Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: ЄС запровадив санкції за дії Росії проти моряків України


Акція проти агресії Росії та блокади нею Азовського моря. Маріуполь, 28 листопада 2018 року
Акція проти агресії Росії та блокади нею Азовського моря. Маріуполь, 28 листопада 2018 року

Санкції ЄС на захист моряків України

Європейський союз офіційно запровадив санкції проти росіян за захоплення українських моряків поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року. Брюссель 15 березня оголосив про замороження рахунків і заборону на видачу віз восьми російським посадовцям.​

Імена цих росіян додали до списку осіб і компаній, причетних до порушення територіальної цілісності України, дію якого одночасно продовжили ще на шість місяців.

Таким чином санкційний список Європейського союзу за порушення територіальної цілісності України зараз складається зі 170 осіб і 44 компаній.

Президент України Петро Порошенко подякував європейським партнерам за «солідарність з українським народом» та анонсував «нові перемоги на санкційному фронті». «Цей перший перелік прізвищ є лише початком, і якщо Росія продовжить нападати на українські кораблі, перешкоджати свободі судноплавства та блокувати українське Приазов’я, санкції будуть розширені і посилені», – зазначив президент.

Таємниця Порошенка

Управління державної охорони на чолі з Валерієм Гелетеєм засекретило документи щодо земельної ділянки Петра Порошенка у Царському селі в історичній частині Києва, де розташована пам’ятка національного значення, факт руйнації якої під час будівництва раніше встановило слідство.

Попри встановлення цього факту, що є кримінальним злочином, міліція закрила це провадження на четвертий місяць президентства Порошенка – ще у 2014.

А восени 2018 року, щойно журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» почали офіційно запитувати дозвільні документи щодо будівництва на цій ділянці, управління Державної охорони вилучило цю інформацію з щонайменше трьох різних державних установ, віднісши її до службової та державної таємниці. Про це йдеться у розслідуванні «Схем» (спільного проекту Радіо Свобода та UA:Перший) «Таємниця Порошенка».

«Справжній шедевр» та «естетичний оргазм»

Один із найбільш очікуваних українських фільмів 2019 року – мюзикл «Гуцулка Ксеня» – вийшов на широкі екрани і одразу ж завоював серця значної частини глядачів, які вже назвали стрічку «найкращим українським кіно за останні роки». Водночас є і ті, хто не поділяє загального захвату, відзначаючи, зокрема, «надмірну театральність» у грі акторів. Зібрали для вас враження з соцмереж про фільм.

80 років Карпатської України

15 березня на Закарпатті відзначали 80-річчя з дня проголошення Карпатської України. Створення української держави (хоч і на короткий термін) з належною атрибутикою, протистояння агресорам, патріотизм та відчайдушність, відсутність підготованого війська – історики проводять чіткі паралелі із сучасною Україною. І закликають не тільки вшановувати героїв Карпатської України, популяризувати важливу історичну дату, але й зробити практичні висновки з тогочасного процесу державотворення. Більше про це за посиланням.

І ще кілька коротких та важливих новин:

  • Представник України запропонував позбавити Росію права вето під час обговорення в Раді безпеки ООН питань, що стосуються російської агресії проти України.
  • Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що доручить Міністерству фінансів і «Нафтогазу» почати переговори із Міжнародним валютним фондом, щоб запобігти росту тарифів на газ для населення в майбутньому.
  • На монументі «Батьківщина-мати» у Києві відкрили екстрим-майданчик заввишки 91 метр.

Подорожуйте Україною, адже тут можна знайти дивовижні місця!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG