Доступність посилання

ТОП новини

Спорт за тиждень: Світоліна, Верняєв та «золоті русалоньки»


Еліна Світоліна виборола трофей вперше за два роки
Еліна Світоліна виборола трофей вперше за два роки

Майже щодня спортивні вболівальники чують про скасування змагань через коронавірус. Попри такі не дуже приємні новини для справжніх шанувальників спорту, все ж є і позитивні вістки – ​ медалі українців на світовій та європейській арені. І минулий тиждень був дійсно насичений «синьо-жовтими» перемогами. Традиційно Радіо Свобода зібрало найцікавіше в щотижневому дайджесті.

Повернення непереможної Світоліної

Українська тенісистка Еліна Світоліна виграла в фіналі Abierto GNP Seguros – International у чешки Маріє Боузкової, Зустріч, яка тривала понад три години, завершилася з рахунком – 7:5, 4:6, 6:4. До тріумфу – Світоліна розгромила Аранчу Рус у півфіналі 6:0, 6:1, а Боузкова була сильнішою за Джоанні Конті (6:3, 6:4). Перемога в цьому фіналі стала для Світоліної вже чотирнадцятою на турнірах WTA.


Інша українка Катерина Бондаренко у парі з Шерон Фічман з Канади виграла у японсько-китайського тандему Мію Като та Ван Яфань – 4:6, 6:3,10:7.

«Срібло» від Верняєва

Гімнаст Олег Верняєв став другим в багатоборстві на першому Кубку світу, який завершився в американському місті Мілуокі. У вправі на коні українець набрав 14,533 при базі 6,5 бала та захопив лідерство. Також судді високо оцінили виступ Верняєва у вправах на кільцях (14,133) та в опорному стрибку (14,800). А ось помилки спортивного гімнаста на паралельних брусах, перекладині та у вільних вправах не дозволили українцю втримати перше місце. Як результат – Верняєв набрав 83,064 бала та пропустив вперед американця Сема Мікулака з результатом 85,332. Третім став британець Джеймс Холл.


Уже 21 березня Олег Верняєв виступатиме на другому етапі Кубка світу, який відбудеться у німецькому Штутгарті.

Довгоочікувана нагорода від біатлоністів

Чоловіча збірна України з біатлону, у складі якої Артем Прима, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко та Дмитро Підручний, стали другими в естафеті 4х7,5 км на етапі Кубка світу, що відбувся у чеському Нове-Место. «Золото» виборола команда Норвегії, яка подолала дистанцію за 1 годину 10 хвилин 25,3 секунди та припустилася 5 промахів. Українці відстали на 38,2 секунди та вибороли «срібло». Третьою фінішувала збірна Швеції.

«Золоті русалоньки»

У Парижі завершився перший етап Світової серії FINA, де Україна виборола сім золотих нагород. Марта Федина двічі стала найкращою в сольних виступах, випередивши у довільній програмі американку Аніту Альварес, а в технічній – росіянку Аліну Мантуленко. Ще два «золота» Федина здобула в дуеті з Анастасією Савчук. Тричі «синьо-жовті» вигравали в командних змаганнях – у виступі вільним стилем (94,6000 балів), хайлайті (92,8333 бали) та вільній комбінації (93,8000). Тож українки вибороли сім золотих нагород з десяти можливих.

Неперевершений камбек від тенісистів

Чоловіча збірна України з тенісу феєрично виступила у плей-оффі Першої Світової групи Кубка Девіса, де зустрілися з командою Китайського Тайбею. Спочатку «синьо-жовті» програли дві одиночні зустрічі: Сергій Стаховський поступився Цзен Чжуньсіню (6:3, 1:6, 2:6), а Ілля Марченко – У Дунліню (4:6, 4:6). Тож для перемоги тайванцям потрібно було стати найкращими ще в одному матчі. Але українці нарешті знайшли свою гру. Спершу Денис Молчанов і Сергій Стаховський виграли парну зустріч, потім Стаховський обіграв У Дунліня. І переможна крапка від Іллі Марченка – 6:3, 6:2 у матчі проти Цзена Чжуньсіня.

Сергій Стаховський
Сергій Стаховський


Тепер у вересні збірна України боротиметься за вихід до кваліфікації Davis Cup Finals-2021 з командами, які програють на відбірковому етапі Світової групи сезону-2020.

Поразка «Київ-Баскету»

У першому чвертьфіналі Кубка Європи ФІБА віцечемпіон України «Київ-Баскет» поступився турецькому клубу «Каршияка». У першій чверті команди грали на рівних, проте українському клубові вдалося здобути мінімальну перевагу в одне очко – 21:20. А вже у другій десятихвилинці матч відбувався за сценарієм гостей із Туреччини – 19:28. Тож на перерву команди пішли з різницею у 8 очок на користь «Каршияки». Команді Айнарса Багатскіса не вдалося відігратися, тож матч завершився з рахунком 71:89 та перемогою турецького клубу. Матч-відповідь відбудеться 11 березня в Туреччині.

Чергова нагорода від Рейзліна

Український фехтувальник Ігор Рейзлін став бронзовим призером турніру серії Гран-прі в Будапешті. У півфіналі українець поступився японцю Масару Ямаді. На шляху до «бронзи» українець переміг німця Ріхарда Шмідта, італійців Валеріо Куомо та Маттео Тальяріола. Для Рейзліна це перша медаль на турнірах серії Гран-прі.

Українські художниці тріумфують

«Синьо-жовті» грації вибороли сім медалей на етапі Гран-прі з художньої гімнастики, що завершився в чеському Брно. Влада Нікольченко стала найкращою у вправах із м’ячем та стрічкою, а також виборола «бронзу» – з обручем. Дві срібні нагороди – в активі Христини Пограничної у багатоборстві та вправі з обручем, ще два «срібла» здобула Єва Мелещук – вправа з м’ячем та булавами.

Влучні та медальні

Збірна України зі стрільби з лука виборола дві золоті та одну бронзову нагороду на Гран-прі в Іспанії. Вероніка Марченко у фіналі виявилася сильнішою за іспанську представницю Марію Леордан Фітеро, а Олексій Гунбін був влучнішим за іспанця Даніеля Кастро. У бронзовій зустрічі боролися два українця – Віктор Рубан та Сергій Макаревич, перемога – за останнім.

«Дніпро» знову перше

Чергові матчі баскетбольної Суперліги не змінили лідера. «Дніпро» продовжує тріумфувати, хоча на цьому тижні підопічним Дениса Журавльова гра проти «Черкаських мавп» далася не так вже й легко. Також з позитивного – після травми на майданчик нарешті вийшов гравець «Дніпра» та збірної України Іссуф Санон. 103:95 – це сьома поспіль перемога дніпрян і вони залишаються на першій сходинці в турнірній таблиці.

Продовжують створювати сенсації «Харківські соколи». Команда, яка посідає останню сходинку «турнірки», спочатку виграла у «Черкаських мавп» (77:75), а потім змусила хвилюватися вболівальників «Київ-Баскету». І хоча кияни вирвали перемогу в овертаймі, «Соколів» вже жартома називають «грозою лідерів».

Двічі тріумфував «Миколаїв», який виявився сильнішим за «Запоріжжя» (95:88) та «Прометей» (84:83). І нарешті перемогу вибороли чинні чемпіони – «Хімік» переграв «Одесу» (88:77)

Тож за результатами чергового туру: трійка лідерів – «Дніпро» (20 перемог, 45 очок), «Київ-Баскет» (17 перемог, 40 очок), «Прометей» (16 перемог, 40 очок). Аутсайдером залишаються «Харківські соколи», маючи в своєму активі (4 перемоги та 30 очок).

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG