Доступність посилання

ТОП новини

Консульство України в Мілані припиняє роботу через спалах коронавірусу


Військовослужбовець у масці біля собору Дуомо, який закрили через спалах коронавірусу, Мілан, Італія, 24 лютого 2020 року
Військовослужбовець у масці біля собору Дуомо, який закрили через спалах коронавірусу, Мілан, Італія, 24 лютого 2020 року

У зв’язку зі спалахом коронавірусу у північних регіонах Італії влада країни проводить заходи задля стримування хвороби, через що свою роботу припинило, зокрема, українське консульство в Мілані. Водночас посадовці намагаються заспокоїти населення попри економічні збитки, які вже відчули провідні фінансові ринки країни та світу.

Українське консульство в Мілані повідомило про припинення своєї роботи. З 25 лютого консульство припиняє прийом громадян, а також видачу документів на невизначений термін до особливого розпорядження. Винятки стосуються лише першочергових послуг.

Рішення ухвалене згідно з розпорядженням президента Ломбардії Аттіліо Фонтани і міністра охорони здоров’я Італії Роберто Сперанци, мовиться у заяві на сайті консульства України в Італії.

Представники італійської влади були також змушені закрити школи, музеї, театри і навіть скасувати закінчення Венеційського карнавалу.

Президент регіону Венето Лука Дзая заявив, що він ніколи не міг припустити, що йому коли-небудь доведеться скасувати карнавал у Венеції. Це може стати ще одним економічним ударом для знаменитого міста на воді, яке лише нещодавно оговталося від наслідків повені.

Люди одягають карнавальні маски разом із захисними
Люди одягають карнавальні маски разом із захисними

Через спалах вірусу уряду Італії довелося вирішити питання із проведенням футбольних матчів у розпал спортивного сезону.

24 лютого міністр спорту Італії Вінченцо Спадафора заявив, що майбутні матчі італійського футбольного турніру серії «А» та щорічного європейського турніру «Ліга Європи» будуть проводитися без глядачів. Це рішення стосуватиметься стадіонів, розташованих у районах, які охопив вірус.

Спортивні клуби мають про це домовитися між собою
Мауріціо Казаско

У понеділок президент Серії «А» Паоло Даль Піно також надіслав уряду лист з проханням, щоб матчі більше не відкладалися в постраждалих районах та проводилися без уболівальників. Пінто наголосив, що у них обмаль часу, оскільки всі важливі футбольні змагання мають відбутися до 24 травня у зв’язку з прийдешній чемпіонатом Ліги чемпіонів УЄФА.

Ідею проведення матчів без глядачів підтримав Мауріціо Казаско, президент федерації спортивних лікарів Італії, додавши, що таким чином уболівальникам буде легше залишитися вдома.

«Але спортивні клуби мають про це домовитися між собою», – додав він.

Влада Італії намагається заспокоїти населення, наголошуючи на низькому рівні смертності від коронавірусу та на набагато більшій кількості випадків смертності серед італійців від сезонного грипу в цьому році.

Кошти для боротьби з вірусом

Тим часом, 24 лютого президент США Дональд Трамп зробив запит до Конгресу на 2,5 мільярди доларів для боротьби з епідемією коронавірусу.

Адміністрація Трампа продовжує сприймати поширення коронавірусу COVID-19 дуже серйозно
Рейчел Семмел

Білий дім заявив, що понад 1 мільярд доларів необхідних коштів буде використано на розробки вакцини. Інша частина грошей піде на підтримку заходів стримування епідемії та закупівлю необхідного обладнання для захисту від коронавірусу.

«Адміністрація Трампа продовжує сприймати поширення коронавірусу COVID-19 дуже серйозно», – сказала в заяві прес-секретарка Адміністративно-бюджетного управління Рейчел Семмел.

Для боротьби з вірусом адміністрація президента пропонує використати невитрачені кошти, які раніше були призначені для боротьби з Еболою.

«Я вважаю, що ми робимо чудову роботу», – сказав Трамп у вівторок під час прес-конференції наприкінці своєї поїздки в Індію.

Економічні збитки

Попри те, що світова економіка лише нещодавно стабілізувалася після коливань, викликаних торговельною війною між США і Китаєм та побоюваннями через «Брекзит», епідемія коронавірусу завдає нових серйозних економічних збитків.

Побоювання через поширення хвороби відобразилися на фінансових ринках США, Німеччини та Італії, яка стала епіцентром епідемії в Європі.

Акції Волл-стріт, услід за іншими світовими ринками, завершили попередній день із різкими втратами. Фондовий індекс S&P, який складають 500 акціонерних компаній США, знизився на 3,35%, а біржовий індекс Доу-Джонса знизився на понад 1000 пунктів, що становить 3,5%. Ба більше, прибутковість 10-річних цінних паперів Міністерства фінансів США досягла рекордно низького рівня.

Знизилися також ціни на нафту.

У відповідь на швидке поширення вірусу COVID-19 у Південній Кореї та Італії фондова біржа Nasdaq, що спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній, зафіксувала аналогічний спад.

Головний фондовий індекс Німеччини, франкфуртський DAX, знизився на 4,01%, а фондовий індекс, що складається з 50 найбільших підприємств країн єврозони Euro Stoxx 50 упав на 4,01%. Зокрема, приблизно на 5,4% знизився основний індекс міланської біржі. У цілому італійські акції впали на понад 5% – це найбільший спад за майже чотири роки.

Керівник Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва запевнила, що основний сценарій фонду передбачає, що економіка Китаю зараз сповільнюється, але у другому кварталі повертається до норми.

«Проте ми розглядаємо і більш складні сценарії, де поширення вірусу триває довше і глобальніше, а можливості росту стають більш затяжними», – сказала вона.

Епіцентри коронавірусу

Станом на 24 лютого в Італії загинуло 7 людей, ще понад 220 людей були інфіковані, що стало найбільшим підтвердженим випадком спалаху коронавірусу в Європі. У материковому Китаї, звідки поширилася хвороба, загинуло 2663 людей і 77 658 людей були інфіковані.

Національна комісія з охорони здоров’я Китаю 25 лютого повідомила про 71 нову смерть від коронавірусу та 508 нових підтверджених випадків.

Афганістан, Ірак, Бахрейн, Кувейт і Оман 24 лютого повідомили про свої перші випадки зараження вірусом COVID-19, який виявили у людей після відвідування Ірану. Саме Іран зараз має найвищий рівень смертності від коронавірусу за межами Китаю.

Іранське інформаційне агентства ІЛНА повідомляло, що від вірусу у столиці провінції Кум в Ірані загинуло 50 людей. Але заступник іранського міністра охорони здоров’я Ірадж Харірчі заперечив ці дані, заявивши на прес-конференції, що загальна кількість підтверджених випадків становить 61, включно з 15 смертельними випадками.

У Південній Кореї, де зафіксували 833 випадки зараження, перебуває найбільша кількість інфікованих за межами Китаю. Більшість із них перебуває у місті Тегу, де десятки людей заразилися коронавірусом під час відвідування церкви. Наразі у країні зафіксували 7 смертельних випадків.

Тим часом голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус застерігає від використання слова «пандемія», заявивши, що воно не відповідає дійсності.

«Під час підготовки до потенційної пандемії нам необхідно зосередитися на стримуванні (хвороби, – ред.)», – сказав він журналістам у Женеві, додавши, що світові не загрожує неконтрольоване поширення або великомасштабні смерті від коронавірусу.

Епідемія в Китаї досягла свого піку між 23 січня та 2 лютого і відтоді зменшується, зазначили у ВООЗ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG