Доступність посилання

ТОП новини

Команда Зеленського не може впоратися із падінням економіки – видання (огляд преси)


Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Останні статистичні дані відкрили надзвичайно сумну картину: зростання української економіки різко уповільнилося. Так, зростання валового внутрішнього продукту в жовтні-грудні 2019 року становило 1,5% до аналогічного періоду 2018 року. Тоді як у попередніх кварталах темп зростання був суттєво вищим: у першому – 2,5%, у другому – 4,6%, у третьому – 4,1%. Експерти газети «Україна молода» вважають таку ситуацію однією з найбільших поразок Зе-команди і готують сценарії можливого розвитку ситуації. Також вони радять владі терміново проводити «пожежні» заходи, щоб врятуватися від ймовірного колапсу. Наприклад, проводити пом’якшення фіскальної політики, розвивати індустріальні парки, створити Кредитно-експортне агентство, яке могло б допомогти українським експортерам.

До того ж, у цей час ситуація на світовому ринку може погіршитися. Через карантин не функціонує близько 80% всієї економіки Китаю, зруйновано ланцюжок поставок: через відсутність комплектуючих iз Китаю заводам доводиться скорочувати активність. На цьому тлі впали ціни на всі основні сировинні товари...

Влада тим часом наполягає, що її план зростання у 3,5% упродовж нинішнього року – цілком реальний. Хоча експерти вже вважають, що про такі цифри можна забути. І тому показник у 2,5% може виявитися ще дуже хорошим показником... Із усіма наслідками, що звідси випливають. Стаття називається «На межі бада-буму: Зе-команда не може впоратися із падінням економіки».

У журналістів «України молодої» склалося враження, що костюмчик для керування Офісом президента Володимира Зеленського новопризначений глава Андрій Єрмак пошив уже давно. Бо не встиг кабінет керівника ОП позбутися тіні його попередника Андрія Богдана, як з перших хвилин Андрій Єрмак увійшов у роль. Ні, не керівника офісу президента, а в.о. президента, зазначає видання. Бо ті теми й важливі кроки держави, котрі мав би коментувати сам президент, коментує його всього лиш голова «канцелярії». І це перший тривожний дзвіночок для президента Володимира Зеленського, наголошують газетярі у статті «Хто кому президент? Новий глава офiсу на банковiй стрiмко нарощує свiй вплив».

Показово, що Москва не забарилась із тим, щоб продемонструвати свою приязність до нового глави офiсу українського президента. З відставкою Андрія Богдана не лише посилиться вплив Росії на президента України, а й може початись повномасштабна війна між Ігорем Коломойським i Володимиром Зеленським.

2020 рік для Володимира Зеленського стане роком або зміцнення його влади, або послаблення, незважаючи на посаду. Однак, на думку експерта газети політолога Віктора Небоженка, не можна не брати до уваги й іншу дуже небезпечну для президента Зеленського перспективу – загрозу політичного альянсу Єрмака, Шефіра та Авакова. Їм це потрібно, щоб зробити Володимира Зеленського заручником їхньої спільної гри та не підпустити до президента нових людей зі свіжими ідеями.

У російських пропагандистів з’явився новий об’єкт. Цього разу Білорусь, констатує газета «День». Автор статті Юрій Райхель пише, що після зустрічі президентів Володимира Путіна й Олександра Лукашенка в Сочі стало безсумнівним, що так звана глибока інтеграція, а по-справжньому аншлюс Білорусі, не відбудеться. І не бути Путіну президентом нової об’єднаної держави.

Утім, це ніскільки не доводить, що інтеграційна сверблячка в Білокам’яній дещо стихла. Нічого подібного. І втягнути Білорусь, а відтак за нею й Україну в інтеграційні тенета залишається важливим стратегічним завданням, зазначає автор. Просто з тактичних міркувань на порядку денному – конституційні зміни. Після 9 травня все стане на свої місця.

Не варто думати, що в Мінську Олександр Лукашенко не розуміє політичного розкладу. До того ж економічний тиск Москви не зменшився, він продовжує наростати. Причому в притаманній Кремлеві манері. Система великого пресу поєднується з дрібними укусами.

«Россельхознадзор» виявив порушення на виставці «Продєкспо-2020» в Москві щодо білоруської молочної продукції, і тому відвідувачам заборонили куштувати білоруське молоко. Інша річ, якби Олександр Лукашенко погодився на глибоку інтеграцію, яку йому Володимир Путін пропонував від душі. Тоді жодних отрут і вірусів, інших патогенних мікробів ніхто в білоруському молоці взагалі б не шукав. Це було б союзне, глибоко інтегроване молоко.

Без сумніву, починається війна Росії проти Білорусі, переконаний автор. Поки лише економічна, фінансова й інформаційна. Саме щодо останньої турбувався бацько білоруського народу. Докладніше йдеться в публікації «Геть від Москви».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG