Доступність посилання

ТОП новини

НАТО потребує Україну – заступник генсекретаря Північноатлантичного альянсу


«Так, ми потребуємо Україну» – Альваргонсалес
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

«Так, ми потребуємо Україну» – Альваргонсалес

Заступник генсекретаря НАТО з питань політики і політики безпеки Алехандро Альваргонсалес вірить, що Україна набуде повноцінного членства в Альянсі. Про це він заявив під час проведення 15-ї щорічної зустрічі «Ялтинська економічна стратегія». Водночас, він визнає, що шлях цей буде непростим. В інтерв’ю Радіо Свобода Альваргонсалес переконує, що не тільки Україна потребує НАТО, а й НАТО Україну.

– Президент України Петро Порошенко на щорічному форумі «Ялтинська економічна стратегія» заявив, що українська армія – одна з найсильніших у світі. Ви погоджуєтеся з цим?

– Я вважаю, що Україна зробила дуже цінні речі для того, щоб отримати дуже ефективні, чудові Збройні сили. Були зроблені широкі, гідні реформи. Я переконаний, що будуть і подальші реформи.

– Україна потребує НАТО, заявив Порошенко. А НАТО потребує Україну?

– Так. НАТО потребує її сили. Саме тому, ми такі близькі з Україною. Тому моя відповідь проста: так, ми потребуємо Україну.

– Які реформи ще потрібно зробити Україні?

– Україна доклала дуже багато зусиль протягом останніх чотирьох років. Більше, ніж за 20 років до цього. І вона йде правильним шляхом. Тож, перш за все, давайте зважати на те, що неможливо реформувати країну за три дні чи три роки. Потрібно це сприймати серйозно.

Україні потрібно продовжувати реформи, які наблизять її до НАТО, до Європейського союзу, до демократичних стандартів та ефективності

Друге, є бажання реформ. Я зрозумів це після багатьох розмов, які мав за останні кілька днів. Ми вважаємо, що Україні потрібно продовжувати реформи, які наблизять її до НАТО, до Європейського союзу, до демократичних стандартів та ефективності. Я вважаю, що потрібно впровадити нещодавно ухвалений закон про національну безпеку. Також варто говорити і про антикорупційну політику. Але я маю зазначити, що за останні кілька днів я зустрічався з політиками і високопосадовцями, які точно знають, які кроки їм потрібно робити.

– Як ви ставитеся до прагнення України зафіксувати курс на НАТО в Конституції?

– Українська Конституція – це українська Конституція. Ми не будемо втручатися у внутрішні процеси країни.

– Коли Україна може стати членом НАТО?

– Моя куля передбачень вчора зламалася, я не знаю відповіді на це запитання. Але це станеться тільки-но відповідне рішення стане можливим. Україні пообіцяли, що вона стане членом НАТО в Бухаресті в 2008 році. А в Брюсселі визнали прагнення України і підтвердили Бухарестські рішення.

XS
SM
MD
LG