Доступність посилання

ТОП новини

Засідання ТКГ у Мінську з участю Єрмака і Козака. Представник Кремля заявив про нову «консультативну раду»


Комбіноване фото. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак (ліворуч) і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак
Комбіноване фото. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак (ліворуч) і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак

Мінськ – Засідання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу 11 березня було особливим: у ньому взяли участь керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і заступник керівника Адміністрації президента Росії Дмитро Козак. Переговори у Мінську тривали майже до півночі. Сторони остаточно не вирішили питання про обмін полоненими та нові пункти перетину лінії фронту і зони безпеки, але обговорили та погодили досить неочікувану ідею.

Фактично на переговорах у Мінську домовилися про потребу нового органу, який сприяв би політичному врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі.

Посередник на переговорах від ОБСЄ посол Гайді Ґрау заявила після 12 годин переговорів: «На засіданні політичної групи було ухвалено рішення створили «консультативну раду» при цій групі. Було узгоджено проєкт її повноважень і порядку роботи. Задачею цієї ради буде відпрацювання рекомендацій по політичних питаннях у рамках компетенції групи».

Козак виступив перед пресою, Єрмак – ні

Представник адміністрації президента Росії Дмитро Козак після завершення засідання звернув увагу перш за все на цей новий орган.

Заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак. Мінськ, 11 березня 2020 року
Заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак. Мінськ, 11 березня 2020 року

«У нас відбулася достатньо конструктивна розмова з участю всіх зацікавлених сторін: представників України, Донецька, Луганська, Росії та ОБСЄ. Засідали робочі групи, і ми знайшли не остаточне, звичайно, рішення, чого важко було б чекати з урахуванням усіх проблем, які склалися з урахуванням ускладнення недовіри між сторонами… Ми знайшли рішення щодо механізмів врегулювання конфлікту найближчим часом, механізму ухвалення рішень. Це торкається перш за все гуманітарних питань, питань безпеки, ми домовилися протягом тижня максимально сконцентруватися на тому, щоб визначити усіх осіб, які підлягають взаємному звільненню, та пошуку нових компромісних ділянок для розведення сил та засобів ураження. А також домовилися про новий механізм взаємодії сторін заради знаходження політичних рішень із врегулювання конфлікту», – сказав Дмитро Козак, користуючись кремлівською термінологією, за якою, мовляв, «Донецьк і Луганськ є сторонами внутрішнього конфлікту в Україні з Києвом», а Москва там ні до чого.

За його словами, цей механізм принципово узгоджений, він висловив надію, що на наступному засіданні ТКГ 25 березня буде ухвалено остаточне рішення щодо нього.

Козак також висловив сподівання, що протягом тижня завершиться верифікація списків на обмін в’язнями і у березні можна буде його реалізувати.

Про новий орган Дмитро Козак додатково сказав: «Це діалоговий майданчик із участю сторін «нормандського формату» і «сторін конфлікту». «Поки що більше казати не треба, а треба обережно ставитися до цих домовленостей, маючи надію, щоб вони не зірвалися», – додав він.

Український представник на цих переговорах, голова Офісу президента України Андрій Єрмак за підсумками засідання перед журналістами не виступив.

Українські дипломати, які були присутні на переговорах, сказали Радіо Свобода, що українська сторона на поступки не йшла, трималася попередніх позицій.

Представники угруповань «ЛДНР» задоволені

А ось представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними, Наталія Ніканорова і Владислав Дейнего, висловили своє задоволення переговорами. Вони підтвердили, що є домовленість про новий механізм врегулювання ситуації на Донбасі, що має бути створено новий орган для переговорів, і це було начебто зафіксовано у протокольних рішеннях ТКГ.

За словами Ніканорової, спеціальний додатковий механізм на переговорах щодо Донбасу передбачатиме «пряме безпосереднє спілкування сторін, які конфліктують», зокрема, за її словами, Києва та Донецька і Луганська.

На прямому діалогу Києва та представників спрямовуваних і контрольованих нею угруповань «ЛНР» і «ДНР» наполягає Москва, яка не хоче визнавати себе стороною конфлікту.

За словами Владислава Дейнего, новий орган допоможе «відпрацьовувати, обговорювати, попередньо узгоджувати аспекти політичного врегулювання на Донбасі».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG