Доступність посилання

ТОП новини

У львівських аптеках немає медичних масок. Тест-системи обіцяють закупити


У львівському аеропорту і на пунктах пропуску на українсько-польському кордоні громадянам, які повертаються з-за кордону, міряють температуру тіла. Також тут чергують бригади швидкої допомоги. У разі виявлення хворих із ознаками коронавірусної інфекції COVID-19, привезуть у Львівську інфекційну лікарню. У цьому медичному закладі готові ізольовані палати для 20 пацієнтів. Як виглядає ситуація на Львівщині і у Львові через коронавірус?

Кілька разів на день медичному персоналу доводиться одягати і знімати захисний костюм, а це окуляри, маску, фартух, чохли на ноги, коли привозять людину з підозрою на захворювання коронавірусною інфекцією COVID-19.

Коли кореспондент Радіо Свобода спілкувалась із медичним персоналом, швидка допомога привезла жінку з Жовкви для огляду. Однак у неї виявився грип. Сімейний лікар, із яким спілкувалась пацієнтка під час захворювання, перестрахувалась і викликала невідкладну медичну допомогу. Жінку оглянули медики в окремій ізольованій палаті.

У лікарні і області не виявлено жодного випадку на коронавірус
Ігор Берник

«Пацієнтка виявилась нашою працівницею. Сімейна лікар, дізнавшись, що та працює в інфекційній лікарні, вважала, що вона могла контактувати з хворим на коронавірус. Хоча у нашій лікарні і області не виявлено жодного випадку на коронавірус. У пацієнтки грип, це встановлено під час огляду», – каже Ігор Берник, заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні.

Медики у захисних костюмах
Медики у захисних костюмах

В інфекційній лікарні у стаціонарі лежали троє людей, двоє з яких повернулись із Китаю, а одна – з Італії, але в жодного не виявлено коронавірус. Всі здорові і давно вже вдома.

Інфекційна лікарня у Львові – єдина в регіоні, де перебуватимуть особи, в яких виявлять коронавірус. На сьогодні у шпиталі готові шість ізольованих боксів, на 2-4 ліжка кожен. Загалом у них можна лікувати 20 пацієнтів. У цій лікарні, при потребі, на стаціонарному лікуванні можуть перебувати одночасно 300 хворих.

Медики говорять про те, що паніки серед персоналу немає і вони забезпечені захисними костюмами і масками, медикаментами для хворих.

Приділяємо пильну увагу особам старшим 60 років
Руслана Тандиряк

«Звертаються у лікарню для огляду люди, які повертаються з-за кордону і почуваються нездоровими. Зараз лежить у стаціонарі жінка з кашлем і нежиттю, яка повернулась з Італії. Але вона, коли приїхала, то контактувала з внуком, хворим на грип. Це епідеміологічний грип. Таких багато випадків, коли люди з грипом, контактували з рідними з таким захворюванням, а лікарі скеровують до нас, щоб убезпечитись від хвороби коронавірусу. Приділяємо пильну увагу особам старшим 60 років з хронічною патологією, серцево-судинними захворюваннями, діабетом, неврологічними, коли вірус може спричинити загострення. Але таке буває при грипі», – розповіла лікар-інфекціоніст Руслана Тандиряк.

Ізольована палата
Ізольована палата

На сьогодні у Львові лише в одній приватній лабораторії є тест-системи для виявлення наявності коронавірусної інфекції COVID-19. У державні установи, за словами представників львівської обласної влади, мають невдовзі закупити. Львівська обласна рада виділила 25 мільйонів гривень на придбання тест-систем та інших необхідних медикаментів і обладнання, але коли саме медичні заклади їх отримають – невідомо, бо закупівля може затягнутись.

Бригада швидкої допомоги у захисних костюмах
Бригада швидкої допомоги у захисних костюмах

Найбільш затребуваний товар в аптеках – це медичні маски. Уже два тижні у продажу їх немає, говорили Радіо Свобода фармацевти. На складах є лише марлеві маски по 30 гривень одна. Антисептичні препарати є різних видів.

На випадок, якщо будуть громадяни з підозрою на коронавірус і їхня кількість зростатиме, звільнять місця у протитуберкульозному санаторії у селищі Немирів. Тут під наглядом лікарів будуть ті особи, які контактували з хворими на коронавірус. Від сьогодні санаторій поступово покинуть 70 людей, половину здорових осіб випишуть додому, а когось скерують у пульмонологічний центр.

«На даний час у нас лікуються хворі з туберкульозом – активними формами і ті, які перехворіли після залишкових змін після туберкульозу – неактивна форма. 55 активних пацієнтів отримують протитуберкульозні препарати, а 70 неактивних – на реабілітації, а це вітаміни, інгаляції. Різні категорії пацієнтів перебувають у різних корпусах. Виписуємо здорових додому. Двічі на рік люди, які вилікувались від туберкульозу, мають право на реабілітацію в санаторії. Вони практично здорові. Активні пацієнти залишаються у санаторії», – говорить Світлана Мисько, лікар-фтизіатр санаторію у Немирові.

Після паніки на Львівщині 18-19 лютого, яка була підсилена політиками, коли люди протестували, щоб у госпіталь у Винниках (поблизу Львова) не привезли евакуйованих із Китаю громадян, обласна і міська влади почали проводити щоденні брифінги та інформувати населення. У Львові у різних установах, зокрема садочках, школах, соціальних службах, встановлюватимуть антисептики для рук.

Медики супроводжують пацієнтку на огляд
Медики супроводжують пацієнтку на огляд

Сімейні лікарі виїжджають на виклики додому до тих пацієнтів, які мають температуру тіла понад 38 градусів.Однак до особи, яка повернулась із-за кордону чи контактувала з такими людьми, і в якої піднялась температура тіла, на виклик приїжджатиме бригада лікарів у спеціальних захисних костюмах.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG