Доступність посилання

ТОП новини

Обіцянки Гончарука: що вдалося і чого не зміг виконати уряд?


Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук

Проміжний звіт діяльності Кабінету міністрів за пів року Верховна Рада України заслухає у п'ятницю, 21 лютого, заявив спікер парламенту Дмитро Разумков на засіданні погоджувальної ради. Утім, навряд чи варто чекати на доповідь прем’єр-міністра про виконання програми дій уряду. Адже документ, схвалений Верховною Радою у жовтні 2019-го, розрахований на п’ять років роботи уряду. При тому, що Кабінет міністрів захищений законодавством від розпуску лише на один рік. Тобто вже у серпні 2020 року може скластися ситуація, коли програма дій уряду Гончарука втратить актуальність.

Радіо Свобода проаналізувало, яким на теперішній момент є стан виконання найбільш гучних обіцянок прем’єр-міністра та основних цілей програми Кабінету міністрів.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час свого першого виступу у Верховній Раді серед головних викликів перед новим урядом назвав: бідність та корупцію, незадовільний стан ЖКГ, зношену інфраструктуру та великий державний борг. Тоді він заявив, що вирішенням цих проблем є забезпечення зростання економіки України на 5-7% щороку.

Таких темпів економічного зростання, заявив голова Кабінету міністрів, можна досягнути, якщо виконати кілька завдань:

– виправити імідж України, покращити її кредитний рейтинг та отримати дешеві запозичення;

– подолати монополії, насамперед, в енергетиці та інфраструктурі і забезпечити здорову конкуренцію у бізнесі;

– швидко змінити законодавство, яке обмежує економічну діяльність;

– провести тотальні кадрові чистки.


Рейтинги

У вересні 2019 року міжнародні агенства підвищили рейтинги України.

Fitch Ratings підвищила довгострокові рейтинги дефолту емітента України до рівня В з рівня В-. Рейтингове агентство S&P Global Ratings підвищило довгострокові суверенні рейтинги України в іноземній і національній валюті з B- до B.

У грудні того ж року український уряд досяг домовленості з Міжнародним валютним фондом про нову трирічну програму спеціальних прав запозичення в розмірі 4 мільярдів доларів у рамках розширеного фонду МВФ.

Монополії

У вересні 2019 року Кабінет міністрів України ухвалив Постанову №840 «Про відокремлення діяльності з транспортування природного газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи», якою відокремив діяльність з транспортування природного газу від іншої діяльності групи компаній «Нафтогаз України», надав право діяльності з транспортування газу ТОВ «Оператор ГТС України» та передав це підприємство у власність та управління державній компанії ПАТ «Магістральні газопроводи України», що підпорядкована Міністерству фінансів України.

Крім того, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив про поступ у демонополізації виробництва спирту.

«Стартував визначальний етап демонополізації спиртової галузі – приватизація», – написав міністр у фейсбуці.

Законодавство

У перший місяць своєї роботи Верховна Рада 9-го скликання ухвалила більше від двох десятків законів, що стосуються економіки та бюджетно-фінансової сфери. Зокрема, депутати внесли зміни щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг до Податкового кодексу, до Кримінального та Процесуального кодексів щодо зменшення тиску на бізнес та скоротили перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Кадри

Кабінет міністрів під проводом Олексія Гончарука ухвалив десятки кадрових рішень. Були змінені керівники центральних органів влади, заступники міністрів, частина державних секретарів міністерств, керівників державних агентств, звільнені і призначені нові топ-менеджери низки державних підприємств.

Програма дій уряду

У жовтні 2019 року Верховна Рада схвалила програму дій уряду. У вступі до документу зазначено, що в її основу покладено «людиноцентричний підхід», а дії уряду впродовж 5 років будуть орієнтовані «на вирішення конкретних проблем людей у різних соціальних ролях та життєвих ситуаціях».

Програма діяльності Кабінету міністрів України передбачає такі пріоритети:

– зростання економіки України на 40%;

– створення 1 мільйона нових робочих місць;

– залучення 50 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій;

– відновлення 24 тисяч кілометрів доріг, розвиток залізниці та 15 нових аеропортів;

– забезпечення кожного українця на рівні реального прожиткового мінімуму;

– збільшення кількості населення за рахунок того, що народжуватиметься більше українців, ніж помиратиме.

Оскільки програма дій Кабінету міністрів на чолі з Олексієм Гончаруком розрахована на виконання протягом п'яти років, то нині можна говорити лише про проміжні результати або ж про їхню відсутність.

Економіка

За 2019 рік промисловість в цілому скоротилась на 1,8%, переробна промисловість – на 2%, постачання електроенергії, газу, пари – на 4,1%; добувна промисловість не зростала і не знижувалася, повідомила пресслужба Держстатистики.

Відтак у грудні Мінекономіки створило штаб для боротьби з падінням. У Міністерстві пояснюють, що промисловість України скорочується, зокрема, через зниження цін на метал у світі, зміцнення курсу гривні та додаткові санкції від Росії.

Дефіцит державного бюджету України в 2019 році становив 72,4 мільярда гривень, тобто близько 1,8% ВВП. Про це повідомило Міністерство фінансів.

Робочі місця

У 2019 році 3041 роботодавець створив нові робочі місця для безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Водночас суб’єктами малого підприємництва створено 7 099 нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, на які працевлаштовано безробітних. Про це повідомили у Державній службі зайнятості.

У грудні того ж року прискорилися темпи зростання безробіття. В Україні було офіційно зареєстровано 338,2 тисячі безробітних, що на 49,3 тисячі більше, ніж у листопаді 2019 року (259,3 тисячі), повідомила Державна служба статистики.

У Міністерстві економіки заявили, що зростання кількості зареєстрованих безробітних пов'язане з сезонними роботами в агросекторі, а також заявили, що такий вид статистики не відображає реальний стан ринку праці.

За даними Національного банку України, отриманими в результаті опитування серед менеджерів підприємств, лише 7% серед них очікують збільшення кількості персоналу, 75% – чисельність працівників залишиться без змін, а 19% очікують скорочення робочих місць.

Тим часом прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд планує в 2020 році створити 200 тисяч нових легальних робочих місць і скоротити пошук роботи в середньому з 3,6 до 2 місяців.

Інвестиції

У 2019 році Україна отримала 2,5 мільярда прямих іноземних інвестицій, тобто на 100 мільйонів більше, ніж у 2018 році. Про це повідомив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб. За його словами, нині в державі спостерігається позитивна тенденція до інвестицій.

2019-й став рекордним за обсягом інвестицій з боку Європейського банку реконструкції та розвитку, який вклав в українську економіку 1,1 мільярда євро.

У Мінекономіки очікують, що у 2020 році іноземні інвестори вкладуть в Україну 5–6 мільярдів доларів інвестицій, заявив ​заступник міністра Сергій Ніколайчук.

Дороги, залізниця, аеропорти

Протягом 2019 року в Україні відновлено 2407,5 кілометра автомобільних доріг, у тому числі відремонтовано та побудовано 930,5 кілометра доріг державного значення, повідомили в Державному агентстві автомобільних доріг України («Укравтодор»). На 2020 рік на дороги України у рамках дорожньої стратегії виділили 66 мільярдів гривень. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час презентації «Дороги UA 2020» заявив, що «Укравтодор» протягом цього року має намір побудувати і реконструювати щонайменше 4 тисячі кілометрів доріг.

Задля розвитку української залізниці Україна хоче передати її на 10 років в управління німецької компанії Deutsche Bahn, заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Натомість у німецькій залізничній компанії спростували заяву глави українського уряду і наголосили, що мова про правління не йде, мова йде про консалтинг.

У 2020 році планують розпочати розробку проєкту та будівництво аеродромного комплексу «Мукачево», написав заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк у фейсбуці.


Прожитковий мінімум

1 грудня 2019 року прожитковий мінімум було збільшено до 2027 гривень. Згідно з державним бюджетом України на 2020 рік, прожитковий мінімум надалі зростатиме: з 1 липня – до 2118 гривень і з 1 грудня – до 2189 гривень.

До кінця 2020 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років збільшиться до 1921 гривні; для дітей віком від 6 до 18 років – до 2395 гривень; для працездатних осіб – до 2270 гривень; для осіб, які втратили працездатність – до 1769 гривень.

За словами першої заступниці міністра соціальної політики Наталії Ненюченко, понад 82% пенсіонерів в Україні отримують пенсію, яка є нижчою від фактичного прожиткового мінімуму, тобто місячна грошова виплата не перевищує 4 тисячі гривень.

Населення

Населення України на вільній території становить 37 мільйонів 289 тисяч, повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, презентуючи результати електронного перепису станом на 1 грудня 2019 року. Дані перепису не враховують інформацію з анексованого Росією Криму та непідконтрольних Києву районів Донецької та Луганської областей.

Згідно з даними Державної служби статистики, станом на 1 грудня 2019 року наявне населення України становило 41,9 мільйона. Таку ж кількість населення Держстат наводить і станом на 1 січня 2020 року. Ці дані не враховують анексований Росією Крим, але включають приблизну кількість жителів непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей.

У Міністерстві юстиції повідомили, що упродовж 2019 року в Україні народилися 310 605 немовлят (без урахування окупованого Росією Криму).

Протягом 2019 року, за даними Держстату, померли більше ніж 581 114 громадян. За підрахунками відомства, в Україні нині народжується майже удвічі менше людей, ніж помирає: на 100 померлих – 54 новонароджених.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG