Доступність посилання

ТОП новини

Сербські «четники» на Донбасі: арешт одного з найскандальніших бойовиків


Братислав Живкович
Братислав Живкович

Брав участь в анексії Криму, воював на Донбасі, а тепер – заарештований у рідній Сербії. Глава руху так званих «четників» Братислав Живкович офіційно затриманий за найманство і вербування бойовиків. Неофіційно – потрапив у поле зору правоохоронців після депортації з Румунії. Чому російські агенти впливу зацікавилися причорноморськими країнами? І навіщо російські ПВК тренують молодь на Балканах? Про це – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


Бороди, чорні папахи, балканський говір. Сербські найманці прибули в Україну в 2014 році – ще до початку збройного конфлікту на Донбасі.

Вперше «четники» з’являються на території Криму перед анексією
Марія Кучеренко

«Вперше «четники» з’являються на території Криму перед анексією, це був не початок березня, як багато хто вважає, це був кінець лютого», – зауважує аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

Братислав Живкович на контрольно-пропускному пункті в Криму
Братислав Живкович на контрольно-пропускному пункті в Криму

В мережі можна знайти кадри, на яких «четники» оглядають машини в Криму. Керує загоном сербських бойовиків – Братислав Живкович.

«Міністерство оборони Росії нагородило мене медаллю за повернення Криму!» – хвалився потім Живкович.

Сербські бойовики на Донбасі

Через кілька місяців серби Живковича вже воюють проти України в Луганській області. Численні інтерв’ю, поїздки в Росію, підтримка опальних російських націоналістів. Живкович – зірка пропагандистських сюжетів про сербсько-сепаратистську дружбу.

«Це був такий тригер для українців, щоб наростити загальну антисербську риторику. На території Луганської області він вів життя, більше схоже на життя зірки, ніж на життя найманця», – каже Марія Кучеренко.

Марія Кучеренко
Марія Кучеренко

– У вашій країні вам не загрожували санкціями за участь у бойових діях на Донбасі? – запитали у бойовика.
– Так, у нас є там закон. Тюрма загрожує як добровольцю, але то нам не цікаво, – відповів він.

І раптом Живковича заарештовують у рідній Сербії. Офіційно – за найманство. Але напередодні арешту колишнього сербського бойовика висилають із Румунії. І забороняють йому в’їзд на 15 років.

«Офіційно спецслужби Румунії сказали, що він був залучений у деякі дії з добування таємної інформації з різних військових об’єктів Румунії», – зауважив експерт із безпеки Idis Viitorul (Молдова) Росіан Василой.

Росіан Василой
Росіан Василой

У Румунії Живкович бував неодноразово. Він засвітився в цьому причорноморському регіоні ще рік тому – відвідував місцевих румунських казаків. Але спецслужбам не сподобався інтерес колишнього донбаського бойовика до стратегічної бази НАТО, що неподалік від дельти Дунаю.

«Зокрема, йшлося про базу Когелнічану, яка є транзитною базою для забезпечення антитерористичної бази в Афганістані», – зазначив Росіан Василой.

Російські ПВК в Сербії

У військово-патріотичному таборі «Златібор» у Сербії місцевих підлітків навчають поводитися зі зброєю.

«Ніхто тут нікого не змушує, все – на добровільній основі. Багато батьків у Сербії хочуть, щоб діти мали уявлення про військове життя. Все-таки ми традиційно народ воїнів!» – каже президент Асоціації ветеранів югославських війн Желько Вукелич.

Желько Вукелич
Желько Вукелич

Журналісти балканської служби «Радіо Свобода» проникають на територію табору – виявляється, сербську молодь тренують інструктори російської націоналістичної приватної військової компанії E.N.O.T. Corp.

«Світ зараз дуже небезпечний. Сутички трапляються часто-густо! А у нас зібралися загалом ветерани, які брали участь у багатьох війнах», – розповідає представник ПВК «E.N.O.T. CORP» Валерій Шамбаров.

Валерій Шамбаров
Валерій Шамбаров

Взяли участь «єноти» і у війні на Донбасі. Прославилися в тилу бойовиків – зачистками козацьких загонів, непідконтрольних угрупованню «ЛНР».

Після розголосу сербська влада закриває скандальний військовий табір. І в той же час під варту беруть екс-бойовика Живковича.

Сербську молодь тренують інструктори російської ПВК
Сербську молодь тренують інструктори російської ПВК

Військова взаємодія Сербії з Росією зміцнюється і розвивається
Росіан Василой

«Це може бути суто тактичний крок, щоб трошки заспокоїти Україну і європейських партнерів. Але мене насторожує інше, що з військової точки зору, взаємодія Сербії з Російською Федерацією зміцнюється і розвивається. Минулого тижня озброєний контингент сербської армії брав участь у навчаннях в Ленінградській області», – зазначає Росіан Василой.

За участь у війні на Донбасі з початку конфлікту в Сербії засуджено 28 колишніх бойовиків. Лише четверо з них отримали тюремні терміни, інші – умовно.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG