Доступність посилання

ТОП новини

Чому і для чого саморозпустилася фракція «Самопоміч»?


Андрій Садовий, голова політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»
Андрій Садовий, голова політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»

Фракція «Самопоміч» у Київській міській раді оголосила про саморозпуск. За словами очільника фракція Сергія Гусовського, це сталося через конфлікт усередині партії, який розгорівся ще 6 вересня через нібито привласнення його соратником Марченком 12 ділянок землі. У партії «Самопоміч» заявили, що рішення про саморозпуск є свідченням «кругової поруки» членів фракції. Гусовський же називає всі звинувачення керівництва партії абсурдними. Політичні експерти переконані, що очільник фракції «Самопоміч» у Київраді та його соратники так просто з політики не підуть.

Фракція «Самопоміч» Київської міської ради на загальних зборах оголосила про саморозпуск. 18 із 19 присутніх на засіданні депутатів проголосували «за». Депутати мають намір створити депутатську групу й продовжити роботу в Київраді.

Причиною такого рішення голова фракції Сергій Гусовський називає скандал всередині партії. Керівництво «Самопомочі» звинуватило фракцію в лояльності до її члена Романа Марченка, якого звинуватили в корупційних схемах.

У партії «Самопоміч» заявили, що рішення про саморозпуск – свідчення «кругової поруки».

«У депутатів був вибір – засудити корупційну аферу свого колеги, яку виявило внутрішньопартійне розслідування, або ж обрати кругову поруку. Сміливості, на жаль, не вистачило. Після такого саморозпуск – це, мабуть, єдиний вихід», – заявили в партії.

Конфлікт всередині партії

Скандал в «Об’єднанні Самопоміч» спалахнув 6 вересня. Керівництво виключило з партії чотирьох депутатів Київської міської ради. В тому числі і голову фракції Гусовського. Щодо Марченка виконавчий комітет «Самопомочі» почав процедуру відкликання за народною ініціативою. Таке рішення в партії пояснюють тим, що виключені депутати підтримали рішення Київради про виділення родичам Марченка земельних ділянок у Києві, пояснила віце-спікер Верховної Ради та голова Київської міської партійної організації «Самопомочі» Оксана Сироїд.

​Марченка в партії звинуватили у використанні службового становища для реалізації «ймовірно, корупційних схем із земельними ділянками в Києві».

«Якщо людина використовує свій статус і посаду для того, щоб здобувати персональну вигоду.., все це свідчить про недоброчесність і недобросовісність цієї людини. Якщо депутати фракції це покривають, то це підтверджує і їхню недоброчесність також. Для «Самопомочі» доброчесність була, є і залишається основною цінністю нашої політичної сили. Тому не було, немає і не буде у нас місця для людей, які беруть участь у корупції або покривають її», – зазначає Сироїд.

Внутрішнє розслідування партії свідчить про те, що Марченко та його родина начебто незаконно привласнили 12 ділянок землі в Києві загальною площею 1,4 гектара.

Всі виявлені документи «Самопоміч» планує передати в НАЗК та НАБУ.

Позиція фракції Київради

Гусовський заявив, що всі ці звинувачення є «спробою розправи з незручною київською командою». Всі заяви керівництва партії він називає абсурдними.

Що сталося з «Самопоміччю»? Усе просто: страх навіть потенційної конкуренції засліпив очі керівникам партії
Сергій Гусовський

«Що сталося з «Самопоміччю»? Усе просто: страх навіть потенційної конкуренції засліпив очі керівникам партії. Андрій Садовий казав: «у політиці ти або раб, або ворог». Для київської команди це неприйнятно», – зазначив Гусовський.

Такої ж позиції притримується і сам Марченко. Він спростував свою причетність до корупційних схем, а звинувачення на свою адресу назвав маніпуляціями. Марченко зазначив, що процедуру приватизації ділянок він почав ще у 2006 році. І всі його дії були цілком законними. Більше того, депутат пообіцяв подати позов проти керівництва партії про захист честі й гідності.

Що далі?

«Самопоміч» – це не перша і не остання партія, яка переживає таку кризу, запевняє політичний консультант Микола Волгов. Він переконаний, що про смерть «Самопомочі» заявляти завчасно.

«Як би там не було, партія буде існувати. Питання в її майбутньому, чи буде вона парламентською партією», – зазначив Волгов у коментарі Радіо Свобода.

Що ж стосується Гусовського та його соратників, експерт переконаний, що вони будуть створювати власний локальний київський проект. Де-факто, вони позбулися лише бренду, каже Волгов.

У Гусовського є мерські амбіції, що стосується Києва, і є певний багаж, певна репутація і все ж таки є певні організаційні і фінансові можливості
Микола Волгов

«У пана Гусовського є мерські амбіції, що стосується Києва, і є певний багаж, певна репутація і все ж таки є певні організаційні і фінансові можливості», – зазначає Волгов.

Його підтримує і політичний консультант Петро Охотін. Він каже, що тепер у Києві з’являється нова політична сила, яка вже зараз почне свою гру.

«До парламентських виборів 2019 року команда Сергія Гусовського зможе активно претендувати на ряд округів у парламенті (при збереженні змішаної системи), а в 2020 році мають шанси виставити кандидата в мери», – зазначає Охотін.

Він переконаний, що від скандалу, який розгорівся в партії, її лідер Садовий програє. А от народні депутати «Самопомочі» в парламенті та опоненти мера Львова, які боялися його об’єднання з головою партії «Громадянська позиція» Анатолієм Гриценком, виграють.

«Андрій Садовий повторює долю колишнього лідера ВО «Свобода» Ярослава Андрушківа, який програв внутрішньопартійну боротьбу Олегу Тягнибоку, що зміг свого часу пройти в парламент і навчився робити політику в Києві», – вважає Охотін.

За його словами, після того, як суперечки всередині партії оголилися, вона стала токсичною.

Фактично «Самопоміч» втратила Київ, зазначає голова аналітичного центру «ІНПОЛІТ»​ Сергій Биков, а це було одне з міст, яке забезпечувало перемогу партії в парламентських виборах. Що ж стосується Гусовського та його соратників, експерт каже, що вони долучаться до якогось великого політичного проекту або створять власну київську партію.

«Але створення власного політичного проекту сьогодні не є перспективним для пана Гусовського та його соратників, оскільки досить замало часу для проведення ефективної роботи та розвитку цієї політичної організації навіть у місті Києві, не кажучи вже про розвиток політичної організації для участі у парламентських виборах», – зазначає Биков.

«Самопоміч» була другою за чисельністю фракцією Київської міської ради і налічувала 22 депутати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG