Доступність посилання

ТОП новини

Росія запізнилась зі своїми санкціями – експерт США


Ерік Гонц
Ерік Гонц

Російські санкції «на день спізнились і на долар не дотягли», вважає директор програм в Європі та Євразії Центру міжнародного приватного підприємництва США СІРЕ Ерік Гонц. Росія спізнилась зі своїми санкціями проти України, адже Україна вже зробила багато чого, щоб переорієнтувати свою економіку на Захід – так прокоментував він в інтерв’ю «Голосові Америки» рішення Росії цього тижня запровадити санкції проти України.

«Російські санкції не стали сюрпризом, – наголошує аналітик Ерік Гонц. – Із допомогою ЄС і США український бізнес за останні три-чотири роки справді переорієнтувався у бік Європи і відійшов від Росії. Тому ці санкції, запроваджені наприкінці 2018 року, вже запізнились». «Україна запровадила санкції проти росіян, починаючи з 2015 року», – нагадав він.

Хоча Росія і залишається важливим торговельним партнером, провідну роль серед міжнародних торговельних партнерів України починає відігравати ЄС, наголошує експерт.

Металургійні підприємства Маріуполя та Кривого Рогу зробили інвестиції, щоб переорієнтуватись на ринок високої вартості в ЄС із ринку товарів низької переробки в Росії
Ерік Гонц

«Якщо подивитись на експорт чи торгівлю між Росією та Україною, Росія все ще залишається найбільшим торговельним партнером серед інших країн, але якщо взяти ЄС загалом, то ЄС є набагато більш важливим компонентом експорту та імпорту до України», – говорить Гонц.

Зокрема, багато було зроблено, щоб переорієнтувати українську металургію, вважає Гонц. «Думаю, в плані металургії було зроблено значні інвестиції до Маріуполя та деінде для того, щоб відійти від російського ринку. Тобто металургійні підприємства Маріуполя та Кривого Рогу зробили інвестиції, щоб переорієнтуватись на ринок високої вартості в ЄС із ринку товарів низької переробки в Росії», – наголошує він.

У четвер Росія оголосила про запровадження нових санкцій проти сотень українських компаній та осіб. 322 особи та 68 компаній увійшло до санкційного переліку, оголошеному в четвер Росією.

Не лише економічні процеси, але і процеси культурного життя віддаляють Україну від Росії, зазначає аналітик, відзначаючи рішення про надання автономії українській церкві та кроки на захист української мови. Він, проте, наголошує, що саме економіка і створення робочих місць є пріоритетними завданнями для того, щоб молодь не полишала Україну.

Питання мови, культури та релігії дуже цікаві, але, зрештою, якщо економіка не створює робочі місця і не зростає, молодих українців не залишиться, щоб цим користуватись
Ерік Гонц

«Звичайно, є нещодавні новини про автономію української церкви і питання з захистом української мови, – відзначив аналітик. – Україна рухається вперед у створенні засад власної унікальної національної ідентичності. Так триває вже майже 30 років, і це продовжується».

«Нещодавнє оголошення (Вселенським – ред.) патріархом про надання Україні такої незалежності (в майбутньому – ред.) є важливим для встановлення цієї унікальної української ідентичності», – вважає Гонц.

«Але я б обережно поставився до зосередження новин на питаннях культури. Мова та релігія – це питання, які привертають увагу ЗМІ, отримують багато переглядів, ьа, зрештою, саме економічні питання, зменшення корупції, зростання можливостей для пересічних українців, зростання приватних інвестицій забезпечать, щоб молоді українці відчували, що вони мають майбутнє у своїй країні і їм не треба емігрувати за кордон, щоб досягти успіху. Питання мови, культури та релігії дуже цікаві, але, зрештою, якщо економіка не створює робочі місця і не зростає, молодих українців не залишиться, щоб цим користуватись», – вважає Гонц.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG