Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: екзархи наближають Україну до отримання томоса


Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з екзархами Вселенського патріархату в Україні – єпископом Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіоном та архієпископом Памфільським і Західної єпархії УПЦ в США Даниїлом. Київ, 17 вересня 2018 року
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з екзархами Вселенського патріархату в Україні – єпископом Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіоном та архієпископом Памфільським і Західної єпархії УПЦ в США Даниїлом. Київ, 17 вересня 2018 року

Порошенко на зустрічі з екзархами

Україна вийшла на фінішну пряму в питанні отримання автокефалії православної церкви, заявив президент Петро Порошенко під час зустрічі з екзархами Вселенського патріархату. Зі свого боку, екзарх в Україні архієпископ Памфілійський Даниїл підтвердив, що представники Константинопольського патріархату продовжать роботу над процесом надання автокефалії Українській православній церкві. «Нам треба, безумовно, працювати над цим питанням, і дозвольте не погодитися з певними засобами масової інформації, ми приїхали сюди не для того, щоб розділити Українське православ'я, а навпаки – зробити ще більше кроків, щоб принести бажане об'єднання Української православної церкви», – зазначив екзарх Даниїл. Також він додав, що екзархи готові до співпраці з Українською православною церквою Київського патріархату. ​

Eкзархи Вселенського патріархату в Україні – архієпископ Памфільський і Західної єпархії УПЦ в США Даниїл (праворуч) та єпископ Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіон. Київ, 17 вересня 2018 року
Eкзархи Вселенського патріархату в Україні – архієпископ Памфільський і Західної єпархії УПЦ в США Даниїл (праворуч) та єпископ Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіон. Київ, 17 вересня 2018 року

Протести через екстрадицію Тумгоєва до Росії

Під будівлею ГПУ у Києві протестували проти видачі Росії її громадянина, етнічного інгуша Тимура Тумгоєва. «Націоналістичні сили прийшли з народними депутатами України під ГПУ, щоб висловити протест проти того, що влада вислала учасника АТО, родом із Інгушетії, за домовленістю з ФСБ до Росії фактично на страту», – заявив керівник прес-служби «Національного корпусу». Натомість у Генпрокуратурі запевняли, що Тумгоєва видали російським спецслужбам відповідно до законодавства. Принаймні про це заявив генпрокурор Юрій Луценко і пообіцяв, що представники українського дипломатичного представництва в Росії будуть стежити за тим, як поводяться з Тимуром Тумгоєвим у російській в’язниці. Ось 12 фото сутичок під ГПУ.

Як закінчувалася «дружба народів»

Окрім зустрічі президент з екзархами, Петро Порошенко указом ввів у дію Рішення РНБО про припинення дії договору «Про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією». Тепер МЗС України має заявити Росії про таке бажання України, внести на розгляд президенту проект закону про припинення дії договору та поінформувати про це ООН, ОБСЄ й інші міжнародні організації.

У Кремлі на цю ініціативу заявили, що двосторонні відносини України та Росії перебувають у ситуації, «яку буде важко чимось зіпсувати», заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков. То що ж залишилося від «дружби і співробітництва» з укладеного у 1997 році договору? Наші журналісти зібрали п’ять фактів порушення Росією цього документа.

Черговий фейк у справі МН17

Представники Міністерства оборони Росії провели прес-конференцію, на якій заявили, що відеоматеріали, які мали міжнародні слідчі у справі літака рейсу МН17, були сфальсифіковані, а вони мають неспростовні докази того, що ракета, яка атакувала літак рейсу МН17, була українською. Начальник головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Росії Микола Паршин заявив, що ракета була виготовлена ще в радянський час і начебто доправлена в УРСР у 1986 році, а після розпаду СРСР її прийняли на озброєння української армії. Від того часу в Росію вона не поверталася.

Спільна група з питань розслідування катастрофи літака «Малайзійських авіаліній», до якої входять Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, відреагувала на ці нові заяви з Москви проханням надати слідству такі матеріали. Але в групі нагадали, що попередні твердження Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

Українські ж офіційні особи назвали заяву Росії черговим фейком.

Балух скаржиться на біль у серці

Українського активіста Володимира Балуха відвідав у сімферопольському СІЗО його цивільний захисник, архієпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви Київського патріархату Климент. За словами архієпископа, Балух скаржиться на сильний біль у серці, однак продовжує голодування в заявленому режимі. При цьому він відмовився прокоментувати інформацію про побиття активіста в СІЗО Сімферополя, про який стало відомо напередодні. Климент сказав, що спочатку має намір обговорити інформацію, яку він дізнався від Балуха, з його адвокатом. «Можу тільки сказати, що Володя скаржиться на біль у серці, іноді біль настільки гострий, що він задихається і відчуває блювотні позиви», – розповів архієпископ Сімферопольський і Кримський.

Як живуть ув'язнені у підконтрольних бойовикам тюрмах

Як живуть ув’язнені на підконтрольній бойовикам території? 29 тюрем і майже 16 тисяч в'язнів залишилися на території, які контролюють підтримувані Росією угруповання «ЛНР» і «ДНР» після початку війни на Донбасі. За весь цей час всього 186 засуджених передали українській владі, хоча охочих змінити колонії бойовиків на підконтрольні Україні в’язниці значно більше. Як використовують ув’язнених на тимчасово окупованих територіях і в яких умовах вони живуть? Журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» провели ексклюзивні інтерв’ю з тими, кого бойовики погодилися повернути Україні.

Російська авіація біля українських кордонів

Російська авіація і загроза з повітря. Російські літаки все частіше помічають поблизу кордонів країн НАТО. Останній відомий випадок – винищувачі США перехопили російські бомбардувальники біля Аляски. У той же час місцем підвищеної уваги російських військових літаків залишається Україна. Що зараз відбувається у небі над українськими кордонами і якою може бути відповідь на повітряну загрозу?

Сила обіймів

І трішки про добро і тепло після усіх цих новин. Обійми рятують від поганого настрою та відчуженості. Про це нагадує виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. За словами чиновниці, брак фізичного контакту може призвести до того, що людина не почувається залученою до соціуму. Натомість дотики допомагають подолати почуття вилученості і покращити настрій. «За можливості проявляйте свої почуття з допомогою дотиків. Це не означає, що потрібно почати обійматись та торкатись всіх навколо. Звісно, треба обов’язково поважати особистий простір інших або ж час від часу знаходити можливість побути наодинці з собою», – нагадує очільниця МОЗ.

Даруйте тепло одне одному!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

XS
SM
MD
LG