Доступність посилання

ТОП новини

Долар в Україні почав дешевшати (огляд преси)


Долар в Україні почав дешевшати. Як стверджують експерти «Газети по-українськи», гривня зміцнюється завдяки активному продажу валюти населенням, купівлі гривневих державних облігацій іноземцями. Також надходить валютна виручка від експортерів аграрної, металургійної продукції. Експерти нагадують, що зазвичай взимку гривня знецінювалася. А весною та влітку – навпаки. Зараз через майбутні вибори влада йде на жорсткі кроки, щоб стримати курс. Подібні штучні втручання у фінансовий ринок зазвичай мають погані наслідки. Тим часом, долар може коштувати ще менше, ніж зараз. Але в державі доходи бюджету залежать від курсу валют. Коли гривня зміцнюється, а інфляція пригальмовується, бюджет недоотримує доходів. Насамперед митних, які залежать від курсу. Тому Нацбанк підігрує уряду, стверджує видання.

Сприяє зміцненню гривні і кон’юнктура світового фінансового ринку, – наголошує в газеті «День» голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин. Серед зовнішніх факторів він виділяє два основні – гальмування з підвищенням ставок основними центробанками світу і порівняно низькі ціни на енергоносії. Вплив на реалії і перспективи усіх валют у світі, і в тому числі гривні, робить політика Федеральної резервної системи США. Підвищення ключової ставки Федерального резерву сприяє припливу капіталу в США (оскільки номіновані в американському доларі інструменти стають ще більш привабливими), що означає відтік капіталів із ринків, що розвиваються, наслідком чого є ослаблення валют країн. Відповідно, якщо ставку не підвищують, валюти країн із ринками, що розвиваються, не відчувають тиску з боку долара. Стаття називається «Чому зміцнюється гривня».

Правозахисник Мирослав Маринович наголошує в «Газеті по-українськи», що не вважає себе святим, і тому на політичному Олімпі не виглядатиме святого. «Моє завдання як виборця – маючи перед собою неідеальних кандидатів, вибрати того, хто на найближчу каденцію якнайкраще забезпечить інтереси України», – наголошує правозахисник. В умовах гібридної війни з Росією, яка відверто домагається знищення української державності, для Мариновича критерій безпеки – головний. Зберігши державу, українці зберігають шанси вирішити проблеми корупції та верховенства права у найближчі п’ять-десять років. Втративши державу, вони домагатимуться прав людини, але вже у сибірському ГУЛАГу. Докладніше про політичні вподобання засновника Української Гельсінської групи розповідає «Газета по-українськи».

Газета «Україна молода» досліджувала – чому полiцiя жорстко розправилася з незручними для Юлії Тимошенко пiкетувальниками пiд час її передвиборчого мiтингу. Газетярі припускають, що очільник МВС прагне догодити лідерам президентських перегонів, або іншими словами «заробляє» собі на міністерське крiсло. Щоправда, руками рядових полiцейських. Видання нагадує, що у п’ятницю вони затримали сiмох активiстiв у Бiлiй Церквi, якi «муляли» Юлiї Тимошенко. А наступного дня брутально, в стилi «а ля «Беркут», розправилися з незручними для Тимошенко пiкетувальниками вже на київському Подолi. Однак чи оцінить це лідерка «Батьківщини»? – запитує видання. Стаття так і називається «Заробити на крiсло мiнiстра».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG