусна інфекція – дивіться в інтерактивній карті, яку ми оновлюємо щогодини.

Україна повністю закриває кордон

27 березня через коронавірус Україна повністю закриє державний кордон, заявив президент України Володимир Зеленський. Відтак, пасажирське сполучення з зарубіжними країнами буде повністю припинене. Про громадян України, які залишилися за кордоном, дбатимуть дипломатичні представництва та українські діаспори.

«Ми опинилися перед важким вибором між громадянами, які ще за кордоном, і безпекою 40 мільйонів громадян всередині країни», – наголосив Зеленський.​

Уряд полегшив умови карантину

Кабінет міністрів дозволив торгівлю «ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом» під час карантину.

Послаблення стосуються і міського громадського транспорту: трамваї, тролейбуси, автобуси та маршрутки можуть їздити, якщо число пасажирів одночасно не перевищуватиме половини кількості місць для сидіння. Тепер слово за містами.

Вступну кампанію можуть перенести на осінь, ДПА не буде

Зовнішнє незалежне оцінювання можуть перенести на осінь. Такий розвиток подій не виключає виконувачка обов’язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій, якщо школи не зможуть відновити навчання до червня. Якщо ж вони зможуть повернутися до звичного режиму в травні, то основна сесія ЗНО почнеться орієнтовно «після 20-х чисел червня».

Ну, і хороші новини для наших читачів із четвертих і дев’ятих класів: у цьому році державної підсумкової атестації (ДАП) не буде!

Українські тести на коронавірус – «швидші і дешевші»: чи знайде уряд гроші

Після хвилі негативних реакцій уряд України вирішив профінансувати Інститут молекулярної біології та генетики НАН України. Його науковці розробили тест-системи діагностування коронавірусу. Що це за тест-системи? Чому їхніх розробників відправили у відпустки за власний рахунок? Скільки грошей тепер обіцяє виділити влада і коли чекати на українські тест-системи у кожній лікарні? Читайте.

Тіло батька винесли з лікарні у мішку і зачинили двері – дочка розповіла, як забирали померлого від коронавірусу

У Тернопільській області у 15 осіб підтверджений діагноз – COVID-19, серед них у 6 медиків, інформує Тернопільська обласна державна адміністрація. 25 березня була зафіксована перша смерть в області – помер 68-річний чоловік. Донька померлого розповіла Радіо Свобода, які ознаки хвороби мав батько та ​як його лікували.

«Костюм, як для сноуборда». Мер Кличко побував в Олександрівській лікарні

Мер Києва Віталій Кличко показав, як працює Олександрівська лікарня в умовах епідемії коронавірусу. Це одна із міських лікарень, що приймає на лікування тих, у кого виявили новий вірус. Кличко приміряв на себе захисні засоби безпеки і пройшов коридорами відділення. ​

Гаряча ванна, алкоголь та часник не рятують! ВООЗ назвала міфи та факти про коронавірус

Спалах коронавірусу став новим випробуванням для людства. Через відсутність досвіду, знань чи просто через страх люди випробовують різні способи, як впоратися із хворобою чи запобігти їй. Нерідко саме так з'являються міфи та неперевірені факти, які навпаки можуть лише зашкодити. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує пам'ятати про перевірені дієві засоби безпеки проти вірусу, а також розвінчує популярні міфи.

У Львові шиють медичні костюми замість жіночого одягу

У Львові почали шити одноразові медичні халати, комбінезони і бахіли замість жіночого одягу. На швейному підприємстві «Троттола», який цим займається, радилися із медиками, щоб спецодяг відповідав стандартам. Всі захисні костюми, халати і бахіли передадуть у львівські лікарні, які визначені для прийому хворих на коронавірус. Львівські підприємці об’єднались у благодійний фонд «Діємо разом», щоб допомогти шпиталям. Це незалежний фонд, у який вони дають власні гроші на придбання всього необхідного для лікарень.​

Гроші на кордоні. Елітні авто, нерухомість і коштовності родин закарпатських митників​

Наприкінці минулого року в Україні запрацювала Державна митна служба – або як її називають «нова митниця». Саме на неї покладають чимало надій у боротьбі з контрабандою – зокрема, і президент Володимир Зеленський. Однак, нині вона переживає перехідний період: «стара» Державна фіскальна служба, до складу якої входили територіальні органи митниці, досі не ліквідована. А нова структура ще не запрацювала на повну силу.

На прикладі Закарпаття видно, до чого це призводить – наразі митницю тут контролює така собі суміш старих та нових кадрів. І стиль життя деяких із них, як встановили «Схеми в регіонах», викликає сумнів щодо прозорості та доброчесності їхньої роботи. Фінальне розслідування в межах циклу програм – із Закарпаття.​

Росія біля кордону з Україною готує нові окупаційні сили?

Це історія про нову потенційну загрозу з боку Росії. Поки що її створення на підготовчому етапі, та небезпека може бути ближчою й реальнішою, ніж здається. Російська Федерація використовувала казачі формування під час окупації Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Тепер подібні структури створюються вздовж кордону з Харківською, Сумською, Чернігівською областями. Що це за загони, хто ними керує і чим вони небезпечні?

Друга жінка-генерал в Україні

Юлія Лапутіна стала другою в історії України жінкою, яка отримала звання генерала, повідомили в СБУ.

«Вона – заступник начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Справжній бойовий офіцер. Людина, яка на ділі знає, що таке захист країни від російської агресії», – повідомили у відомстві.

Бережіть себе і тих, хто поруч!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG