Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Вибори парламенту – результати і висновки


Будівля Верховної Ради України
Будівля Верховної Ради України

Результати виборів до Ради

П’ять партій долають п'ятивідсотковий бар'єр і проходять до Верховної Ради. Згідно з даними ЦВК, «Слуга народу» набирає 43,14% голосів, «Опозиційна платформа – За життя» – 13,02%, «Батьківщина» – 8,18%, «Європейська солідарність» – 8,12%, «Голос» – 5,84%.

За попередніми підрахунками ЦВК, партія «Слуга народу» може отримати 131 мандат із 199 по мажоритарних округах. І цей цілковитий тріумф разом із не менш приголомшливим успіхом самої партії на парламентських виборах в Україні дає можливість пропрезидентській політичній силі сформувати одноосібну більшість у новій Верховній Раді. Радіо Свобода проаналізувало, де в Україні «слуги» отримали розгромну перемогу, а де – нищівну поразку.

Скільки кандидатів від «Слуги народу» потрапляє до Ради від кожної області
Скільки кандидатів від «Слуги народу» потрапляє до Ради від кожної області

Переважно маловідомі й молоді кандидати від президентської сили залишають позаду іменитих політиків-старожилів. Литвин, Пашинський, Ківалов, Третьяков, Жеваго та інші, очевидно, не потраплять до нового скликання Ради. Про це свідчать попередні підрахунки ЦВК. Про тих, хто довго був у Верховній Раді, а тепер пролітає повз парламент нового скликання, читайте в огляді Радіо Свобода.

А тепер – про тих кандидатів, хто, за результатами голосування, проходять до Ради, але взагалі не мають аніякісінького політичного досвіду. Від борця греко-римського стилю до директора коксохімічного заводу – Верховна Рада матиме новий вигляд. Ось п’ять висновків із цих виборів.

Хто буде прем’єром?

І, звісно, чи не найбільшою інтригою зараз є питання – хто очолить уряд? Тепер президентові потрібен хтось, хто служив би народові на посаді прем’єр-міністра і вивів би економіку в безпечніші води, маневруючи поміж приголомшливою корупцією, дорогою війною з підтримуваними Росією бойовиками і потенційними переговорами із західними позикодавцями. Зеленський уже давав знати, що схиляється до призначення економіста чи когось із фінансовим або управлінським досвідом.​ Про можливих кандидатів – у матеріалі Радіо Свобода.

Також у партії «Слуга народу» вже заявили: хочуть відмовитися від партійного принципу під час формування Кабінету міністрів​.

Кандидат на генпрокурора

Володимир Зеленський заявив, що одним із кандидатів на посаду керівника Генеральної прокуратури України є Руслан Рябошапка. Президент наголосив, що Україні потрібен новий генпрокурор. Зараз Рябошапка займає посаду заступника голови офісу президента.

Чинний генеральний прокурор України Юрій Луценко наразі перебуває в офіційній відпустці. Раніше Рябошапка повідомив, що президент Володимир Зеленський підписав подання до Верховної Ради про звільнення Юрія Луценка. 2 липня Зеленський повторно звернувся в парламент щодо звільнення Луценка. Це питання в сесійній залі не розглядали.

Що відбувається з розслідуванням вбивства Павла Шеремета?

Три роки тому журналіста Павла Шеремета підірвали у власному автомобілі прямо у середмісті Києва. Відтоді українська влада так і не назвала імен замовників та виконавців цього злочину. Існує ризик, що розслідування вбивства Шеремета може повторити долю справи Георгія Гонгадзе, вважає головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик. Втім, президент Зеленський, якому слідчі надали доступ до частини секретних даних, висловив сподівання на позитивний результат розслідування. «Із того, що я побачив, не можу казати, в який термін, але я думаю, що в нас із вами буде результат», – сказав Зеленський.

Борис Джонсон: політичний портрет

Після підрахунку голосів 160 тисяч членів Консервативної партії на фініші змагання за лідерство у цій політичній силі Борис Джонсон випередив свого головного суперника Джеремі Ганта і його проголосили лідером британських консерваторів. Джонсон набрав понад 50% голосів своїх однопартійців і тепер стане прем’єр-міністром Великої Британії. Але хто, власне, такий Борис Джонсон? Пропонуємо портрет нового керівника Сполученого Королівства і британських консерваторів при владі.

Кандидат віддав агітаційні банери на Донбас для укріплення бліндажів

Голова прифронтового селища Новгородське, що на Донбасі, Микола Ленко, після виборів, в яких брав участь як кандидат в народні депутати, передав непотрібні агітаційні матеріали армії. Банери зроблені з брезенту, по краях мають спеціальні отвори для кріплення. Військовим такі банери можуть стати в нагоді при облаштуванні укріплень та тимчасових споруд. Зворотній бік банера має білий колір, що також можна використовувати для камуфлювання військових позицій та техніки взимку.

Слідкуйте за Радіо Свобода, щоб не пропустити головне!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG