Доступність посилання

ТОП новини

Фейкового журналіста Радіо Свобода заблокували в соцмережі Facebook


Компанія Facebook заблокувала обліковий запис користувача, який називався «Тарасом Павленком» і видавав себе за кореспондента Російської редакції Радіо Свобода. Акаунт «Тараса Павленка» – один із 78, які соцмережа заблокувала за іноземне втручання в справи інших держав. Користувачі заблокованих облікових записів розміщували повідомлення прокремлівської спрямованості про російську військову кампанію в Сирії і події в Україні російською, українською й англійською мовами. Про чергове блокування підозрілих акаунтів у декількох країнах корпорація оголосила в середу, 12 лютого.

Вперше про те, що «Тарас Павленко» видав себе за журналіста Радіо Свобода, стало відомо в 2016 році. Тоді на сторінці «Інтерв’ю з Павленком» у фейсбуці була опублікована, як стверджувалося, розмова з членом Меджлісу кримськотатарського народу Ескендером Барієвим. Оглядач The New York Times Бен Німмо в розслідуванні на сайті Graphika.com звертає увагу на запитання, які «журналіст» ставить Барієву. Зокрема, це запитання про ставлення кримських татар до проросійськи налаштованих груп в анексованому Росією українському Криму і про український рух «Правий сектор».

За тією публікацією, Барієв у бесіді з «журналістом» звинуватив проросійськи налаштованих кримчан у переслідуванні кримських татар у 1944 році і додав, що «Крим буде або кримськотатарським, або безлюдним». Скріншоти листування опубліковані в звіті. Графічне зображення профілю Барієва в наведених скріншотах відповідає його актуальному профілю в фейсбуці.

Публікація «Павленка» не отримала широкого поширення, але через кілька днів після оприлюднення в фейсбуці вона була частково передрукована на російському сайті кримських новин kryminfo.net.

Скріншот фейкового акаунта журналіста Радіо Свобода «Тараса Павленка»
Скріншот фейкового акаунта журналіста Радіо Свобода «Тараса Павленка»
Скріншот фейкового акаунта журналіста Радіо Свобода «Тараса Павленка»
Скріншот фейкового акаунта журналіста Радіо Свобода «Тараса Павленка»

Ескендер Барієв заявив журналістам проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, що не переписувався з «Павленком».

«Я зараз переглянув своє листування. По-перше, у мене ніколи в друзях не було такого «Тараса Павленка». По-друге, у мене немає ніякого листування за цей період. Що стосується самого «інтерв’ю» і «моїх» відповідей, то ви можете побачити такі моменти: це не мій стиль, і якщо ви порівняєте з іншими моїми відповідями, то вони абсолютно не відповідають. Крім того, слово «кримськотатарський» написане через дефіс. Я – людина, яка виросла в родині активіста національного руху, і ми ще в радянські часи намагалися довести, що слово «кримськотатарський» потрібно писати разом», – прокоментував Барієв.

За його словами, фраза «Крим буде кримськотатарським або безлюдним», яку йому приписали в цьому «інтерв’ю», не відповідає його принципам, підходам.

«Я б хотів звернути увагу, що, на мій погляд, це робилося не випадково. Адже з боку окупантів цілеспрямовано стоїть завдання: по-перше, дискредитувати мене, моє ім’я; по-друге, дискредитувати Меджліс як представницький орган кримськотатарського народу; по-третє, вони шукали матеріали, щоб відкрити проти мене кримінальну справу», – вважає Барієв.

У розслідуванні проєкту Graphika йдеться про те, що заблоковані акаунти були пов’язані з російською військовою розвідкою. У компанії Facebook підтвердили, що деякі користувачі заблокованих облікових записів представлялися «цивільними журналістами» і намагалися вийти на контакт з політиками і ЗМІ. Німмо зазначає, що «журналісти» брали інтерв’ю у критиків Москви і провокували співрозмовників на необдумані заяви.

Міноборони Росії розслідування Graphika ще не прокоментувало.

  • Graphika – незалежний проєкт, що займається розслідуваннями в сфері інформаційних технологій і соціальних мереж. Проєкт співпрацює з академічними інститутами, некомерційними організаціями та аналітичними центрами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG