Доступність посилання

ТОП новини

Польщі вигідні українські мігранти не лише через робочу силу (світова преса)


Серед іншого, польський уряд подає українських «біженців» як «тягар» для того, щоб не приймати у себе біженців з Близького Сходу, пише автор статті
Серед іншого, польський уряд подає українських «біженців» як «тягар» для того, щоб не приймати у себе біженців з Близького Сходу, пише автор статті

У статті видання Forbes перераховуються причини, чому польському уряду вигідні українські мігранти – і справа не лише в потребі робочої сили. На сторінках американського видання The Washington Post з’явилося інтерв’ю із колишнім прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко, в якому вона пояснює, серед іншого, різницю між нею та чинним президентом України Петром Порошенком. Newsweek публікує нагадування про те, що Повітряні сили США та кількох інших країн візьмуть участь у військових навчаннях в Україні вже наступного місяця.

Видання Forbes публікує статтю із поясненням причин, чому польському уряду вигідні українські мігранти.

Автор зазначає, що минулого тижня польський центр статистики оприлюднив дані щодо виданих минулого року польських робочих віз – найбільшу кількість видали саме українцям.

Між 2010 та 2014 роками кількість нових заробітчан у Польщі досягла 40 тисяч осіб, з яких 50% – українці, а впродовж 2014-2017 років ця кількість суттєво зросла, і тепер українці склали більш ніж 80%, мовиться у статті.

Таке зростання, безумовно, пов’язане з кількома «потрясіннями» в Україні, йдеться в статті, серед яких – Євромайдан, анексія Росією Криму, війна на Донбасі та економічна криза, але насправді справа не лише в цьому, але також і в змінах самої польської політики.

Українці шукають дедалі більше варіантів залишатися в Польщі легально і на триваліший термін через політичну і економічну нестабільність в Україні, хоча до цього працівники зазвичай були сезонними, зазначає автор. І додає, що легальні робочі візи дають захист та більшу соціальну взаємодію. Багато українців влаштовують свої життя у Польщі, а польська правляча партія використовує це як розмінну монету, мовиться у статті.

Автор додає, що правляча партія Польщі не говорить публічно ані про проблему старіння населення країни, ані про необхідність в трудових мігрантах, що вирішує українська робоча сила, натомість подає українських «біженців» як «тягар» для того, щоб не приймати у себе біженців з Близького Сходу, відповідно до квот Європейського союзу, мовиться у статті.

На сторінках американського видання The Washington Post з’явилося інтерв’ю із колишнім прем’єр-міністром України та претендентом на посаду президента України на виборах 2019 року Юлією Тимошенко.

Євромайдан став шансом на новий початок для України. Для Тимошенко це означало також вийти з в’язниці, а сьогодні вона є лідером президентської гонки, про що свідчать соціологічні опитування. Дехто непокоїться тим, що вона надто близька до Москви і може поставити під загрозу незалежність України, мовиться у статті.

На запитання щодо зв’язків із російським президентом Володимиром Путіним Тимошенко нагадала, що колишній проросійський президент України Віктор Янукович ув’язнив її. «Якби я була проросійською і Путін сказав би Януковичу, щоб той не ув’язнював мене, Янукович ніколи б цього не зробив», – цитує видання Тимошенко.

Щодо «теорії про особливі відносини» з Путіним, Тимошенко пояснює: її вперше почав поширювати американський політтехнолог Пол Манафорт ще в 2006-2007 роках, який працював на Януковича. А чинний президент України Петро Порошенко, за її словами, використовує ці аргументи, висунуті Манафортом та його командою. Основною різницею між Тимошенко та Порошенком, за її словами, є те, що вона не має бізнесу в Росії. «Порошенко – це обличчя цієї корумпованої системи управління», – каже вона. Сам Порошенко не коментував цих заяв.

Щодо вирішення питання конфлікту на сході України, Тимошенко зазначила, що не погоджуватиметься на мир на умовах Путіна. «Ми віримо, що мир може бути досягнутий при повному відновленні території України», – зауважила політик. Захід, на її думку, має в свою чергу посилити санкції.

На запитання про те, чи її підтримують олігархи, Тимошенко відповіла: «Олігархи ніколи не підтримували мене. Все своє політичне життя я боролася із системою, основними бенефіціарами якої є олігархи. На кожних виборах вони об’єднувалися проти мене, тому що вони розуміли, що якщо б я виграла, вони перестали б отримувати прибуток від їх близькості до державного бюджету та доступу до природних ресурсів та економіки України». Вона переконана, що зможе перебудувати економіку України та мінімізувати корупцію.

«Я виграю, Україна буде в ЄС та НАТО, буде сильною і процвітаючою», – зазначає Тимошенко.

У статті видання Newsweek йдеться про те, що Повітряні сили США та кількох інших країн візьмуть участь наступного місяця у військових навчаннях в Україні.

Військово-повітряні навчання під назвою «Чисте небо» відбуватимуться на тлі загострених відносин між НАТО на Росією. Остання, в свою чергу, також минулого тижня провела наймасштабніші військові тренування із часів Холодної війни.

США відправлять близько 450 своїх військових до України із баз у США та Європі для участі в жовтневих тренуваннях. Бельгія, Данія, Естонія, Нідерланди, Польща, Румунія та Британія також відправлять своїх військових, мовиться у статті.

Тим часом співпраця між НАТО та Україною поглиблюється після того, як розпочалася боротьба між українськими силами та бойовиками, яких підтримує Москва, на сході України.

Щодо членства в НАТО, видання цитує політолога Тараса Кузьо з його публікації в New Eastern Europe. «Вимоги щодо вступу в НАТО не стандартизовані й жорсткіші щодо України, ніж, наприклад, до трьох країн Балтії, Македонії та Чорногорії», – зауважив Кузьо. Дуже сумнівно, що Естонія та Латвія ухвалили б на референдумі членство в НАТО, якщо б їхні всі російськомовні громадяни мали громадянство і могли проголосувати».

В США, тим часом, лунають ідеї щодо надання Україні більшої кількості летальної зброї. Так, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив про таку можливість через занепокоєння США активністю російського флоту в Азовському морі. Київ, тим часом, планує заснувати там морську базу до кінця року, мовиться у статті.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG