Доступність посилання

ТОП новини

Українські спортсмени у лютому: 10 змагань, які варто подивитися


Юлія Ткач
Юлія Ткач

Біатлон, теніс, боротьба, вітрильний спорт, баскетбол, карате, хокей – лютий вражає насиченою спортивною програмою. І у такому темпі завжди можна пропустити щось цікаве або історично-важливе для українського спорту. Радіо Свобода нагадує про 10 спортивних подій, які варто не пропустити у лютому та підтримати українських спортсменів.

Чемпіонат світу з біатлону

13 лютого в італійській Антерсельві змішаною естафетою 4х6 кілометрів стартував чемпіонат світу з біатлону. Для українських вболівальників біатлон – це саме той зимовий вид, де від спортсменів завжди чекають на нагороди. І цьогорічний сезон точно не виняток. Хоча і пріоритети тепер трохи змінилися. Якщо раніше головними кандидатами на медалі були жінки, то в цьому сезоні більша ймовірність здобути нагороди у чоловіків, кажуть експерти.

У складі чоловічої збірної виступатимуть чинний чемпіон світу Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко та Богдан Цимбал. Серед жінок – Олена Підгрушна, Юлія Джима, Валентина Семеренко, Віта Семеренко, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок.

Дмитро Підручний – чинний чемпіон світу
Дмитро Підручний – чинний чемпіон світу

Отже, коли дивитися біатлон (за київським часом)?

14 лютого. 15:45 – спринт 7,5 км. Жінки.

15 лютого. 15:45 – спринт 10 км. Чоловіки.

16 лютого. 14:00 – гонка переслідування 10 км. Жінки.

16 лютого. 16:15 – гонка переслідування 12,5 км. Чоловіки.

18 лютого. 15:15 – індивідуальна гонка 15 км. Жінки.

19 лютого. 15:15 – індивідуальна гонка 20 км. Чоловіки.

20 лютого. 16:15 – одиночна змішана естафета.

22 лютого. 12:45 – естафета 4х6 км. Жінки.

22 лютого. 15:45 – естафета 4х7,5. Чоловіки.

23 лютого. 13:30 – мас-старт 12,5 км. Жінки.

23 лютого. 16:00 – мас-старт 15 км. Чоловіки.

У прямому ефірі гонки можна буде подивитися на телеканалі «UA: Перший»

Читайте також: «Золотий» Підручний: сім фактів про історичну перемогу України в біатлоні

Чемпіонат Європи з боротьби

У Римі триває чемпіонат Європи з боротьби. У перший день змагань українки вибороли чотири нагороди: дві срібні Оксани Лівач та Соломії Винник, а також дві бронзові Ангеліни Лисак та Алли Черкасової.

Уже сьогодні, 14 лютого, чекайте на два фінали за участю українських борчинь. Аліна Акобія (до 57 кг) зустрінеться з чемпіонкою Європи 2017 року Грейс Якоб Булен з Норвегії. Юлія Ткач вийде проти Інни Тражукової, що є чинною чемпіонкою світу у вазі 65 кг. Аліна Бережна боротиметься за «бронзу». А на Ірину Гусяк та Ірину Коляденко чекають втішні сутички.

Також сьогодні свої перші сутички проведуть представники вільної боротьби: Тарас Маркович (до 57 кг), Ерік Арушанян (до 65 кг), Олексій Борута (до 70 кг), Муразі Мчедлідзе (до 97 кг) та Василь Михайлов (до 79 кг).

А ось Денис Павлов, Іван Білейчук, Ілля Арчая та Олександр Хоцянівський свою участь на континентальній першості розпочнуть вже 15 лютого.

Чемпіонат Європи з боротьби транслює канал XSport

Каратисти на шляху до Токіо-2020

Також сьогодні, 14 лютого, українські каратисти боротимуться за чергові необхідні очки для ліцензійного рейтингу в Karate1 Premier League, що відбудеться в Дубаї. У змагання заявлено 17 українців: Катерина Крива (до 50 кг), Анжеліка Терлюга та Анастасія Велосо-Мястковська (до 55 кг), Аніта Серьогіна та Діана Шостак (до 61 кг), Галина Мельник та Катерина Бігіч (до 68 кг), Анастасія Степашко (понад 68 кг), Олег Філіпович та Ігор Угніч (до 60 кг), Ігнат Пак та Денис Копитко (до 67 кг), Станіслав Горуна (до 75 кг), Андрій Торошанко, Валерій Чоботар, Костянтин Цимбал (до 84 кг), Різван Талібов (понад 84 кг). Традиційно українці очікують золотих нагород від головних олімпійських надій – Станіслава Горуни та Анжеліки Терлюги.

Анжеліка Терлюга
Анжеліка Терлюга

16 лютого відбудуться фінали та бронзові зустрічі, які транслюватиме XSport. Час трансляції – 10:20-11:20, 13:40-15:00

А ось 28 лютого знову будемо вболівати за українських каратистів, але вже в етапі, який відбудеться в Австрії.

Михайлюк та «Зірковий вікенд НБА»

14 лютого в Чикаго стартує «Зірковий вікенд НБА». У рамках баскетбольного свята чекають і на матч зірок, що сходять – «Rising Stars». Традиційно ця подія проходить у форматі: команда США грає проти збірної «решти світу». Саме в останню і потрапив захисник «синьо-жовтих» та «Детройт Пістонс» Святослав Михайлюк.

Михайлюк став другим українським гравцем, який зіграє під час «Зіркового вікенду НБА». Раніше в такому матчі грав лише один український баскетболіст – Віталій Потапенко в 1997 році.

Матч відбудеться 15 лютого (за київським часом) о 5-й ранку, стрім події буде тут

Чемпіонат світу зі скелетону

17 лютого у Німеччині розпочнеться чемпіонат світу з бобслею та скелетону. Для України цей вид спорту хоча вже і не новий, але поки що збірна «синьо-жовтих» не може похизуватися великою кількістю учасників, які виступають на міжнародному рівні. Хоча це той випадок, коли не кількістю, а якістю. Захищатиме синьо-жовті кольори Владислав Гераскевич – перший представник України зі скелетону на Олімпійських іграх у 2019 році.

Так, нещодавно українець посів четверте місце на світовій першості серед спортсменів віком до 23 років. При цьому Гераскевич поступився лише господарям змагань – німцям, але українець знову побив власні рекорди на цьому треку: стартовий розгін 5,07 сек (було 5,10), фініш – 56,47 сек (було 56,86), максимальна швидкість – 130,1 км/год (було 129,2). Побачимо, чи здивує Гераскевич тепер на дорослій світовій першості.

Владислав Гераскевич
Владислав Гераскевич

Коли дивитися змагання (за київським часом)?

27 лютого. 10:00 – перший заїзд.

27 лютого. 12:00 – другий заїзд.

28 лютого. 13.00 – третій заїзд.

28 лютого. 15.00 – четвертий заїзд.

Заїзди Владислава Гераскевича покаже «UA: Перший». Також відстежувати результати можна на офіційному сайті змагань

«Шахтар» в Лізі Європи

Єдиний футбольний клуб, який подарував Україні «євровесну» – це донецький «Шахтар». Уже 20 лютого гірники боротимуться в 1/16 Ліги Європи проти португальської «Бенфіки». Якщо для донеччан це буде перший матч після тривалої зимової відпустки, то суперники увесь цей час грали в португальському чемпіонаті і наразі очолюють турнірну таблицю національної першості.

«Шахтар» вже оголосив заявку на «євровесну», до неї не потрапили бразилець Веллінгтон Нем, який повернувся з оренди, Богдан Бутко, Ігор Кірюханцев та Владислав Вакула.

У своєму ролику «гірники» анонсували, що у цьому матчі зійдуться два чинних чемпіони (України та Португалії), але залишитися має лише один. Першу гру «Шахтар» проведе на харківському стадіоні «Металіст» з підтримку українських вболівальників, а вже на виїзді відбудеться матч-відповідь через тиждень після першої зустрічі.

Коли та де дивитися (за київським часом)?

20 лютого. 19:55. «Шахтар» – «Бенфіка».

27 лютого. 22:00. «Бенфіка» – «Шахтар».

Усі матчі транслюватимуть телеканали «Футбол 1» чи «Футбол 2»

Кваліфікація на Євробаскет-2021

Чоловіча збірна України з баскетболу 5х5 розпочне свою боротьбу за вихід до Євробаскету-2021 вже 20 лютого. Команда Айнарса Багатскіса зіграє на виїзді проти збірної Австрії. Ці команди тричі зустрічалися за роки незалежності України, усі матчі завершувалися перемогами «синьо-жовтих». Щоправда, в цьому році австрійці збираються дати бій найсильнішим складом за останні роки. Так, збірній Австрії може допомогти Сильвен Ландесберг, який зараз грає в Китаї. Очікують на виступ найкращого центрового тогорічного німецького чемпіонату Рашида Махальбашича.

Таким складом збірна України з баскетболу 5х5 провела свій перший тренувальний збір у 2019 році
Таким складом збірна України з баскетболу 5х5 провела свій перший тренувальний збір у 2019 році

А вже 23 лютого збірну України можна підтримати в Запоріжжі, де «синьо-жовті» зіграють проти команди Угорщини. З угорцями українська команда грала 8 разів та 6 разів ставала сильнішою. Але матчі були не надто легкими.

Наразі відомі 16 українських баскетболістів, які готуватимуться до матчів євровідбору у Києві, але до Австрії 18 лютого полетять лише 12 гравців. Більш детальна інформація про склад збірної України, шанси на перемоги та останні новини з’являться напередодні матчу на сайті Радіо Свобода.

Коли та де дивитися (за київським часом)?

20 лютого. 20:30. Австрія – Україна.

23 лютого. 18:00. Україна – Угорщина.

У прямому ефірі матчі покаже ХSport, а також можна буде подивитися ігри на ютуб-каналі FIBA та в групі ФБУ у фейсбуці.

Чемпіонат світу з хокею серед жінок

23 лютого вперше за історію незалежної України жіноча збірна з хокею виступить на чемпіонаті світу Дивізіону ІІB. Дебютують українки у місті Акурейрі, Ісландія.

У минулому році «синьо-жовті» достроково виграли кваліфікацію на світову першість. Крім того, українку Вікторію Ткаченко було визнано найкращим воротарем турніру. А Єлизавета Рябкіна здобула титул Most Valuable player, тобто «найкорисніший гравець». До цього часу найвищий рівень турнірів, в яких брала участь жіноча збірна України, – чемпіонати Європи. Але й на континентальній першості найкращий показник «синьо-жовтих» – одинадцяте місце у 1993 році.

Тепер українки мають всі шанси гучно заявити про себе і на світовій арені.

Жіноча збірна України з хокею
Жіноча збірна України з хокею

Коли та де дивитися (за київським часом)?

23 лютого. 15:00. Україна – Туреччина.

24 лютого. 15:00. Хорватія – Україна.

26 лютого. 18:30. Нова Зеландія – Україна.

27 лютого. 15:00. Україна – Австралія.

29 лютого. 19:00. Ісландія – Україна.

За трансляціями можна стежити на офіційному сайті змагань

Читайте також: Без зарплат, але з амбіціями: 10 фактів про історичну перемогу жіночої збірної України з хокею

Чемпіонат Європи з пневматичної зброї

23 лютого у Польщі розпочнеться континентальна першість з кульової стрільби з пневматичної зброї. Наразі ще не оголосили остаточний список українських спортсменів. Але зазвичай з чемпіонату Європи Україна повертається з нагородами. Наприклад, у 2019 році з золотими нагородами повернувся Павло Коростильов (пневматичний пістолет з дистанції 10 метрів), у стрільбі з пістолета серед змішаних команд чемпіонами стали Олена Костевич та Олег Омельчук, а Галина Авраменко виграла у вправі ГП-11а серед жінок.

Олена Костевич
Олена Костевич




Тож і в 2020 році від цих спортсменів українські вболівальники очікують перемог.

Більш детальний розклад та інформацію про трансляцію організатори змагань опублікують на офіційному сайті.

Чемпіонат Європи з біатлону

Не встигнуть українські вболівальники оговтатися після світової першості з біатлону, а вже знову тримати кулаки за «синьо-жовтих». Уже 26 лютого в Білорусі стартує чемпіонат Європи з біатлону. Так-так! Ви не помилилися! Чемпіонат було перенесено з Естонії через відсутність снігу. Склад спортсменів буде відомий ближче до континентальної першості, але вже можете олівцем зробити позначки в календарі – коли вболівати за українців.

Юлія Джима
Юлія Джима

Коли та де дивитися (за київським часом)? Але через перенесення змагань можуть бути зміни​.

26 лютого. 15.45 – індивідуальна гонка 20 км. Чоловіки.

26 лютого. 19.15 – індивідуальна гонка 15 км. Жінки.

27 лютого. 16:00 – змішана естафета (супермікст).

27 лютого. 19:00 – змішана естафета.

29 лютого. 11:30 – спринт 10 км. Чоловіки.

29 лютого. 14:30 – спринт 7,5 км. Жінки.

1 березня. 11:30 – гонка переслідування 12,5 км. Чоловіки.

1 березня. 13:30 – гонка переслідування 10 км. Жінки.

Звичайно, що це не весь перелік спортивних подій у цьому місяці. Зараз на командному чемпіонаті Європи виступають українські бадмінтоністи, попереду – чергові тенісні баталії за участю Еліни Світоліної, уже найближчим часом свої сили у міжнародних змаганнях перевірять стрибуни у воду, відбудеться бій Дениса Берінчика...Ще можна згадувати і згадувати. Тому вболівайте за українські команди разом з Радіо Свобода, читайте останні новини з світу спорту на нашому сайті, а також в спортивному телеграм-каналі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG