Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Росії та реакція влади. Як Кремль кийками «захищає» пенсійну реформу


Поліція Москви затримала хлопчика під час акції проти пенсійної реформи. Росія, 9 вересня 2018 року
Поліція Москви затримала хлопчика під час акції проти пенсійної реформи. Росія, 9 вересня 2018 року

На мітингах проти пенсійної реформи, які пройшли у кількох десятках міст Росії, затримали майже тисячу людей, найбільше – у Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі. У Москві та інших містах поліція розганяла мітингувальників кийками. Радіо Свобода зібрало інформацію та відеосвідчення про те, як це відбувалося.

Акції протесту та мітинги проти підвищення пенсійного віку пройшли по всій Росії 9 вересня – у так званий «єдиний день виборів», коли відбувалися вибори різного рівня, зокрема, додаткові вибори 7 депутатів до Державної думи Росії та вибори очільників 26 суб'єктів федерації.

Загалом, акції, зініційовані опозицією, планувалися у 80 містах Росії. Влада Москви, Санкт-Петербурга й більшості інших міст, проведення мітингів не погодила.

Збіг масових акцій протестів і «єдиного дня виборів» не завадив російській владі жорстко реагувати на протести громадян. Так, за повідомленням російського видання «ОВД-Инфо», у 33 містах Росії затримали 839 осіб, найбільше – у Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі.

​«По-беркутівські» розганяли акцію у Москві

У Москві на акції проти пенсійної реформи вийшло за разними даними від 1 до 5 тисяч людей. Біля пам'ятника Пушкіну поставили траурний вінок з написом «Пенсія». Присутні скандували: «Це не реформа, це грабіж!» і «Поверніть наші гроші».

Проти протестувальників влада Москви виставила велику кількість поліцейських та загони ОМОН.

Як передає російська служба Радіо Свобода – мітингувальників били кийками, одягали кайданки та садили в автозаки.

Наразі, є інформація, що у Москві полція затримала декілька десятків людей.

Серед них, як повідомляє «МБХ Медіа», і учасниці групи Pussy Riot Ніка Никульшина і Діана Діденко. На них оформили протокол за непокору співробітниам поліції і залишили у відділку до ранку.

Проект «Настоящее время» також передає, що біля виходу з будинку затримали видавця «Медіазони» Петра Верзілова, а перед початком акції затримали юристку російського Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь. Напередодні, були затримані четверо інших прихильників Олексія Навального.

Санкт-Петербург та інші міста

Найбільше затриманих – до п'яти сотень – у Санкт-Петербурзі. Як передають очевидці, від місця проведення мітингу поруч з Фінляндським вокзалом від'їхали щонайменше п'ять автозаків із затриманими, а самі затримання проходили у жорсткій формі.

Опозиція повідомила, що були затримані координатор і співробітник штабу Навального.

Літньому чоловіку, який брав участь в акції, стало погано, але машина швидкої допомоги не могла туди доїхати.

У інших містах Росії, омонівці теж жорстко розганяла мітинги проти пенсійної реформи, подекуди приміняючи кийки та сльозогінний газ.

Усього ж 9 вересня в Росії у акціях протесту проти пенсійної реформи за різними даними взяли участь від кількох десятків до сотні тисяч учасників.

Дані про кількість учасників акцій та кількість затриманих весь час уточнюється.

Поліцейський затримує хлопчика під час акції протесту в російському Петербурзі, 9 вересня 2018 року
Поліцейський затримує хлопчика під час акції протесту в російському Петербурзі, 9 вересня 2018 року

Сам Олексій Навальний, який закликав виходити на акції протесту проти пенсійної реформи, зараз відбуває 30-денний термін ув'язнення за «порушення» під час проведення акції «Він нам не цар» у січні 2018 року.

19 липня Держдума Росії у першому читанні ухвалила законопроект про підвищення пенсійного віку в Росії. Його можуть підвищити з 55 до 63 років для жінок і з 60 до 65 років для чоловіків.

XS
SM
MD
LG